Menu Zavřít

řekli o válce

14. 4. 2003
Autor: Euro.cz

"Některé dny jsme byli tak vyhládlí, že jsme si míchali vodu s trávou," jeden z iráckých zběhů. "Před jedenácti lety jsem válku proti Iráku podporoval, dnes ale nemohu," izraelský spisovatel Amos Oz. "Půjdu, otočím jeden z těch zlatých kohoutků v Saddámově koupelně a konečně si po měsíci dám sprchu," jeden z amerických vojáků v dobytém prezidentském paláci v Bagdádu.

„Některé dny jsme byli tak vyhládlí, že jsme si míchali vodu s trávou,“ jeden z iráckých zběhů.

„Před jedenácti lety jsem válku proti Iráku podporoval, dnes ale nemohu,“ izraelský spisovatel Amos Oz.

„Půjdu, otočím jeden z těch zlatých kohoutků v Saddámově koupelně a konečně si po měsíci dám sprchu,“ jeden z amerických vojáků v dobytém prezidentském paláci v Bagdádu.

„Jak pravil náš vůdce Saddám Husajn, Bůh smaží jejich žaludky v pekle,“ irácký ministr informací o amerických vojácích, kteří během jeho slov projížděli několik set metrů od něj v obrněných vozidlech.

„Poté, co za osvobození Iráku dávala životy a krev, koalice očekává, že při obnově země bude mít vůdčí roli,“ Condoleeza Riceová, poradkyně prezidenta Bushe pro národní bezpečnost.

„Směs americké arogance a despotizmu arabských režimů je smrtonosná. Vytváří v mnoha lidech pocit frustrace a žene je do náruče extremizmu.“ egyptský aktivista v oblasti lidských práv Saddín Ibrahím.

„Všechny arabské vlády jsou agenty Spojených států,“ mladý Iráčan v katarské televizi Al-Džazíra vyjadřuje názor velké části Arabů v okolních zemích.

BRAND24

„Je to záhada. Nikdo neví, kam se gardisté poděli,“ reportér britské stanice BBC o třech iráckých divizích o síle 40 tisíc mužů, kteří se spojencům nepostavili na odpor.

„Nesmíte se divit. Pořád jsme neměli nic, tak teď pospícháme něco sebrat,“ rabující obyvatel Bagdádu, který vláčí domů klimatizaci z blízké univerzity. „Je tu horko,“ dodává na vysvětlenou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).