Menu Zavřít

Realita po brexitu: obchodní komora srazila odhady růstu

13. 9. 2016
Autor: Diliff via wikimedia commons CC BY-SA 3.0

Britská obchodní komora ve své první předpovědi od referenda o brexitu srazila očekávání hospodářského růstu Velké Británie pro letošní i příští rok. Ve vyjádření uvedla, že za snížením odhadů stojí zejména nejistota obklopující vyjednávání o vystoupení Velké Británie z EU a oslabení spotřeby. Recesi se však země podle předpovědí vyhne. Uvedla to BBC.

Organizace odhaduje letošní růst britské ekonomiky na úrovni 1,8 procenta. V březnu přitom očekávala tempo o 0,4 procentního bodu vyšší. Ještě mnohem rázněji pak komora srazila predikce pro příští rok. Zatímco před referendem předpovídala růst v roce 2017 o 2,3 procenta, nyní odhaduje pouhé 1 procento.

Pokud by se očekávání naplnilo, měla by britská ekonomika na konci roku 2018 o 43,8 miliardy liber (téměř 1,4 bilionu korun) nižší výstup, než naznačovaly původní predikce. Díky poklesu libry by však zároveň mělo dojít ke zlepšení obchodní bilance. „Přestože jednotlivé podniky hlásí příznivé podmínky pro byznys, celkový obraz předznamenává spíše strmý pokles tempa růstu,“ řekl BBC generální ředitel Britské obchodní komory Adam Marshall a vyzval vládu ke stanovení jasného harmonogramu pro jednání s EU. Vláda by podle něj měla zatlačit na infrastrukturní projekty, zejména na zvýšení kapacity letecké přepravy a investice do jaderné energetiky, které by vedly k podpoření spotřeby ze strany podniků.

Britská obchodní komora je sdružením 52 akreditovaných obchodních komor ve Velké Británii. Dohromady tak reprezentuje více než 100 tisíc místních podniků. S ohledem na rozdílnost v postojích jednotlivých členů zastávala komora před referendem o vystoupení z EU oficiálně neutrální postoj.

Aktivita se po otřesu probouzí

Odlišný pohled na situaci v britské ekonomice nabízí mezinárodní auditorská a poradenská skupina BDO. Její index podnikového optimismu, jenž předpovídá růst ekonomiky na 6 měsíců dopředu, po červencovém poklesu v srpnu opět stoupl na 98,7 bodu. Bezpečně se tak vzdálil od kritické hranice 95 bodů, která značí blížící se recesi.

„Po okamžitém propadu po brexitu se mezi podniky opět obnovuje důvěra. Postupně totiž zjišťují, že většinu z nás tolik změn nečeká a do práce se půjde jako obvykle,“ komentuje nárůst indexu pro BBC Peter Hemington z BDO. S přihlédnutím k riziku dlouhodobých negativních dopadů opuštění jednotného trhu však také apeluje na vládu a její prorůstovou politiku. „Vláda musí využít levných úvěrů k investicím do infrastruktury a s blížícím se vyjednáváním stabilizovat ekonomický růst,“ dodává Hemington.

Sektor služeb, jenž tvoří téměř 80 procent britské ekonomiky, se již podle údajů z počátku září z prvotního šoku oklepal. Index sektorové aktivity zaznamenal mezi červencem a srpnem nejvyšší meziměsíční nárůst v historii, čímž se vrátil na úroveň před referendem. Podle analytiků jde o znamení, že se Velká Británie dokáže vyhnout recesi.

Důvěru, že Velká Británie situaci zvládne bez větších problémů, sdílí i senior partner společnosti PwC Kevin Ellis. „Země má bohatou zkušenost s inovacemi v prostředí velkých změn. Je důležité, aby podniky pokračovaly v investicích, aby byla Velká Británie v co nejsilnější možné pozici ve chvíli, kdy se začne vyjednávat o vystoupení z EU a uzavírání jiných obchodních dohod,“ uvedl Ellis pro web City AM.

Poradenské firmy mohou na brexitu vydělat
Pro PwC představuje brexit také nové příležitosti. „S klienty spolupracujeme na orientaci v měnícím se prostředí a zaznamenáváme zvyšující se zájem o strategické poradenství v oblasti obchodního vyjednávání, finančních služeb a imigrace,“ přibližuje Ellis rozšíření byznysu v souvislosti s brexitem pro City AM. Firma, jež patří do tzv. „velké čtyřky“ auditorských firem, zaznamenala dvouciferný růst v druhém finančním roce po sobě. Celkové tržby narostly podobně jako u konkurenční firmy Deloitte o 11 procent na 3,4 miliardy liber (necelých 109 miliard korun). Byznys firmy táhla zejména divize konzultací, jejíž tržby se zvýšily téměř o 25 procent. Naopak nejnižší, čtyřprocentní růst tržeb si připsalo oddělení transakcí.

Dále čtěte:

Britové odmítají pravdu o brexitu, bude to strastiplná cesta

Neškodný brexit? Británie zrychlila růst

BRAND24

Londýn: Žádost o vystoupení z EU podáme nejdříve na konci roku

Stíny krize: PwC čelí žalobě o 5,5 miliardy dolarů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).