Menu Zavřít

Ředitel sekce chytrých telefonů Microsoftu skončil

25. 12. 2011
Autor: profit

Andres Lees, který tři roky řídil sekci výroby a vývoje chytrých telefonů, nečekaně skončil ve funkci. Ve vedení ho střídá dosavadní viceprezident divize Terry Myerson, uvedl s odvoláním na magazín AllThingsD server Mobil.cz.  

Foto: Profimedia

O důvodech profesního pádu čelního představitele redmondského gigantu se ale pouze spekuluje. Lees ze společnosti zcela nemizí, nově se má soustředit na co nejefektivnější příchod očekávaného systému Windows 8 i na velkou aktualizaci jejich mobilní odnože.

To zároveň může znamenat, že uvolněním nových generací obou produktů může role Andrewa Leese v Microsoftu úplně skončit. Obecně platí, že se vysoce postavení manažeři po ztrátě postu jen zřídka spokojí s nižší pozicí a obvykle odcházejí hledat lepší pracovní uplatnění.

Lees stál v Microsoftu u zrodu celé platformy, která nechala původní  windows mobile v klidu dožít. Windows Phone 7 jsou od základu nový mobilní OS, se kterým Microsoft plánoval udeřit na loňský podzimní trh. Plán ale vyšel jen z poloviny. První zařízení s telefonními windows sice byla v prodeji v předvánočním období loňského roku, jenže plánovaný úspěch se nedostavil.

Situace Windows Phone v aktuální verzi Mango doposud není příznivá a v silné konkurenci androidu a iOS se utápí s asi jednoprocentním tržním podílem. Velká aktualizace Mango má být pro dýchavičnou platformu tou správnou medicínou. Lees v říjnovém rozhovoru pro magazín AllThingsD předvídal, že se systém brzy stane třetím nejoblíbenějším na trhu.

BRAND24

Dnes už bývalý šéf totiž nikdy nešetřil na adresu windows phone optimismem, jeho výhledy a předpovídaný rychlý rozmach nové platformy se ale dlouhodobě nedařily naplňovat. Právě kontrast přehnaných očekávání a reálných výsledků má být hlavním důvodem Leesova odchodu.

Naproti tomu Terry Myerson nahlíží na situaci platformy reálnou optikou. „Jsme na nule z nějakých důvodů, a pokud by se podařilo v budoucnu ukrojit desetinu tržního podílu, bude to skvělé,“ řekl nový šéf Windows Phone.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).