Menu Zavřít

Půl miliardy za odhalené podfuky

12. 3. 2007
Autor: Euro.cz

POJISTNÉ PODVODY Za pojistné podvody bývá v Česku každoročně odsouzeno několik set osob. Nikoli zřídka jsou mezi nimi i podnikatelé. Podvodné jednání v souvislosti s čerpáním pojistného plnění je dnes pro všechny pojišťovny bez výjimky zásadním problémem.

POJISTNÉ PODVODY Za pojistné podvody bývá v Česku každoročně odsouzeno několik set osob. Nikoli zřídka jsou mezi nimi i podnikatelé.

Podvodné jednání v souvislosti s čerpáním pojistného plnění je dnes pro všechny pojišťovny bez výjimky zásadním problémem. Přitom v Česku už má mezinárodní dimenze, a to kvůli členství v Unii a z toho plynoucího volného pohybu osob a zboží.

Podle odborných odhadů je v některých segmentech pojištění až třetina pojistných událostí s výplatou plnění spjatá s pojistným podvodem. Celkově se pak pro celý sektor předpokládá, že na základě fiktivních či zinscenovaných pojistných událostí se vyplácí až desetina veškerého pojistného plnění. S trochou zjednodušení tak lze vypočítat, že na škody napáchané orkánem Kyrill v hodnotě 1,9 miliardy korun připadá za 190 milionů korun pojistných podvodů.

ČEŠI SE ČINÍ

Největší žní pro „drobné“ podvodníky samozřejmě bývají právě rozsáhlé živelní katastrofy jako Kyrill. Masový výskyt pojistných událostí a tlak na jejich rychlé vyřizování se projevuje na tom, že ostražitost a pečlivost likvidátorů pojistných událostí je oslabena. Například v loňském roce se odhalené podvody související se sněhovou kalamitou a povodněmi podílely na celkovém počtu pojistných událostí celou čtvrtinou. „Zaznamenali jsme také případ, kdy majitel rodinného domu uplatňoval náhradu škody za zničenou kuchyňskou linku. Při prošetření se ukázalo, že domek vůbec nebyl záplavou zasažen, linka by se do označené místnosti nevešla a dokonce by neprošla ani dveřmi,“ vzpomíná Marek Vích z pojišťovny Kooperativa.

Během loňského roku speciální vyšetřovatelé pojišťoven odhalili takřka pět tisíc pojistných podvodů. „Objem uchráněných hodnot (tedy nevyplacených pojistných plnění - pozn. red.) dosáhl několika set milionů korun,“ tvrdí Pavel Východský z České asociace pojišťoven. Nikoli vždy jde ale o tak úsměvné a zjevné případy. Nejčastějším podvodem jsou fingované, respektive objednané krádeže luxusních automobilů. Ty ovšem bývají výsledkem činnosti perfektně organizovaných mezinárodních gangů. Tady mezi pachateli ovšem často figurují podnikatelé. Právě oni totiž bývají nejčastějšími majiteli skutečně nákladných motorových vozidel -za podvod tohoto typu byl odsouzen i známý podnikatel Petr Mach.

TOLERANTNÍ VEŘEJNOST

Pravou podnikatelskou doménou ovšem jsou podvody v oblasti pojištění přepravy. Počet těchto případů není vysoký, nicméně vždy jde o velké částky - tedy vysoká nárokovaná pojistná plnění. Typicky jde o podvody v oblasti kamionové přepravy, například fingované loupeže neexistujícího (nepřepravovaného) zboží. Odhalování těchto podvodů ztěžuje také skutečnost, že tato kriminalita v nikoli zanedbatelném měřítku skutečně existuje (jejich příslovečným rájem jsou některé východoevropské a balkánské země). „Šetření těchto podvodů je organizačně velmi náročné, k jejich objasňování významně napomáhá mezinárodní spolupráce mezi pojišťovnami,“ konstatuje dokument ČAP. Totéž platí pro široce založené a komplikované podvody, jejichž podstatou bývá vybudování celých „falešných“ továren, které jsou následně zničeny požárem.

