Menu Zavřít

Pumpaři od bílého trojzubce

6. 11. 2006
Autor: Euro.cz

SIGMUNDOVÉPodnikatelský rod Sigmundů je neodmyslitelně spojen s výrobou pump a vodních čerpadel. Firma vznikla v severomoravské obci Lutín již roku 1868 a postupně se rozrostla na velký nadnárodní koncern. Roku 1922 dostala nové logo - bílý trojzubec v modrém poli.Až do poloviny 19.

SIGMUNDOVÉ Podnikatelský rod Sigmundů je neodmyslitelně spojen s výrobou pump a vodních čerpadel. Firma vznikla v severomoravské obci Lutín již roku 1868 a postupně se rozrostla na velký nadnárodní koncern. Roku 1922 dostala nové logo - bílý trojzubec v modrém poli.

Až do poloviny 19. století byla výroba pump a vodních čerpadel pouze okrajovým průmyslovým odvětvím, kterému se věnovala jen hrstka drobných domácích výrobců. Pumpy se vyráběly především ze dřeva a jejich kvalita nebyla nijak vysoká.

Vše změnil teprve truhlářský tovaryš Ludvík Sigmund, který roku 1868 začal s výrobou čerpadel v Lutíně na Olomoucku. Jeho potomci firmu rozšířili na velkou továrnu a postarali se o průmyslový rozvoj celého kraje. Heslo „Na pumpy jsou Sigmundi“ se nadlouho stalo synonymem pro moderní a bezchybně fungující čerpací techniku.

Zakladatel pumpařského rodu Ludvík Sigmund se narodil roku 1836 v obci Třebčín nedaleko Olomouce. Roku 1863 se přiženil do sousedního Lutína a začal pracovat jako společník zdejšího tesaře Tomáše Vychodila, který se zabýval výrobou dřevěných stojanových pump. V novém oboru se velmi rychle zapracoval, takže když Vychodil koncem šedesátých let zemřel, ujal se řízení firmy sám.

Výroba probíhala zpočátku na ruční hoblovací stolici, Sigmund však roku 1884 zakoupil starší soustruh na dřevo a produkce rychle stoupala. Kromě tří stálých zaměstnanců začali ve firmě brzy pracovat i Sigmundovi synové Jan a František, kteří roku 1894 vedení dílny převzali.

Mladí majitelé výrobu dále rozšiřovali a přibírali i další zaměstnance, takže koncem 19. století už jich bylo přes deset. Největší zlom ale přišel roku 1899, kdy na místě původní budovy vyrostly zcela nové provozy a stroje začal pohánět koňský žentour a později i parní stroj. Roku 1908 vznikla veřejná obchodní společnost s názvem „Bratři Sigmundové“.

S NAUTILOU DO MACOCHY

Továrna brzy přešla od zastaralých dřevěných pump na modernější kovové. Výroba se rozšířila také o zavlažovací zařízení. Největší rozvoj ale přišel teprve po skončení první světové války. Již počátkem dvacátých let byl do továrny zaveden elektrický proud, do výroby přibyly i pojízdné stříkačky a počet zaměstnanců přesáhl dvě stě. Roku 1922 navíc firma představila své nové logo - bílý Neptunův trojzubec v modrém poli. Prosperitu podniku nepříznivě ovlivnila až celosvětová hospodářská krize ve třicátých letech minulého století, byť se obchodní styky rozšířily na Rakousko, Rumunsko a Jugoslávii. Jan Sigmund se proto roku 1934 rozhodl založit novou firmu Chema, která se zabývala výrobou plynových masek a protiplynových filtrů. Byl to velmi prozíravý tah, protože Evropa směřovala k válce a zakázek stále přibývalo.

V té době už v továrně na čerpadla začali pracovat i Janovi synové Miroslav a Jan mladší. První jmenovaný se proslavil zejména konstrukcí ponorného čerpadla Nautila, s jehož pomocí se profesoru Absolonovi v roce 1933 podařilo prozkoumat do té doby zatopenou část propasti Macocha.

