Menu Zavřít

Regionální kanceláře CzechInvestu: pomoc a rada na dosah ruky

25. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Aktuální informace a osobní konzultace k dotacím z Evropské unie mají všichni podnikatelé na dosah ruky. Agentura CzechInvest už pět let provozuje síť svých kanceláří v každém krajském městě.

Regionální kanceláře významně rozšířily nabídku služeb CzechInvestu a přenesly ji blíže podnikatelům. Kanceláře jsou ve všech krajských městech. Poskytují informace o možnostech podpory podnikání ze strukturálních fondů EU a pomáhají firmám, které majízájem realizovat svou investici v daném regionu. Také spolupracují se zástupci místní správy a samosprávy, se školami a dalšími institucemi při hledání příležitostí rozvoje podnikatelského prostředí regionu.

Přijďte se poradit

Řada firem a podnikatelů má pocit, že cesta k evropským penězům je pro ně příliš komplikovaná. V regionálních kancelářích CzechInvestu však podnikatelům poradí, jak ji projít krok za krokem.Nejprve se zájemci o dotace v regionální kanceláři dozvědí, zda existuje program, ze kterého by mohli na svůj projekt dotaci čerpat. Pracovníci kanceláří mají dostatek zkušeností na to, aby ve druhém kroku posoudili, zda potenciální žadatel splňuje všechny základní podmínky vyžadované programem. Registrační žádosti o dotaci se posílají na centrálu CzechInvestu přes on-line aplikaci eAccount. Také s jejím vyplněním pomůžou žadatelům pracovníci regionálních kanceláří.

Totéž platí i pro další kroky v procesu: podání plné žádosti, zapracování změn do žádostí, žádosti o platbu z programu a monitoring projektu, tedy kontrola, zda příjemce dotace plní předem stanovené podmínky pro udělení podpory. Takovýchto konzultací poskytli pracovníci regionálních kanceláří již více než 20 tisíc.

Podnikatelé zvláště oceňují pomoc při vyplňování žádostí o platbu. V roce 2007 regionální kanceláře zpracovaly celkem 794 těchto žádostí. Právě formální kontrola uskutečňovaná pracovníky regionálních kanceláří pomáhá odstranit nejvíce chyb, kterých se žadatelé při zpracování žádosti o platbu dopouštějí – například nárokováním neuznatelných nákladů nebo nedostatečným dokládáním úhrad faktur. Osobní kontakt s pracovníky CzechInvestu přímo v regionech předchází zbytečnému krácení dotací a zdržování celého procesu.

BRAND24

Rozšiřte si vědomosti

Další z pravidelných činností regionálních kanceláří agentury CzechInvest jsou semináře a vzdělávací akce pro podniky a podnikatele. Logicky se vždy týkají témat souvisejících se získáním dotací.Do konce roku 2008 se regionální kanceláře podílely či přímo zorganizovaly přes tři sta seminářů a konferencí, kterých se zúčastnilo přes 13 tisíc potenciálních žadatelů o dotace. Okonání těchto akcí se zájemci mohou dozvědět na internetových stránkách CzechInvestu (www.czechinvest.org) nebo na stránkách jednotlivých regionálních kanceláří.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).