Menu Zavřít

Real v říši snů

12. 8. 2009
Autor: Euro.cz

Nižší daně lákají do Španělska špičkové hráče z Velké Británie

Pět let v řadě se účastnil klub z anglické Premier League finále fotbalové Ligy mistrů a tři roky za sebou se dostaly tři anglické týmy do semifinále. Zdálo by se, že nic nemůže více potvrzovat výsadní postavení, jemuž se britská nejvyšší soutěž – nebo přinejmenším čtyři největší kluby Manchester United, Chelsea, Arsenal a Liverpool – těší. Letošní rok však naznačil, že vedle zástupců Premier League se o slovo opět hlásí i špičkové týmy ze Španělska. Poté, co FC Barcelona vyhrála tamní La Ligu, Královský pohár i Ligu mistrů, nakročil k rozsáhlému posílení rovněž Real Madrid, jenž v létě nakoupil posily za přibližně čtvrt miliardy eur, a některé z nich právě z Anglie. Odliv špičkových hráčů z Premier League by mohl v budoucnu pokračovat. Velká Británie totiž začne od dubna příštího roku vybírat padesátiprocentní daň u ročních platů přesahujících 150 tisíc liber.

Sedmdesátiprocentní dumping Zatímco Británie odvody zvyšuje, Španělsko si zachovává daňová zvýhodnění, která zemi činí vysoce atraktivní pro špičkové hráče, jako je Cristiano Ronaldo a další, které letos Real Madrid získal. Studie Deloitte Sports Business Group zjistila, že daňové změny a znehodnocování libry budou znamenat pro lépe placené fotbalisty pokles příjmu až o třetinu. Navíc se evropští hráči stále více dožadují, aby byli placeni v eurech a rizika kurzových změn nesli jejich zaměstnavatelé. To dle Deloitte znamená, že britský klub, který bude chtít vyplatit evropskému hráči čistou částku ve výši tří milionů eur, si bude muset od příštího dubna vyčlenit 6,8 milionu eur, zatímco španělský celek vystačí s pouhými čtyřmi miliony. Rozdíl v nákladech tedy činí celých 70 procent.

Vzpomínka na Beckhama Studie Deloitte upozornila i na to, že Španělsko je velmi zajímavé především pro hráče bez španělského pasu. Ti mohou platit daň pouze 24 procent celých pět let po příchodu do země, zatímco místní fotbalisté podléhají progresivnímu zdanění mezi 15 až 43 procenty. Je to důsledek zákona přijatého madridským parlamentem v červnu 2005, jenž měl za úkol přilákat do Španělska špičkové profesionály. Jelikož jako jeden z prvních využil této normy David Beckham, daňovému dekretu se lidově říká Beckhamův zákon. Tato právní úprava se po oznámení rekordního Ronaldova transferu do Realu Madrid za 94 milionů eur (hodnota transferu činí 80 milionů britských liber, proto se částky uváděné v médiích kvůli kurzovým změnám mohou lišit – pozn. red.) dostala pod palbu kritiky a politici začali mluvit o jejím zrušení. Pro tento krok se však ve Španělsku vládnoucím socialistům nepodařilo získat dostatečnou podporu, a tak bylo koncem června oznámeno, že daňová zvýhodnění pro zahraniční hráče zůstanou zachována. Nové posily Realu a dalších klubů se tak mohou těšit na pohádkové platy s minimálními odvody. V případě Portugalce Ronalda to bude ročně dvanáct až třináct milionů eur. Brazilec Kaká, nejlepší fotbalista světa roku 2007, obdrží devět milionů.

