Menu Zavřít

Rekordně silný drak

11. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Úřady revidovaly růst HDP

BRAND24

O bezmála dvanáct procent vzrostla v minulém roce ekonomika Číny, když zdejší úřady korigovaly ukazatel o půl procenta nahoru. Hospodářství nejlidnatější země světa zaznamenává rekordní ekonomické přírůstky, přestože se vláda snaží růst zmírnit.
Nominální hrubý domácí produkt loni dosáhl 24,95 bilionu jüanů, což je zhruba 56,9 bilionu korun. Loňský růst HDP byl nejvyšší od roku 1994 a nebýt posilování eura, patrně by již Čína byla třetí největší ekonomikou světa.
Revize dat odráží oživení v odvětví služeb. To loni přidalo 12,6 procenta. Náměstek ředitele statistického úřadu Sü Sien-čchun tvrdí, že růst ekonomiky loni patrně dosáhl maxima a letos už to bude horší, zřejmě kolem deseti procent. Za jednu z příčin označil slabší vývoz. Podle analytika Tima Condona z banky ING ale tempo růstu v letošním roce vůbec nemusí znatelněji zvolnit. „Čína může opět překvapit mnohem vyšším růstem,“ uvedl pro agenturu Reuters. Domácí poptávka je prý tak silná, že může smazat pokles poptávky v zahraničí. Posiluje také jüan, který minulý týden poprvé od roku 1993 prolomil hranici sedmi jüanů za dolar. Čína v červenci 2005 přestala kurz na dolar fixovat, stále však uplatňuje řízený kurzový režim. Ten nedovoluje výraznější zpevnění čínské měny.

Tabulka:
Největší ekonomiky světa
1. USA
2. Japonsko
3. Německo
4. Čína
Pramen: Chinadaily.com

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).