Menu Zavřít

Radní Zelenka poškozuje Český rozhlas

10. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Nemůžeme zůstat lhostejní k záměrným nepravdám a dezinterpretacím. Těch se v rozhovoru dopustil člen Rady ČR Antonín Zelenka.

Není pravda, že by Český rozhlas již za stavbu utratil víc než půl miliardy korun. K 1. 4. 2009 byla vyfakturována částka 253 mil. Kč, a to včetně částky za historické prvky, jejichž výroba je financována z dotace ministerstva kultury. V souladu se zákonem o veřejných zakázkách byla před spuštěním rekonstrukce v září 2007 odsoutěžena cena 524 mil. Kč jako nejnižší nabídková cena mezi uchazeči, nabídnutá sdružením OHL ŽS a Hochtief. Součástí nabídkové ceny byla i tzv. rezerva ve stavbě, tedy obvyklá položka u každé takové stavby. Všichni účastníci soutěže tehdy měli stavební „rezervu“ ve svých nabídkách. Jde-li o termín ukončení rekonstrukce (nutno dodat, že nebyl soutěžním kritériem), ten byl na základě v té době známého objemu prací odhadem stanoven na 30. duben 2009. Na základě dodatku smlouvy bude administrativní část historické budovy předána Českému rozhlasu do konce května 2009. Jde-li o studiovou část, tzv. vnitroblok, tam v tuto chvíli není přesný termín stanoven. Prodlevu způsobily jednak skutečnosti objevené při bouracích pracích, jednak problémy v projektové dokumentaci a též prodlení zhotovitele při provádění prací. Nadále však probíhají intenzivní jednání mezi investorem a zhotovitelem s cílem dokončit i tuto studiovou část v co možná nejkratším termínu.

Není pravda, že je již nyní rozpočet překročen o 100 mil. Kč. V tuto chvíli se pohybujeme na částce o 18 mil. Kč vyšší, než byla původní nabídková cena dodavatele. Všechny další finanční požadavky jsou předmětem intenzivních jednání mezi investorem a zhotoviteli a Český rozhlas při nich klade jakýmkoliv požadavkům na navyšování silný odpor.

Není pravda ani to, že by Rada ČRo nebyla o problémech na stavbě vedením ČRo informována. Na každém veřejném zasedání, kdy se Rada ČRo rekonstrukci věnovala, byli členové obeznámeni s tím, že fakturace ze strany zhotovitele neprobíhá podle plánu. Zkrácení doby splatnosti faktur, nad kterou se radní Zelenka pozastavuje, nemá vliv na kvalitu plnění zhotovitele a nikterak se netýká objemu vydaných prostředků. Změna platebních podmínek je vázána na změnu sankcí vůči zhotoviteli za neplnění termínů, a to trojnásobně (ze 100 na 300 tisíc Kč). Stejně tak stále platí termín dokončení stavby dle smlouvy o dílo a penále jsou v předaných částech díla ze strany ČRo uplatňována. O plýtvání prostředky koncesionářů tak nemůže být řeč. Naopak – ČRo se od počátku chová jako dobrý hospodář, proto jsou ony problémy a spory kolem víceprací.

BRAND24

Nehorázností hraničící se šířením pomluvy, a tudíž i důvodem pro podniknutí příslušných právních kroků Českým rozhlasem je pak Zelenkovo tvrzení, že zhotovitel dílo záměrně podhodnotil, aby získal veřejnou zakázku, a přitom již předpokládal součinnost ČRo při uplatňování vyšších nákladů. V čí prospěch tak činíte, pane Zelenko? Ve prospěch Českého rozhlasu určitě ne, byť jste z jeho prostředků placen.

(redakčně kráceno) Pozn. redakce: Místopředsedkyně Rady ČRo Dana Jaklová Profitu potvrdila, že Rada je situací kolem rekonstrukce znepokojena. „Máme signály od dozorčí komise, že celková cena bude vyšší. Je zřejmé, že termín dokončení nebude dodržen, k navýšení ceny už došlo a existují další nároky na proplacení faktur. Proběhnou soudní řízení s projektantem a pravděpodobně i se zhotovitelem,“ říká Jaklová. ČRo bude muset za faktury zaplatit a není podle ní jisté, zda veřejnoprávní instituce získá peníze zpět.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).