Menu Zavřít

Raiffeisenbank: Česká ekonomika příští rok klesne o 1,2 procenta

28. 11. 2011
Autor: profit

Podle nové prognózy analytiků Raiffeisenbank klesne v příštím roce hrubý domácí produkt České republiky o 1,2 procenta, důvodem je zpomalení ekonomiky eurozóny, která se odrazí v nižším exportu i spotřebě.

Foto: Profimedia.cz

V současnosti je už ekonomika eurozóny i České republiky v recesi, očekáváme, že tato recese potrvá tři čtvrtletí, a pak se ekonomika stabilizuje a začne mírně oživovat,“ uvedl hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík s tím, že pokles HDP v eurozóně dosáhne jednoho procenta.

Předchozí studie Raiffeisenbank přitom počítala pro ČR i eurozónu s mírným růstem. „Nové kapitálové požadavky na evropské banky mohou vést po celé Evropě k poklesu úvěrování, což spolu s výdajovými škrty vlád, znehodnocením finančních aktiv a oslabenou spotřebitelskou poptávkou způsobí, že evropská ekonomika vykáže příští rok pokles,“ dodal Mertlík.

Analytici Raiffeisenbank v nové prognóze počítají s mírným nárůstem inflace, která by příští rok měla dosáhnout v průměru 2,7 procenta. Kurz koruny už by se do konce roku měl pohybovat kolem 25,5 Kč za euro, v příštím roce lze čekat mírné posilování a na konci roku 2012 by se koruna mohla dostat pod 24 korun za euro.

BRAND24

Česká národní banka odhaduje růstu české ekonomiky v roce 2012 na 1,2 procenta. Původně přitom počítala s růstem na 2,2 procenta. Tomáš Holub, ředitel sekce měnové politiky a statistiky ČNB se však přiklání i k alternativní variantě, podle které česká ekonomika v příštím roce neporoste, ale dokonce o 0,4 procenta klesne.

Také ministerstvo financí snížilo svůj odhad růstu tuzemské ekonomiky. Z červencového odhadu hospodářského růstu na 2,5 procenta jej v říjnu snížila na jedno procento. Podle odhadů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) by česká ekonomika měla v příštím roce zpomalit růst na 1,6 procenta. Mezinárodní měnový fond naopak odhaduje růst na 1,8 procenta. Předchozí odhad činil 2,9 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).