Menu Zavřít

Rafinérská investuje do projektu biopaliv

15. 8. 2005
Autor: Euro.cz

Česká rafinérská investuje v obou svých rafineriích v Kralupech nad Vltavou a Litvínově více než 250 milionů korun do projektu přidávání biosložek do pohonných hmot. Investice má být dokončena příští rok. Česká rafinérská poté bude moci přidávat do motorové nafty metylester řepkového oleje a do autobenzinů biolíh.

„Uskutečnění těchto investic souvisí s naplňováním legislativních požadavků na přidávání biokomponent agrárního původu do motorových paliv od roku 2007. Je to významný signál pro český agrární sektor,“ řekl mluvčí České rafinérské Aleš Soukup.

BRAND24

Valná hromada rovněž projednala další investiční projekty v hodnotě několika stovek milionů korun, které například umožní snížení obsahu síry v autobenzinu. „Legislativní požadavek stanoví obsah síry v benzinu po roce 2009 na deset miligramů na litr,“ uvedl Soukup. Firma již letos v únoru zprovoznila novou technologii, která zefektivňuje výrobu pohonných hmot s nižším obsahem síry.

Česká rafinérská je největším zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v České republice. Byla založena v roce 1995 a je společným podnikem petrochemického holdingu Unipetrol a společností Eni, ConocoPhillips a Shell.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).