Galaktický megashopping Dle absolutních čísel se jasným rekordmanem právě ukončené přestupové sezony stal Real Madrid (Real znamená ve španělštině královský – pozn. red.), jenž si pořídil celkem sedm nových fotbalistů (viz Královský nákupní košík) v celkové hodnotě přibližně 250 milionů eur. Expanzivní politika odráží fakt, že do čela madridského klubu se dostal jeho staronový prezident Florentino Pérez. Ten hodlá navázat na své první období v čele klubu z let 2000 až 2006, kdy získal hvězdy jako Zinedine Zidane, David Beckham či Luis Figo, kterým se kvůli jejich ceně a věhlasu přezdívalo Galácticos, což ve španělštině znamená superstar. Pérezova strategie tehdy byla poměrně úspěšná: Real vyhrál v letech 2000 až 2003 dvakrát španělskou ligu a jednou Ligu mistrů. Kromě toho klub získal obrovský marketingový potenciál a vystřídal v postavení nejsilnějšího týmu světa dle obratu Manchester United. Druhé funkční období Pérezova prezidentování bylo nicméně daleko méně úspěšné, když Real domácí ligu nevyhrál ani jednou. Problémy nepřestaly ani po Pérezově odstoupení v únoru 2006. Za tři roky se zde vystřídali čtyři prezidenti a například v uplynulé sezoně klub zaostal za rivalem z Barcelony o propastných devět bodů a v Lize mistrů skončil již v osmifinále. Proto se do čela velkoklubu počátkem června vrátil právě Pérez, jenž jako poradce angažoval svého někdejšího favorita Zidana. Mimo nákup hráčů chce Pérez investovat dalších 300 milionů eur do vytvoření zábavního parku, který má ukázat příběh Realu ve stylu Disneyho. To je zřejmě dobrá volba. Že současné dění v Realu patří trochu do říše snů, potvrzuje i částka zakotvená v Ronaldově smlouvě jako odstupné, které Madridští stanovili na jednu miliardu eur. Opravdu se nejedná o chybu tisku. Pro srovnání – dosud nejvyšší smluvně dohodnuté odstupné činilo 180 milionů eur a v kontraktech jej měl uveden například Charles Puyol z FC Barcelony a Ruud van Nistelrooy s Raúlem (oba z Realu Madrid).
Real neinvestoval jen do hvězdných hráčů, ale i do trenéra. Tím se stal Manuel Pellegrini, jenž přišel z klubu FC Villarreal za čtyři miliony eur. Akvizice by to mohla být dobrá – pětapadesátiletý Chilan Pellegrini, přezdívaný díky své původní profesi stavebního inženýra „El Ingeniero“, dosáhl již řady úspěchů s jihoamerickými kluby a především dovedl malý španělský FC Villarreal v ročníku 2005/2006 až do semifinále Ligy mistrů. Právě v tomto klubu dokázal, jak umí být tvrdý a nekompromisní. Jeho trenérský styl kladoucí důraz na detaily a disciplínu by měl na hvězdy Realu platit. „Jsem demokratický diktátor. Autorita se získává argumenty,“ vysvětlil Pellegrini, který často dává svým svěřencům pocítit vlastní intelektuální převahu.

BRAND24

Vyplatí se Ronaldo? Otázkou je, zda se současné nákupy Realu vyplatí. Madridští jsou sice dlouhodobě v zisku a s ročním obratem přes 365 milionů eur suverénně nejsilnějším klubem světa (viz Britsko-španělská dominance), ale současné dluhy Realu činí 562 milionů eur. Navíc dle odborníka z německé agentury Sport+Markt Harmuta Zastrowa například Ronaldo postrádá přitažlivost Beckhama. „Real dokázal ročně prodat až milion dresů tohoto britského fotbalisty, ale Ronaldo nemá jeho popularitu. Beckham oslovoval všechny – babičky i teenagery,“ řekl deníku Die Welt Zastrow. Odpor vyvolala politika Realu i ve Španělsku. „Někdo dává Pérezovi peníze a on by nám měl objasnit, odkud jsou. Já to třeba nevím. Pérez říká, že chce transfery zaplatit z prodeje dresů. To by jich musel udat 30 milionů, což je nemožné,“ nechal se slyšet předseda ekonomické komise klubu FC Barcelona Xavier Sala-i-Martin. Do transferové politiky se opřeli i zástupci dalších evropských velkoklubů – Alex Ferguson z Manchesteru United, Luis van Gaal z Bayernu Mnichov či nový trenér klubu AC Milán Leonardo. „Tým se nedá koupit, musí se budovat. Real chce z individualit udělat fungující celek, ale nejsem si jistý, zda to dokážou,“ vyjádřil se například van Gaal. Nakolik mají kritici Realu pravdu, ukáže až další vývoj. Madridský klub zatím profitoval z téměř neomezeného přístupu k úvěrům, jež mu na rozdíl od jiných velkých klubů neposkytovaly mezinárodní banky, ale regionální finanční domy. Ty také nesou velkou část nákladů na letní akvizice klubu. To však nemusí trvat navždy. Real by neměl zapomenout na rok 2001, kdy se jen díky prodeji své tréninkové základny Madridu za 450 milionů eur zachránil před hrozícím konkurzem.

