Menu Zavřít

Rekordní rok pro brněnský Siemens: 53 turbín pro Evropu, Asii i Ameriku

12. 1. 2012
Autor: profit

Jeden z nejlepších roků zažil brněnský závod Siemens na výrobu průmyslových parních turbín. Vyrobil v něm 53 turbín, což je rekordní počet v porevoluční historii závodu, a investoval téměř 180 milionů korun. V roce 2012 očekává mírné navýšení výroby a nábor sedmdesáti zaměstnanců. Ke konci minulého roku zaměstnával 780 pracovníků.

Foto: Siemens

Máme za sebou úspěšný rok. Naše turbíny dodáváme v podstatě na všechny kontinenty, v letošním roce například do tepláren ve Finsku i Jižní Koreji nebo do papírny v USA, a proto na nás opětovná recese v Evropě zatím příliš nedoléhá. Investice do parní turbíny navíc není krátkodobé impulzivní rozhodnutí, ale je odrazem dlouhodobé strategie zákazníka,“ řekl Vladimír Štěpán, ředitel brněnského závodu Siemens na výrobu průmyslových parních turbín, a dodal: „Pro rok 2012 máme pracovní náplň pro naše zaměstnance zajištěnou. Během roku předpokládáme nábor zhruba 70 zaměstnanců pro pokrytí běžné fluktuace i pro nově vytvořená místa.

Díky zvýšenému důrazu na organizaci práce vzrostla produktivita brněnského závodu téměř dvojnásobně. Ještě před pěti lety Siemens v brněnském závodě vyrobil jen 23 turbín, i když potenciál závodu byl daleko větší. „Zaměřili jsme se na zlepšení výrobních i administrativních procesů, vzdělávání zaměstnanců a modernizaci strojů. Do výroby jsme jen v roce 2011 investovali téměř 180 milionů korun,“ vysvětlil Vladimír Štěpán kroky, které vedly ke zvýšení kapacity závodu až na 53 turbín vyrobených v minulém roce.

CONTENT24

V současné době vidíme velký potenciál v oblasti využití geotermální energie. Siemens představil loni v říjnu v americkém San Diegu nový typ turbíny SST-400 GEO s výkonem až 60MW. Turbína je určena pro geotermální aplikace a bude se vyrábět i v Brně,“ prozradil část výrobních plánů Vladimír Štěpán.

Brněnský závod vznikl v roce 1814 jako První brněnská strojírna. Siemens do podniku vstoupil v roce 2003. Za téměř 110 let historie vyrobil brněnský závod více než 4700 průmyslových parních turbín a dodal je do 66 zemí světa. Se 780 zaměstnanci patří k významným zaměstnavatelům v regionu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).