Menu Zavřít

Radnice brojí proti gamblerství

27. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Města a obce žádají po státu jasná pravidla pro hazardní hry.

Současný stav nedává jistotu, že před závislostí ochrání mladistvé. Ani to, že cinkající stroje naplní městské pokladny.

Emoce kolem hracích automatů v městech a obcích se neuklidňují. Města chtějí zákon, který by jim umožnil omezit hrací terminály. Zatím mohou regulovat pouze výherní automaty. V případě jejich zákazu je provozovatelé heren rychle nahrazují právě terminály, které povoluje ministerstvo financí. „Městům, která se proti nim nemohou nijak bránit, přinášejí jen negativní jevy,“ vysvětlují primátoři Komory statutárních měst Svazu měst a obcí ČR.

Problematických míst v zákoně je ale víc. Třeba internetové sázení, podnikání zahraničních provozovatelů v Česku nebo odvody na veřejně prospěšné účely. Ministerstvo financí v posledních týdnech sbíralo připomínky veřejnosti a koncem roku by mělo představit novelu, která herní podmínky nově upraví. Města napjatě čekají, jak se stát postaví hlavně k povolování výherních videoterminálů.

„Přináší to gamblerství a s tím související jevy a samozřejmě je v těch oblastech vyšší kriminalita. Nejhorší je ale gamblerství, které dokáže postižené zcela zlikvidovat,“ zdůrazňuje liberecký primátor Jiří Kittner. Dopady hraní na terminálu jsou podle něj také mnohem závažnější než na výherních automatech, protože na nich lze za mnohem kratší dobu prohrát několikanásobně více peněz.

NAVRHOVANÉ ZMĚNY LOTERIJNÍHO ZÁKONA

• Zákaz provozování her po telefonu.

• Internetové sázení a reklama na nepovolené hry je nedovolená.

• Definice kasin, za která se dnes vydávají i podniky s několika výherními automaty.

• Kasina by musela provozovat takzvanou hru na živo a prodloužila by se doba, po kterou musejí uchovávat videozáznam.

• Výše zdanění se má ustálit na 20 procentech. Dnes se daň vyměřuje podle velikosti obratu, takže některé společnosti se účelově dělí na menší subjekty a platí často pouze šestiprocentní daň.

• Danit se mají i manipulační poplatky u kurzových sázek a spropitné v kasinech.

Pramen: Senát ČR

Gambler okrádá rodinu!

Města se nesnaží terminály zakázat úplně, chtějí je jen vytlačit z některých míst. „To znamená z oblastí, kde jsou školy nebo veřejná prostranství. A to bohužel nejsme schopni ovlivnit,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR Oldřich Vlasák.

Například v Brně se už přes rok snaží magistrát vytlačit herny alespoň z centra města. Zastupitelka Jasna Flamiková (Strana zelených) tvrdí, že by to mělo mimo jiné i ochránit rodiny gamlerů. „Městská část Brno-střed eviduje na nájemném dluh 150 milionů korun. Velká část peněz, která měla být zaplacena na nájemném, končí v těchto blikajících krabicích,“ říká. Město by podle ní nemělo vydělávat na osobních tragédiích části svých obyvatel.

Zastupitel Leo Venclík (ODS) ale namítá, že zákazem heren se hazardní podniky pouze přestěhují do „podzemí“ a přemění na kluby s členským vstupem. „Bude to mít jedinou nevýhodu v tom, že už to nebudeme mít pod kontrolou vůbec,“ myslí si Venclík.

Konec roku se blíží a věcný záměr zákona dosud nebyl předložen, zlobí se zástupci měst a obcí. „Obce chtějí být zapojeny do rozhodování povolení na jakoukoliv hazardní hru na svém území,“ vysvětluje stanovisko Pavel Drahovzal ze Svazu měst a obcí. Nejefektivnějším způsobem by podle svazu bylo vydávání obecně závazných vyhlášek obcí, jimiž by sídla mohla stanovit, ve kterých lokalitách je omezen, popřípadě zcela zakázán provoz hazardních her. „Byli bychom pro striktní regulaci, podobně jako u tabákových výrobků,“ dodává Drahovzal.

U heren bychom se tak mohli v budoucnu dočkat nápisů typu: Hraní vás oslabuje. Gambleři okrádají vlastní rodinu. Závislost na automatech je tvůj nepřítel. „Je to jenom alibismus, každý ví, že kouření nebo gamblerství škodí. Řešením jsou zákazy a citelné pokuty, především při připuštění mladistvých k těmto závislostem,“ radí českým kolegům dlouholetý německý aktivista v tomto oboru Gert Brühmeisch.

Půjdou výnosy státu?

