Menu Zavřít

Radek Palata: Moderně, ale postaru

5. 6. 2012
Autor: ČTK

Ruská politika zažila rušný květen. Po rošádě mezi Kremlem a sídlem vlády Bílým domem si staronový prezident Vladimir Putin a jeho předchůdce, nyní premiér Dmitrij Medveděv vybrali týmy spolupracovníků, s nimiž budou řídit Rusko.

Když se Vladimir Putin 6. května ujímal potřetí funkce prezidenta, ceremonie prezidentské přísahy ve Velkém paláci Kremlu podle svědků připomínala spíše korunovaci cara. Závažně také vyzněl inaugurační projev, v němž Putin upozornil, že Rusko čelí problémům jiné úrovně než v minulosti a nynější rozhodnutí ovlivní celá budoucí desetiletí.

Velká rošáda

Od nových mandátů obou vůdců se hodně očekává. Z mnoha stran slýcháváme doporučení k restrukturalizaci a modernizaci hospodářství, privatizaci mohutných, státem řízených kolosů, demokratizaci a zušlechtění politické kultury spolu s potíráním korupce.

Jinak se Rusko nebude moci posunout tam, kde by ho Putin a Medveděv v rámci Strategie 2030 rádi viděli. Plán penzijní reformy a hospodářského rozvoje na budoucí dvě desetiletí uložil prezident Putin vypracovat vládě do října.

Rámcovou představu si o tomto plánu lze učinit ze složení týmů, které na něm budou pracovat. Přestože se formálně ve vládě objevily ze tří čtvrtin nové tváře, jde vesměs o podřízené z administrativ předešlých – ať už v Bílém domě, nebo Kremlu. Putinova dosavadní vláda se prakticky přesunula do Kremlu a odtud zase Medveděvova administrativa do sídla vlády.

Se Sečinem, nebo bez

Zdá se, že úkolem ministrů bude především řídit denní chod země, zatímco na náročný úkol modernizace se soustředí početný tým vicepremiérů a blízcí spolupracovníci prezidenta Putina. Ukazuje se přitom zřejmým, že prezident i premiér ponechali rozhodující slovo těm, o nichž se domnívají, že jim mohou plně důvěřovat. To lze považovat asi za největší doporučení pro vysokou funkci v dnešním Rusku.

Kupříkladu i někdejší mocný vládce nad palivově energetickým komplexem Igor Sečin byl přesunut jen do manažerské funkce ředitele ropného gigantu Rosněfť, zjevně proto, aby mezi ním a premiérem Medveděvem ve vládě nedocházelo k názorovým třenicím. Sečin totiž rozhodně obhajuje dozor státu nad klíčovými sektory ekonomiky, zatímco Medveděv má mnohem liberálnější představy.


Čtěte také: Putin k EU: Zrušte víza a nekritizujte


Záhy se objevila konfrontace. Prezident Putin, jenž Sečinovi bezmezně důvěřuje, zčerstva zúžil Medveděvův privatizační seznam, zejména o energetické společnosti, včetně Rosněfti.

Z přetrvání přesunů z Bílého domu do Kremlu a naopak a z nižších funkcí do ministerských se lze domnívat, že chystané reformy v Rusku budou mít spíše modifikační nežli transformační charakter.

Důležité je začít

K tomu podle ruských vědců budou vládce nutit také schopnosti obyvatelstva takovými změnami projít. Podle studií nevyhovuje přibližně polovina zaměstnanců všech hlavních sektorů ruského hospodářství svou kvalifikací k provedení modernizace ekonomiky v pokročile průmyslovou. Jak jsou na tom asi politici? Pouhá loajalita k nadřízeným na náročné úkoly stačit nebude. Lze tedy jen ocenit, že Dmitrij Medveděv v Jednotném Rusku nastoluje vnitrostranickou demokracii volitelných funkcí, která se má týkat i nominací na gubernátory.

CONTENT24

Premiér v projevu ke svým spolustraníkům uvedl, že Jednotné Rusko s ním v čele vstupuje do nové etapy, v níž se stane nejefektivnější stranou země. Než ale taková efektivita prostoupí celou zemi, uplyne hodně vody. Důležité je však začít.


Autor je publicista

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).