Menu Zavřít

Rekord pro Amazon: zisk stoupl na téměř tři miliardy dolarů. Tržby ale zklamaly

26. 10. 2018
Autor: čtk

Zisk amerického Amazonu se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil na rekordních 2,9 miliardy dolarů (66 miliard korun) z 256 milionů dolarů (5,8 miliardy korun) v loňském třetím kvartálu. Investory ale zklamaly tržby internetového prodejce a výhled na čtvrté čtvrtletí, které zaostaly za očekáváním. Poté co firma ve čtvrtek večer výsledky zveřejnila, oslabily proto její akcie po uzavření trhů o šest procent.

Obrat se zvýšil o 29 procent na 56,6 miliardy dolarů. To bylo ale méně než 57,05 miliardy dolarů, co odhadovali analytici v průzkumu společnosti Zacks Investment Research. Firma uvedla, že v závěrečném kvartálu odhaduje tržby mezi 66,5 miliardy až 72,5 miliardy dolarů, tedy výrazně méně, než odhadovali analytici na Wall Street. V období Vánoc bývá Amazon přitom tradičně velmi silně výdělečný.

Přestože zisk překonal již čtvrtý kvartál za sebou magickou hranici miliardy dolarů, akcionáři se obávají také prudkého nárůstu nákladů. Ty v uplynulém čtvrtletí stouply o 22 procent na 52,8 miliardy dolarů a porostou i nadále, protože firma od 1. listopadu zvedne platy všem svým americkým zaměstnancům. Nově budou dostávat minimálně 15 dolarů (asi 340 korun) na hodinu.

Vývoj hodnoty akcií Amazon za poslední týden:

Amazon Chart

Zdroj: IEconomics.com

BRAND24

Amazon výrazně zvýšil zisk, když expandoval mimo svou tradiční oblast internetového prodeje do světa cloudových služeb prostřednictvím divize Amazon Web Services. Její tržby se v období do 30. září meziročně zvýšily o 46 procent. Maloobchod přesto zůstává hlavním zdrojem jeho příjmů, nejvíce vzrostl v Severní Americe.

Dále čtěte:

Alexina malá domů: hlasový asistent straní Amazonu

Amazon varuje: Brexit bez dohody s EU může vyvolat občanské nepokoje

Číňané postaví u Prahy celoevropské centrum pro čínské e-shopy

Hornbach pohrdl Amazonem. Chce jít vlastní cestou

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).