Menu Zavřít

Pusť vsěgdá búdět sólnce!

28. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Výlety za komunismem nyní už i v Česku

Toužíte po svezení v trabantu? Milujete čaj z duritové skleničky? A co schůze OPBH? Pojeďte s námi! Tak nějak by mohl znít reklamní slogan, aby vás nalákal k horké novince cestovního ruchu. Porevoluční životní úroveň Čechů roste a dovoluje jim stále více utrácet za dovolenou. Tuzemské cestovní kanceláře se proto předhánějí, jaké novinky klientům naservírují. Hitem je takzvaná retro dovolená. Vůbec poprvé si mohou Češi koupit „komunistický zájezd“ a nasát atmosféru z doby před listopadem 1989. Jako první odstartovala nabídku bruntálská cestovní kancelář Atis, jež v Česku působí už více jak deset let. Od letošního podzimu nabízí klientům zájezdy ve stylu socialistické odborářské rekreace ROH (čili revolučního odborového hnutí v bývalém Československu).

Brigáda? Povinně!

Zájem Čechů je obrovský. “Letošní podzimní turnus je vyprodán,“ konstatoval Petr Krč, obchodní a produkční ředitel Atisu. Stovky Čechů si tudíž připomenou atmosféru socialistických rekreací. Kvůli značnému zájmu se dle Krče chystá cestovka rozšířit nabídku těchto dovolených. A to co nejdříve. Firma se už navíc domluvila se zhruba 1500 dalšími kancelářemi a agenturami po celém Česku, že budou coby autorizovaní prodejci tento typ zájezdů nabízet.
Pobyty se konají v tatranské zotavovně ROH Morava, kde se natáčel film Anděl na horách v hlavní roli s Jaroslavem Marvanem. „Hotel má minimální interiérové změny oproti době, kdy se v něm film natáčel. Nezapomínáme ani na takové detaily jako mejdlíčka nebo ručníky s nápisy ROH, které jsme objevili v hotelovém skladu,“ zdůraznil Krč.
V oficiálním programu komunistického zájezdu lze nalézt například toto: den sedmý - brigáda okolo hotelu – úprava okolí spojená s malým občerstvením. Povinná je rovněž přednáška člena horské služby Edy Černického, legendy odborářské rekreace. Pořadatelé ale slibují i další speciality. „Na jídelním lístku se objeví ,menu správné výživy´, občas nepoteče voda a někdy nepůjde elektřina. V případě účasti malých dětí, je pro ně připravován program, včetně promítání klasických dobových večerníčkových pohádek,“ píše se v materiálu.

Budíček a rozcvička.

A jak taková dovolená probíhá? „V rámci retro pobytu se vrátíme do doby odborářských rekreací ROH. Ráno nás probudí řízné tóny a krev v nás rozproudí rozcvička v ranní rose. Na odpoledne nám sportovní referent připraví turistickou vycházku na Medvědí loučku; den zakončíme přednáškou zkušeného člena horské služby. Po celou dobu pobytu je rekreantům k dispozici kulturní a sportovní referent, jenž pro zájemce garantuje splnění výše uvedeného programu,“ popisuje Krč. Týdenní zájezd stojí 4690 korun, přičemž slevu na 3990 korun mají pamětníci starší padesáti let. V Česku lze najít jen málo typicky dobových hotelů, které plně reprezentují socrealistický interiér. Jedním z mála je například i Retro hotel v Kutné Hoře. Tam se cena týdenního pobytu pohybuje okolo tří tisíc.

Trabantem za socialismem.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) potvrzuje, že do České republiky začíná pronikat nostalgie dob minulých. Češi ale své retro výlety nemusejí prožívat jen v tuzemsku. Bohatší nabídkou se mohou pochlubit sousední země. „Například na území bývalé NDR již delší dobu stoupá poptávka právě po zájezdech s tematikou dob socialismu. Firma Trabi-Safari nabízí prohlídku Berlína nebo Drážďan stylově pomalovanými trabanty,“ řekl člen prezidia a mluvčí AČCKA Tomio Okamura.
Za výlet „trábošem“ zaplatí klienti od pětadvaceti do pětatřiceti eur v závislosti na počtu účastníku projížďky. Jízda trvá zhruba hodinu a půl. Společnost ve své reklamě láká na „jízdu alejí Karla Marxe, která vás zaručeně přenese do doby plánované ekonomiky a reálného socialismu“.

BRAND24

Goodbye, Lenin!

V Berlíně se dokonce otevřel hotel ve stylu komunistické NDR. Hotel se jmenuje Ostel. Jméno vzniklo – pro zdůraznění tehdejší atmosféry - z německého slova Ost tedy východ. Pokoj, takzvaný DDR Apartment, je pro pět lidí a stojí pětatřicet eur (okolo tisíce korun) na noc a není problém si jej zarezervovat přes internet. Autentický design připomíná sedmdesátá léta minulého století - plně ve stylu poptávané „ostalgie“. Nechybějí charakteristické tapety nebo těžké tmavě hnědé sedačky či červené (často umělé) karafiáty. Majitelé hotelu jsou bývalí akrobaté východoněmeckého státního cirkusu a přiznávají, že jim jde o čistě obchodní záměr a nikoliv o nostalgii po komunismu.
Kromě Německa se výlety za komunismem stávají populární i pro Poláky. V Krakově nabízí agentura Crazy Guides několik výletů s tematikou komunistického režimu včetně jízdy trabanty-papundekly, kdy návštěvník může navštívit panelový byt, který je záměrně vybaven původním nábytkem. Byt je v majetku polského podnikatele, jenž dokonce najal lidi, kteří oblečeni v uniformním stylu osmdesátých let představují dobovou rodinu…

Květy pro Kim Ir Sena.

Zájem Čechů cestovat za socialismem potvrzuje ostatně i to, že si oblíbili cestování do komunistických velmocí současnosti. Ačkoliv se jedná o výrazně dražší dovolenou, i tak Češi neváhají za „cestu časem“ utrácet. Kromě Číny a Kuby se novinkou na tuzemském trhu staly i zájezdy do severní Koreje, přičemž součástí zájezdu je například položení květin u obrovské sochy Kim Ir Sena nebo návštěva tamní spartakiády na státním stadionu. Majitelé cestovních kanceláří potvrzují, že o zájezdy do země s nejtvrdším režimem panuje velký zájem. Do Koreje vozí turisty kanceláře Eso Travel a Adventura. Jenže Korejci z KLDR nevpouštějí do země každého. Liduprázdné Kimovo náměstí s portréty Lenina a Marxe, široké bulváry bez aut, vyhlídku z věže Čučche v Pchjongjangu či megalomanské metro s budovatelskými motivy může vidět zhruba jen dva tisíce turistů ročně. Tudíž si počkejte, nebo „uplaťte“ místo v pořadníku, dalším to vynálezu z dob socialismu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).