Menu Zavřít

Řecko o zahraniční investory nestojí

31. 5. 2004
Autor: Euro.cz

POD AKROPOLÍ KVETE ŠEDÁ EKONOMIKA A BUJÍ BYROKRACIE Dvanáctý díl seriálu, ve kterém postupně mapujeme daňové a všeobecně hospodářské poměry v členských zemích EU, je zaměřen na Řecko.

POD AKROPOLÍ KVETE ŠEDÁ EKONOMIKA A BUJÍ BYROKRACIE

Dvanáctý díl seriálu, ve kterém postupně mapujeme daňové a všeobecně hospodářské poměry v členských zemích EU, je zaměřen na Řecko.

V Evropské unii patří Řecko k zemím s nejvyšším daňovým zatížením. Dlouhodobým problémem je nízká platební morálka daňových poplatníků a šedá ekonomika. Žádné vládě se doposud nepodařilo výběr daní zlepšit, veškeré změny byly velice opatrné.

DANĚ Z PŘÍJMŮ Nejvyšší sazba daně z příjmu fyzických osob činí 40 procent. Platí se při ročním příjmu nad 23 400 eur. Příjem mezi 8400 a 23 400 eury je zdaněn 30 procenty. Kdo nevydělá za rok ani 8400 eur, platí 15procentní daň. Daně z příjmu právnických osob jsou odstupňovány dle objemu, typu firem, předmětu podnikání a výši movitého majetku. Nejvyšší pásmo činí 40 procent daňového základu. Daň z dividend a ze zisku kótovaných společností činí 35 procent, ze zisku nekótovaných společností a bank je 40procentní. DPH A SPOTŘEBNÍ DANĚ

Daň z přidané hodnoty (DPH) je základní daní řeckého daňového systému. Podnikatelský subjekt se přihlašuje k platbě DPH na příslušném finančním úřadě podle místa zřízení podnikání a podnikatelské kanceláře. Existují dvě sazby: 18procentní na nepotravinářské zboží a 8procentní na potravinářské zboží (bez alkoholických nápojů a tabákových výrobků) a na služby. Specifickou výši DPH (vypočítá se snížením uvedených sazeb o 30 procent) mají ostrovy Lesbos, Chios, Samos, souostroví Dodekanésy a Kyklády, jakož i některé malé ostrovy v Egejském moři. Spotřební daně (na alkoholické výrobky, líh, tabákové výrobky a pohonné hmoty) dosahují vysokých procentních sazeb a často se mění.

SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ A PRACOVNÍ DOBA

V Řecku je povinné primární pojištění podnikatelů, osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) a svobodných povolání. Živnostníci a řemeslníci jsou pojištěni u Helénského fondu výrobců (TEBE). Podnikatelé jsou pojištěni u P odnikatelského fondu (TAE). Existují také jiné vládní pojišťovací instituce, jako je například Fond pro zdravotní penze pracujících a sebepojištění (TSAY), Penzijní fond pracovníků ve veřejné správě (TSMEDE), Právnický fond apod. V zemi je povinné i pojištění zaměstnanců pobírajících plat. Ústav sociálního pojištění (IKA) obvykle pojišťuje zaměstnance ze soukromého sektoru. Z tohoto pojištění je kryta lékařská péče a penze. Občané členských zemí EU (v tomto případě přesněji EU-15, Malty a Kypru), kteří chtějí pracovat v Řecku jako zaměstnanci, nepotřebují pracovní povolení. Pokud ale pracovník zamýšlí pracovat na řeckém území déle než tři měsíce, potřebuje povolení k pobytu. Rovněž občané zemí Unie, kteří chtějí pracovat v Řecku jako OSVČ, musí po třech měsících požádat o povolení k pobytu. Pokud vykonávají činnost, k níž je v Řecku vyžadováno povolení nebo uznání kvalifikace, musí se přihlásit na místní prefektuře a na Meziuniverzitním centru pro uznávání zahraničních diplomů (DIKATSA). Pro prohlášení o začátku podnikání vyžadují řecké úřady ještě další dokumentaci, jako je například potvrzení od finančního úřadu země původu a dalších daňových orgánů včetně adresy, finančních aktivit podnikatele a daňového identifikačního čísla (DIČ). Průměrný počet hodin odpracovaných na plný úvazek je 44,2 hodiny týdně, na zkrácený úvazek 21,7 hodiny. (na zkrácený pracovní úvazek ovšem pracuje pouze 8,1 procenta žen a 2,3 procenta mužů).

BANKOVNICTVÍ A POJIŠŤOVNICTVÍ

Centrální bankou země je Bank of Greece. Nejdůležitějšími obchodními bankami jsou National Bank of Greece, Commercial Bank of Greece a s odstupem Alpha Bank, EFG Eurobank a Pireaus Bank. Tyto banky realizují okolo 90 procent veškerých úvěrových operací a drží okolo 85 procent aktiv bankovního sektoru. Stát se postupně zbavuje svého podílu v bankách a privatizuje je. V zemi má zastoupení 19 zahraničních bank, ty však drží jen 15 procent trhu. Pojišťovnictví je úzce navázáno na bankovní sektor ve formě bankopojišťovacích finančních skupin. Největší podíl na příjmech pojišťoven má individuální životní pojištění.

**INVESTOVÁNÍ A INFRASTRUKTURA

BRAND24

Oproti ostatním zemím EU Řecko zahraniční kapitál příliš nepreferuje. Co do objemu zahraničních investic zaujímá země bezpečně poslední místo z celé EU. Dokonce i všechny nové státy Unie přilákaly více zahraničních investorů než Řecko. A nic nenasvědčuje tomu, že by mělo v tomto směru dojít k nějakému zlepšení. Hospodářství není schopné plně využít ani mimořádně příznivé situace, kterou vytváří kombinace olympijských her a evropských fondů. Země potřebuje reformy. Především je nutné potlačit státní byrokracii při současném posílení konkurenceschopnosti řeckého hospodářství. Zahraniční investoři musí být v Řecku zvlášť opatrní a měli by vždy pečlivě ověřit skutečnou solidnost partnerské řecké firmy. Infrastruktura patří mezi nejméně rozvinuté v celé EU-15. Proto šla v posledních letech většina prostředků z různých fondů Unie na její posílení. Díky tomu se zlepšuje stav komunikací, dopravy i bankovnictví. Největší zpoždění oproti ostatním členským zemím vykazuje Řecko v oblasti infrastruktury životního prostředí.

foto: archiv

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).