* BOX
Krotitel miliard Současný prezident Realu Madrid Florentino Pérez (62) pochází z poměrně skromných poměrů. Jeho otec vlastnil pouze dvě prodejny drogistických potřeb, ale zapříčinil synovo nadšení pro Real, když jej na první fotbalový zápas klubu vzal již ve čtyřech letech. Po smrti diktátora Franka v roce 1975 Pérez vstoupil do politiky a postupně navázal rozsáhlé kontakty v oblasti dopravy a stavebnictví. Brzy se pak z politika stal podnikatel, když v roce 1983 převzal problémovou stavební firmu a udělal z ní vedoucí španělský stavební koncern. Pérezova společnost se často podílela na infrastrukturních projektech financovaných z Bruselu. V roce 1997 po několika fúzích vznikl koncern ACS (aktivní v 51 zemích se 120 tisíci zaměstnanci), v jehož čele Pérez stojí a kterému patří mimo jiné 30 procent německého Hochtiefu. S majetkem ve výši 1,9 miliardy eur je Pérez šestý nejbohatší občan Španělska. BOX
Deformátoři a pragmatici Obecně lze říci, že se letos v létě přestupový trh rozdělil na dva segmenty. První vytvořily kluby Real Madrid a Manchester City, které dostanou toho, na koho si ukážou tím, že ostatní nabídky prostě přeplatí. V případě Manchesteru City ale někteří hráči nejsou ochotni hrát za klub s menší prestiží. Druhý segment tvoří ostatní kluby, které se chovají poměrně racionálně. Naproti tomu Real a City deformují celý trh. To ukazuje i pokus Madridských získat hráče Bayernu Mnichov Francka Ribéryho. Španělé nabízeli 70 milionů eur, ale bavorští funkcionáři požadovali ještě o deset milionů více, což už se Madridu zdálo být příliš. BOX
Španělští dlužníci Přes současnou nákupní ofenzivu Realu Madrid zůstává obratově nejsilnější soutěží světa britská Premier League, která v ročníku 2007/2008 utržila 2,44 miliardy eur, zatímco španělská La Liga i italská Serie A dosáhly obratu zhruba o miliardu eur nižšího. Přitom zejména španělské kluby trápí obrovské dluhy. Tamější ministerstvo financí zveřejnilo, že jen jejich daňové nedoplatky loni v říjnu dosahovaly téměř 630 milionů eur. Celkem se závazky 20 klubů první španělské ligy odhadují na 2,1 miliardy eur. Navíc jsou ve Španělsku tradičním sponzorem kopané magnáti ze stavební branže, kterou ale současná finanční krize postihla velmi těžce. Tak ztratily klíčové sponzory například prvoligové celky UD Almeria a Deportivo La Coruňa. Nového majitele si zase musel hledat po krachu původního vlastníka Real Mallorca. Další ekonomickou ránu pro kluby loni představovalo i jejich brzké vyřazení z evropských soutěží. Kromě Realu Madrid brzy vypadly z Poháru UEFA La Coruňa a FC Valencia. Právě Valencie je dalším velkým hříšníkem – odhady dluhů se pohybují mezi 490 až 650 miliony eur a klub svým hráčům dluží miliony eur na platech. Zároveň kluby sahají k neobvyklým opatřením. Třeba Villareal, jehož prezident, a zároveň majitel továrny na porcelán a řetězce supermarketů Fernando Roig, již v březnu oznámil, že všem nezaměstnaným fanouškům věnuje zdarma sezonní permanentku. TABULKA
Královský nákupní košík Jméno* Částka* (miliony eur)* Původní klub
Cristiano Ronaldo* 94* Manchester United
Kaká* 65* AC Milán
Karim Benzema* 35* Olympique Lyon
Xabi Alonso* 35
Liverpool
Raúl Albiol* 15* FC Valencia
Esteban Granero* 4* FC Getafe
Álvaro Arbeloa* 4* FC Liverpool
Cena nebyla upřesněna, mluví se o 30 milionech britských liber, což odpovídá přibližně 35 milionům eur TABULKA
Britsko-španělská dominance**
(obraty klubů v milionech eur)
Klub* 2007/2008* 2006/2007
Real Madrid* 365,8* 351,0
Manchester United* 324,8* 315,2
FC Barcelona* 308,8* 290,1
Bayern Mnichov* 295,3* 223,3
Chelsea* 268,9* 283,0
Arsenal* 264,4* 263,9
FC Liverpool* 210,9* 206,5
AC Milán* 209,5* 228,7
AS Řím *175,4* 145,2
Inter Milán* 172,9* 176,7
Pozn.: Poklesy obratu v případě klubů z Premier League souvisí i s oslabením britské libry
Pramen: Deloitte Sports Business Group

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).