Menu Zavřít

Rekord tuzemského exportu, loni zdolal 3,9 bilionu

23. 6. 2016
Autor: Mladá fronta

Český export překonal v roce 2015 hranici 3,9 bilionu korun a byl tak nejvyšší v historii. Rostl tempem o 7,5 procenta. Za posledních pět let jde o nárůst o 35 procent. Dovoz činil 3,5 bilionu, přebytek bilance dosáhl 426 miliard. Vyplývá to z analýzy exportu, kterou dnes představila Asociace malých a středních podniků. Podle dřívějších údajů Českého statistického úřadu export loni činil 3,89 bilionu korun.

Výsledky zahraničního obchodu v ČR za loňský rok podle ministra průmyslu a obchodu Mládka předčily očekávání. „Jeho výsledek se odrazil v růstu HDP o 4,3 procenta. Jsem rád, že růst pokračuje i v letošním roce, byť je o něco slabší,“ uvedl.

Podle analýzy tak mezinárodní obchod přispívá k tvorbě HDP více jak šesti procenty, což je skoro dvojnásobný nárůst v posledních pěti letech.

BRAND24

Stabilní růst má český vývoz v Německu, výborných výsledků ale v roce 2015 dosáhl na Slovensku, ve Velké Británii a v USA. Spíše pod očekávání je Čína, kde je růst menší než je průměr. Naprostý propadák je podle analýzy trend vývoje exportu do Ruska, kde meziročně klesl o téměř třetinu.

Nejaktuálnější čísla exportu za čtyři měsíce roku 2016 potvrzují další růst vývozů na Slovensko, stabilní obchody s Německem a výborné výsledky našich exportérů ve Velké Británii, které se historicky poprvé dostala na třetí pozici, před Polsko. Trvale posiluje export v automobilovém odvětví, které se na celkovém vývozu podílí již téměř 56 procenty, naopak trvale klesá prodej polotovarů a materiálů, stabilně se drží průmyslové a spotřební zboží.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).