Menu Zavřít

Radek Palata: Indové volí, očekávání rostou

16. 4. 2014
Autor: CC BY-SA 2.0: Padmanaba via Flickr

V Indii se schyluje k velkým změnám. Politickým, společenským, hospodářským. Jejich urychlení a usměrnění, pro rozvoj země tolik žádoucí, je spojováno s očekávaným vítězstvím opoziční Indické lidové strany BJP ve volbách, jejichž výsledky po měsíčním hlasování budeme znát v polovině května.

Na první pohled není vidět moc důvodů, proč by Indický národní kongres, historicky dominantní politická síla v zemi, měl po deseti letech u moci apaticky skládat zbraně. Vykonal toho hodně. Pozvedl miliony Indů z chudoby, v oblasti technologií udržel zemi na úrovni srovnatelné s okolním světem. V průměru však Indie za svými soupeři zaostává. A uvědomuje si to stále více indických voličů včetně chudého zaostalého venkova.

Ekonomická štěstěna

Co se týče ekonomiky, měl INK donedávna štěstí a růst hrubého domácího produktu se blížil osmi procentům ročně. Poslední tři roky se ale štěstěna odvrací. Mladí lidé, kterých v Indii dramaticky přibývá (lidé do 26 let tvoří zhruba polovinu populace), nenacházejí odpovídající pracovní uplatnění.

To se ve volbách, v nichž je mezi 814 miliony voličů 120 milionů prvovoličů, jistě projeví. Už vysoká, zhruba 70procentní, volební účast v první fázi voleb naznačuje touhu po změně. K tomu přičtěme v poslední době pokles hodnoty měny, dramatický růst cen potravin i inflaci obecně a velké korupční skandály. To vše dohromady přináší kongresu politickou zkázu. INK by pomohl jen zázrak.

Silné regiony

Ten už Indie jednou zažila – právě před deseti lety všeobecně favorizovaná BJP zcela překvapivě prohrála souboj o další mandát. To, co dnes Indy na její prorůstové politice tolik láká, je tehdy zřejmě ještě zaskočilo. Svou roli sehrálo i to, že se už tehdy politicky etablovala regionální politická uskupení na úrovni jednotlivých států. V případě vůle ke spolupráci by byly regionální strany v rámci velké koalice schopny vyřadit INK i BJP ze hry.

To BJP ví a snaží se bránit tím, že ji do voleb vede dosavadní veleúspěšný regionální politik a hlava státu Gudžarát. Tento stát za vlády Narendry Módího zaznamenal obrovský ekonomický i společenský skok kupředu. Příslib podobných změn i v dalších indických státech je pak hlavním volebním argumentem. Volební program BJP o tom hovoří zcela jasně. Jeho spoluautor, politický analytik a novinář Kančan Guptá vyjmenoval tři hlavní priority: infrastruktura, výrobní průmysl, urbanizace. BJP slibuje v tomto směru skutečně enormní investice, protože si uvědomuje, že v tomto rozvoji Indie za zbytkem světa zaostává.

Dálnice a rychlostní železnice napříč zemí pomohou průmyslu a efektivitě výroby, podpoří rozvoj místních ekonomik, vyrostou nová města, vzniknou miliony dobře placených pracovních míst. Dnes musí třetina Indů vyžít s 25 korunami na den.

Politika a byznys

Uskutečnění těchto představ může pomoci i vazba mezi BJP a podnikatelským světem. Ilustruje ji třeba dramatický nárůst hodnoty akcií konglomerátu Adani ve státě Gudžarát, zjevně spojený s očekáváním výsledku voleb. Podobná provázanost politiky a byznysu ale může Indii také uškodit z pohledu zahraničních investorů. Protekcionismus se projevuje zejména v odporu BJP vůči průniku mezinárodních maloobchodních řetězců na indický trh. INK by se maloobchodním řetězcům nebránil. Ale pokud Rahúl Gándhí, vycházející hvězda čtvrté generace vůdčí indické politické dynastie Néhrú Gándhí, během předvolební kampaně označil hinduistickou politiku národního sebeuvědomění BJP za fašismus, pak trochu přeháněl. Zjevně i k vlastní škodě.

Autor je publicista


Čtěte také:

BRAND24

Největší volby na světě. O budoucnosti Indie rozhoduje 814 milionů voličů

Indie má potíže, přesto se stává globální hospodářskou velmocí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).