Menu Zavřít

Půlka lidí se obává o životní úroveň

7. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Více než polovina Čechů přiznává, že má větší či menší obavy, aby se jejich životní úroveň v důsledku finanční krize nesnížila.

Lidé se obávají toho, čemu se říká přechod od finanční krize k hospodářské recesi, která s sebou přináší pokles výroby a propouštění. Ukázala to studie GfK Praha.

CONTENT24

Strachem o životní standard jsou podle studie nejvíce zasaženi obyvatelé středně velkých průmyslových měst (68 procent), kvalifikovaní dělníci (65 procent) a část populace nacházející se v předdůchodovém věku od 45 do 59 let. Z této věkové skupiny trpí obavami 63 procent dotázaných. Obavy z poklesu životní úrovně nejsou vázány na vzdělání, respondenti se základním a vysokoškolským vzděláním vyjadřují své obavy přibližně stejně často. I přesto, že České republice se zatím krachy bank vyhýbají, obavy o své úspory vyjádřilo 38 procent respondentů. Mírná nadpoloviční většina, celkem 55 procent, se pak o své úspory neobává.

Konkrétní kroky k zabezpečení se proti finanční krizi podniklo jen necelých šest procent obyvatel. Nejčastěji se Češi odhodlali k výběru svých vkladů, případně k investicím do nějaké nemovitosti nebo k nákupu dražších předmětů dlouhodobé spotřeby. Panika mezi obyvatelstvem se podle GfK Praha evidentně nešíří.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).