POJIŠŤOVNY V ROLI DETEKTIVŮ

Hlavní břímě odhalování pojistných podvodů je na samotných pojišťovnách. Jejich jakousi první linií jsou likvidátoři, kteří musí každou pojistnou událost prověřovat i z tohoto úhlu. Pokud narazí na podezřelé okolnosti, věc předávají dále, konkrétně zvláštnímu vyšetřovacímu oddělení, které má každá větší pojišťovna. „V drtivé většině případů jde o bývalé pracovníky policie,“ komentuje marek Vích z Kooperativy personální obsazení a kvalifikaci pracovníků těchto útvarů.

Jejich úkoly jsou ovšem mnohem širší -především monitorují veškeré pojistné události. Nepostradatelným pomocníkem je v tomto ohledu výpočetní technika - porovnáváním aktuálních případů s databází se velmi snadno odhalí případné personální vazby. Stopou může být opakovaný výskyt „postižených“ osob, tedy těch, kteří nárokují pojistné plnění, ale varovným signálem bývá častější opakovaní i jiných jmen: uváděných svědků, ale také policistů, znalců nebo třeba i lékařů, kteří pojistníkům vydávají potřebná osvědčení a posudky. V neposlední řadě musí pojišťovny kontrolovat i vlastní zaměstnance. Časté fámy o uplacených likvidátorech ovšem pojišťovny většinou odmítají.

Pro podvodníky ovšem není nic snadnějšího než pojišťovny měnit a všem těmto kontrolním mechanismům uniknout. Proto si pojišťovny vzájemně vyměňují maximální množství informací. Loni začala tuto spolupráci akcentovat i ČAP, která podporuje vytvoření informačních toků jak v rámci své členské základny (ta představuje 98 procent domácího pojistného trhu), tak v unijním prostoru. Postupně je stále silnější i spolupráce pojišťoven se státnímu institucemi. „Jde o výměnu informací a využití společných databází při odhalování a šetření pojistných podvodů s policií, Úřadem služby kriminální policie, Policejním prezidiem i státním zastupitelstvím,“ říká Pavel Východský, který v ČAP vede sekci prevence pojistného podvodu. Právě ta má také největší podíl na dalších společných akcích, třeba školení policejních vyšetřovatelů i dopravních policistů.

POUZE VRŠEK LEDOVCE

Všechny tyto kroky samozřejmě počet neodhalených podvodů snižují. Loni jich pojišťovny „zachytily“ kolem pěti tisíc, což meziročně představovalo zvýšení o 40 procent. Podle odborníků je ovšem skutečný počet podvodů podstatně vyšší. V roce 2005 tuzemské pojišťovny vyřídily přibližně 2,3 milionu událostí. Na úhradu všech nahlášených škod vynaložily částku 53,5 miliardy korun, což je ekvivalent téměř 40 procent toho, co od klientů vybrali na pojistném.

Pokud se na tato čísla aplikuje všeobecně uznávaný odhad, že desetina pojistných událostí jsou právě podvody, pak se zatím daří odhalit jen zlomek pojistných podvodů. O mnoho lépe na tom není ani sféra trestního stíhání pachatelů - počet odsouzených osob sice stoupá (v roce 2005 bylo pravomocně odsouzeno 357 lidí), ale i tak je zjevné, že odhalení podvodu také vede k předpokládaných sankcím. „Zásluhu“ na tom má i celkové společenské klima.

Z obecného hlediska totiž odhalování těchto trestných činů naráží hlavně na lhostejnost nebo dokonce sympatie ze strany veřejnosti. „Pojistný podvod je společensky tolerovaným činem, protože tu zdánlivě neexistuje viditelná oběť. Lidé si bohužel neuvědomují, že obětí je každý slušný člověk. Naopak ten, kdo vědomě upravuje údaje o pojistné události, porušuje zákony a páchá trestný čin,“ konstatuje Pavel Východský. S trochou nadsázky lze říci, že oběťmi jsou všichni zákazníci pojišťoven. Ty si totiž výši pojistného kalkulují podle výše odhadovaných ztrát - pokud by podvody neexistovaly či se nevyskytovaly v takovém množství, za pojistky by všichni platili méně.

UCHRÁNĚNÉ HODNOTY

(objem odhalených podvodů v roce 2006)

pojištění vozidel 249,0 mil. Kč

pojištění přepravy 29,9 mil. Kč

pojištění majetku a odpovědnosti 183,9 mil. Kč

pojištění osob 29,9 mil. Kč

BRAND24

celkem 492,7 mil. Kč

Pramen: ČAP

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).