Češi zatím ale sázejí spíš na možnost zákazu provozování heren. Obce ale chápou i obavy těch, kteří v tomto byznysu už podnikají. V zájmu ochrany investic podnikatelů působících na trhu je pro města a obce akceptovatelné, že v místech, kde budou hry provozovány, bude možné toto „povolení“ (tedy nezákaz provozování hazardních her) zrušit obecně závaznou vyhláškou v nějakém přechodném období, například tří až pěti let.

Navíc se spekuluje o tom, že výnosy z těchto herních barů by ani nešly do pokladen měst, ale inkasoval by je přímo stát. Obce by přišly jak o možnost regulace hazardu, tak i o případné výnosy. „Automatů by ve městě neubylo, ale město by přišlo o poplatky,“ hodnotí návrh místostarosta Hlinska na Chrudimsku Pavel Šotola. A nejde o malé peníze. Například ve zmíněné obci s deseti tisíci obyvateli loni přibylo v městské pokladně z výherních skříní přes tři miliony korun. Celý letošní rozpočet přitom činí přibližně 160 milionů korun.

Ve městě s historickým jádrem v podobě památkové rezervace z tradičních roubenek je 53 „banditů“. Kromě heren se o peníze hraje také v některých restauracích a v Sazka Centru. Další vývoj chce určovat samospráva. „Především by bylo velmi užitečné, kdyby obce měly v kompetenci regulovat počet a především místa pro provoz výherních automatů,“ soudí Šotola. O málo větší Vysoké Mýto na Ústeckoorlicku má na svém území téměř stovku automatů, a to jak v centru, tak na sídlišti. Městskou kasu tak obohatí o 4,5 milionu korun. Ani zde nejsou nakloněni ministerské novele. „Ta se mi pochopitelně nelíbí, rád bych naopak viděl posílení pravomocí samospráv v této oblasti. Není vůbec žádný důvod, aby o umísťování hracích automatů rozhodovalo ministerstvo,“ přidává se starosta Vysokého Mýta Martin Krejza.

SÁZENÍ V ČÍSLECH

• Češi loni prosázeli v loteriích a sázkových hrách rekordních 108,3 miliardy korun, což představovalo meziroční zvýšení o více než 10,2 miliardy korun.

• Za 15 let objem peněz v hazardních hrách narostl více než čtyřikrát.

• Čech starší 18 let tak loni v průměru prosázel zhruba 12 900 korun.

• Největší měrou k růstu přispěl rozmach elektromechanických rulet a videoloterijních hracích přístrojů. Tyto takzvané technické hry vytáhly z kapes hráčů o 7,3 miliardy korun více než předloni.

• Sázky na klasických hracích automatech, které objemem 57,2 miliardy koru
n tvořily daleko nejsilnější odvětví hazardu, meziročně narostly o 4,4 miliardy korun.

Pramen: Ministerstvo financí ČR

Města ruší automaty

Ve stejném duchu se nese hlas i z ostatních radnic. Zlínští radní už například schválili materiál, který by měl omezit šíření výherních terminálů ve městě. V „zakázaných“ lokalitách ale právě výherní terminály, povolované ministerstvem financí, automaty vzápětí nahradily. „Město však žádné výherní hrací přístroje ani terminály na jiných místech než připouští vyhláška nechce,“ říká primátorka Irena Ondrová.

„Dobrovolně jsme se zbavili příjmu. Šli jsme cestou uvědomění si velkého nebezpečí loterií, her a hazardu vedoucího až k rozvratům rodin. Vyhláškou jsme zrušili polovinu výherních hracích automatů ve městě. Tyto automaty ale byly vzápětí nahrazeny výherními hracími terminály, které jsou stejné či možná ještě horší. O jejich umístění rozhoduje pouze ministerstvo financí bez ohledu na to, zda ve městě platí nějaká vyhláška či zda města terminály chtějí či nechtějí,“ uvádí Ondrová.

Podle ní bylo ve Zlíně koncem loňského září 113 výherních terminálů, zatímco ke konci letošního října jich bylo už 818. Licence na jejich provozování platí deset let. Podle Ondrové ministerstvo financí začalo magistrát oslovovat s tím, aby se ke každé konkrétní žádosti o povolení provozu výherního terminálu ve městě vyjádřilo zastupitelstvo.

BRAND24

„Jde o to, zda v provozovně nedochází k porušování veřejného pořádku nebo nějakým nedobrým věcem. V podstatě bychom měli nepřetržitě zasedat a na každý dotaz do týdne odpovědět. To není v lidských silách,“ odůvodňuje primátorka radou přijaté obecně zamítavé stanovisko k těmto žádostem. „Pokud nebude přijat nový zákon nebo novela zákona, která se k tomu postaví čelem, tak se s problémem nehne,“ dodává.

Novela vyhlášky o provozu výherních automatů ve Zlíně vymezuje místa, kde tato zařízení mohou fungovat. Tyto provozovny musejí být vzdáleny minimálně 100 metrů od hranice pozemku, na kterém stojí například škola. Už dřív radnice zakázala provoz výherních hracích automatů ve svých budovách.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).