LÍSTEČKY ZA ODMĚNU

V polovině 30. let František i Jan Sigmund starší zemřeli. Miroslav Sigmund se následně přestěhoval do Anglie, kde v městečku Gateshead uNewcastlu začal budovat nový výrobní závod. Vedení lutínské továrny i společnosti Chema proto zůstalo na Janovi mladším.

Daného úkolu se mladý podnikatel zhostil na výbornou. Byl zdravě ctižádostivý a lutínské závody zaznamenaly pod jeho vedením všestranný rozvoj. Získal množství zakázek a výrobní program rozšířil o výkonnější stroje. Pumpařské firmě vtiskl novou tvář a traduje se, že dokázal rychle na místě ocenit i výkony zaměstnanců. Nebylo tedy výjimkou, když do firemní pokladny přišel dělník s lístečkem podepsaným „Jan“ a okamžitě dostal jednorázovou odměnu.

Podnikání pokračovalo bez problémů až do března 1939, kdy do republiky přišli Němci a lutínský závod zabrali. Jejich vliv postupně sílil a české vedení mělo čím dál menší pravomoci. Jan Sigmund to těžce nesl, začal proto plánovat tajnou výrobu zbraní. K realizaci se ale již nedostal. Roku 1940 byl gestapem zatčen a v červnu 1942 v Brně popraven.

ZNAČKA NEZMIZELA

Podnik v Lutíně byl celou válku pod německou správou a vyráběl zbraně. Němci si byli jeho významu vědomi, při útěku v roce 1945 ho proto chtěli zničit. To se jim ale již nepodařilo a továrna přešla ihned po osvobození pod národní správu.

Závod na výrobu čerpadel byl společně s firmou Antonína Kunze v Hranicích a firmou Kosmos v Olomouci znárodněn a začleněn do nově vzniklého podniku Sigma. Později fungoval pod názvem Sigma Lutín a byl součástí VHJ Sigma Olomouc. Ve výrobě začala převažovat kalová a odvodňovací čerpadla, jejichž vývoz směřoval hlavně do zemí východního bloku.

BRAND24

Po rozpadu Sigmy v roce 1990 byly všechny dílčí podniky samostatně privatizovány. Lutínský podnik sice těžké období přežil, začal ale rychle upadat. Bývalé trhy se nepodařilo nahradit a firma se roku 1996 ocitla v konkurzu. Po nutné transformaci vznikla společnost Sigma Group, jejímž majitelem se roku 2002 stala kyperská firma TZ Stones Mining Limited. Lutínské pumpy tak z trhu nezmizely, i když se jejich pozice s tou prvorepublikovou příliš srovnávat nedá.

Prameny: Historická encyklopedie podnikatelů, Lexikon našich hospodářských dějin, Sigma Group.

JAN SIGMUND (1869-1936)Český průmyslník Jan Sigmund se narodil 24. června 1869 v severomoravském Lutíně. Vyučil se pumpařem a pracoval v pumpařské dílně svého otce. Spolu s bratrem Františkem roku 1894 vedení firmy převzali a do pěti let založili novou továrnu na pumpy a čerpadla s názvem Bratři Sigmundové. Podnik se postupně rozrůstal a v sortimentu se kromě čerpadel objevily i vodovody a zavlažovací zařízení. Roku 1934, zřejmě pod vlivem politických okolností, založil Jan Sigmund v Lutíně ještě akciovou společnost Chema, která vyráběla plynové masky a protiplynové filtry. Začátku války se ale již nedožil, zemřel 10. července 1936.
JAN SIGMUND ml. (1895-1942)Syn lutínského výrobce čerpadel Jan Sigmund mladší se narodil 28. září 1895 v Lutíně. Studoval na reálce v Olomouci a průmyslové strojnické škole v Brně. Od roku 1915 působil jako technický úředník v rodinné firmě a nějaký čas také v Moravských ocelárnách a železárnách v Olomouci. Roku 1920 se vrátil do rodinné firmy, v níž se po otcově smrti stal ředitelem a podnik přejmenoval na Sigmund-pumpy. Zatímco jeho příbuzní odešli před nebezpečím nacismu do zahraničí, on zůstal v čele firmy až do roku 1939. Poté byl zatčen gestapem a v době heydrichiády 30. června 1942 v Brně popraven.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).