Menu Zavřít

Regiony házejí turistům řadu návnad

20. 4. 2010
Autor: profit

Turistickou sezonu 2010 letos odstartovali zahraniční návštěvníci, kteří ve velkém přijeli do Česka oslavit Velikonoce. Mimopražské regiony ovšem víc sázejí na domácí návštěvníky a právě pro ně připravují i speciální lákadla šitá na tělo českým turistům.

Brněnská Stará radnice nově nabídne návštěvníkům i pohled na noční Brno.

Autor: www.czechtourism.cz

S Velikonocemi začala v Česku turistická sezona. Podle odhadů přijelo letos na svátky do země 270 tisíc zahraničních turistů a utratili tu kolem tří miliard korun. Většina ale zůstává v Praze. Ostatní regiony se proto snaží zájemce přilákat řadou i netradičních akcí.

„V minulosti poptávka po tuzemských pobytech spíše stagnovala, tento rok jsme zaznamenali mírný nárůst,“ říká k zahájení sezony marketingový ředitel Čedoku Tomáš Brejcha. Zájem je zatím prý hlavně o relaxační programy. O jarní pobyty v lázeňských městech mají na jaře zájem především starší páry nebo lidé, kteří se chtějí po dlouhé zimě „nabít“ energií.

S lepšícím se počasím se ale pomalu začíná zároveň rozjíždět i takzvaná víkendová turistika. Westernový skanzen v Boskovicích na Blanensku už turistickou sezonu zahájil. Od 1. května milovníkům Divokého západu začne nabízet tři speciální programy. „Zájemci se mohou v Boskovicích těšit na show Zrození koně plnou jezdeckých kousků, hra Šaman v přírodním amfiteátru s desetimetrovým umělým vodopádem jim pak představí svět indiánských kouzelníků. Ve třetí akci se stanou diváci přímo účastníky zinscenovaných potyček,“ vysvětluje šerif skanzenu a jeho hlavní tvůrce Luboš Jerry Procházka.

Tato show se bude odehrávat přímo mezi návštěvníky na Hlavní ulici (Main street), která byla typická pro všechny města Divokého západu. Obyvatelé westernového městečka předvedou příchozím scény ze známých filmů jako Sedm statečných nebo Limonádový Joe.

„Divákům rozdáme ponča, slaměné klobouky a zbraně. Pak je požádáme, aby coby chudí Mexičané pomohli Chrisovi a jeho přátelům vyhnat mrzkého padoucha Calveru. Půjde samozřejmě o legraci, ne o žádné rvačky,“ představuje nacvičovanou zábavu Procházka.

Boskovický westernový skanzen je vedle Šiklova mlýna na Vysočině jedním z největších areálů svého druhu v republice. Nyní se přestavuje nákladem sta milionů korun, hlavně s cílem zlepšit ubytovací kapacity. Do Boskovic míří ročně za iluzí Divokého západu přibližně sto tisíc turistů a zájem o areál stále roste.

Kutná Hora metá husity do šachet

Na historii vsadili i v Kutné Hoře, inspirovali se ale našimi domácími dějinami. Kutnohorští si připravili program Ktož sú boží bojovníci. Letošní program není podle spoluautorky scénáře Zuzany Kocourkové moc veselý. „Ale historie není veselá,“ poznamenává. Do programu například zařadili scénku o metání husitů do šachet. „Je to historicky ověřený fakt, který se týkal Kutné Hory,“ vysvětluje.

Kutná Hora nabídne letos návštěvníkům bohatý program přes celé léto. Od června do září si budou moci vybrat denně z kulturní nabídky v podobě koncertů, nočních prohlídek památek, historických slavností. Program připravilo občanské sdružení Kutnohorsko.cz.

Průvodcovská služba vstupné nezvýšila. Opět nabízí také společnou vstupenku do objektů, které spravuje. Letos ji v tom následovala církev, která zavedla společnou vstupenku do chrámu sv. Barbory, kostnice a katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele.

Návštěvnost kutnohorských památek ve správě Průvodcovské služby loni podle jednatelky Jany Vopálkové klesla asi o pětinu. „Letos to zatím vypadá podle údajů o návštěvnosti za únor a březen, že čísla jsou lepší,“ dodala.

Brno zve do podzemí

Páteční noční výstupy na věž Staré radnice patří k novinkám v nabídce města Brna pro nadcházející turistickou sezonu. Návštěvníkům se také otevřou nově zpřístupněné podzemní prostory, a to Mincmistrovský sklep pod Dominikánským náměstím a takzvaný Labyrint pod Zelným trhem. „Přesné datum zpřístupnění bohužel ještě neznáme,“ říká vedoucí Turistického informačního centra Petra Kačírková. Na obou místech nyní řemeslníci dokončují stavební práce, potom bude třeba vybavit interiéry. V Mincmistrovském sklepě bude sídlit mincmistr, který zájemcům zhotoví kovový groš. Část podzemí pod Zelným trhem, spojená se sklepením divadla Reduta, poslouží hlavně společenským účelům, v druhé větvi bude expozice. Prohlídka jedné z větví potrvá 40 minut.

Podle Kačírkové se otevření obou podzemních prohlídkových tras stane významnou událostí a zvýší přitažlivost města pro turisty. Zpřístupnění se připravovalo několik let.

Zejména pod Zelným trhem leží ­rozsáhlá spleť chodeb a bývalých sklepů. „Výstava se bude vázat k minulosti místa, nepůjde o žádný ‚disney­land‘,“ dodává vedoucí centra.

Křivoklát začne vařit pivo

Hrad Křivoklát na Rakovnicku letos nabídne mimo jiné první královský vzorkový veletrh pivovarnictví. „Přehlídka se uskuteční 11. a 12. září a měla by mimo jiné upozornit na projekt rekonstrukce křivoklátského pivovaru,“ vysvětluje kastelán Luděk Frencl. Na Křivoklátě, jehož základy položil podle kronikáře Kosmase v roce 1109 český kníže Vladislav II., se pivo vařilo od roku 1517 do roku 1951. V roce 2007 se do hradu symbolicky vrátilo právo várečné, bez nějž v minulosti nikdo nesměl pivo vařit. Hrad chce výrobu piva obnovit. Varna pěnivého moku by měla být umístěna ve sklepech bývalého knížecího pivovaru v podhradí.

BRAND24

Křivoklát je na rozdíl od jiných památek v provozu celoročně. Na prvního máje připomene vystoupení herce Jaroslava Duška a kytaristy Pavla Steidla básníka Karla Hynka Máchu, od jehož narození letos uplyne 200 let. „Jedno jeho dílo se jmenuje Křivoklad. Zdůrazňuji to ‚d‘, protože to je taková zajímavá hříčka,“ připomíná Frencl Máchovy vazby na Křivoklát. Na červen až srpen je opět přichystán festival koncertů, divadelních představení a výstav Léto na Křivoklátě, který obohatí například vystoupení Divadla Ungelt nebo koncert Marty Kubišové.

Loňskou sezonu považuje Frencl za jednu z nejúspěšnějších, návštěvnost mírně vzrostla zejména díky tuzemským hostům. Na hrad nebo jeho kulturní akce zavítalo přes 130 tisíc lidí, prohlídkové okruhy navštívilo 80 tisíc z nich. „Letošní sezonu vidíme mnohem hůře, protože pseudokrize, která byla loni, se letos asi bude nazývat krizí a myslíme si, že i čeští návštěvníci budou šetřit,“ odhaduje Luděk Frencl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).