Menu Zavřít

Radek Palata: Obama na Kubě je symbol

25. 2. 2016
Autor: čtk/AP

Kubu o jarním slunovratu navštíví americký prezident Barack Obama. Jeho rozhodnutí se zdá být přirozeným vyvrcholením jeho úsilí o normalizaci vztahů nastoupenou v prosinci 2014. Bude však vřele vítán? Požadavky, jimiž Havana podmiňuje plné obnovení vztahů s USA, byly dosud tvrdé: zrušení obchodního embarga a snad i stamilionová odškodnění za jeho dopady plus navrácení vojenské základy Guantánamo.

Kubánský prezident Raúl Castro přitom s novým rokem spoluobčany varoval, aby se připravili na horší časy. Na totalitní vládu poměrně vzácná upřímnost zřejmě plyne z toho, že před nedostatky kubánského socialismu už lze těžko zavírat oči. Spása se, pravda, blíží.

Ochota Kuby otevřít se zahraničním investicím a obchodu vyvolává mimořádný zájem v Evropě i v Americe, ale kubánský hospodářský model zůstává značně těžkopádný a zahraničním investorům klade do cesty mnohá rizika: spousta dluhů, špatná platební morálka, neutuchající socialistická byrokracie dávající dosud přednost monopolu a rovnosti před tržními mechanismy.

Navíc se objevují nové potíže, které ani zdánlivě všemocná kubánská vláda nemůže ovlivnit. Venezuela, věrný bratr v boji za socialismus, se hroutí kvůli pádu cen ropy. Z toho mají revoluční vůdci v Havaně obavy. Navrch ještě klimatický jev El Nino ničí klíčový sektor kubánské ekonomiky zemědělství a vyvolává značné nejistoty ohledně úrody, zejména u vysoce ceněného tabáku. Kvůli Venezuele a klimatu mohou kubánské ztráty značně narůstat.

Evropské podniky mají na Kubě dobrou perspektivu, protože ruce amerických firem stále svazuje embargo.

Co mělo být Kubě odpuštěno, zdá se, odpuštěno bylo. Morálně, politicky i finančně včetně valné části dluhů. Havana nezůstává ve svých starostech osamocena, k čemuž mocně přispívá i kampaň za křesťanské principy, v Latinské Americe obecně velmi respektované. Ostatně na Kubě se před pár dny usmířil papež František s patriarchou Kirillem.

Velká snaživost Evropanů na Kubě neplyne jen ze snahy vytěsnit ostrov ze strategického orbitu socialistického bloku, což je společný zájem s USA. Existuje tu také dobrá perspektiva pro hospodářské soutěžení s Amerikou, kde mají podnikatelé dosud svázané ruce embargem. A jak řekla loni v Havaně americká ministryně obchodu Penny Pritzkerová, ještě nějakou dobu to potrvá. Nic na tom nezmění ani Obamova cesta do Havany, alespoň do voleb ne.

Obamova návštěva bude hlavně symbolická – ukáže, že Kuba je pro Američany vhodným místem k podnětným návštěvám. Washington se to snaží ukázat, jak jen může – obnovením bankovního styku, omezením cestovní byrokacie, navázáním přímých leteckých, námořních i telekomunikačních linek.

Po pádu komunismu v Česku jsem se sám na jednu z prvních velkých cest vypravil do bývalého SSSR. Chtěl jsem vidět, jak to tam vlastně chodí, než to nenávratně zmizí. Podobně poučná by byla cesta na Kubu snad pro všechny Američany.


Čtěte také:

Spojené státy a Kuba se předběžně dohodly na obnovení leteckého spojení

CONTENT24

Kuba nezvládá rekordní počty turistů. Největší nápor ji ale teprve čeká

Kuba a USA po 55 letech vzájemně otevírají své ambasády

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).