Menu Zavřít

Půjčky na bydlení se opět chopí šance. Jak vypadal úvěrový trh na začátku roku 2019?

20. 5. 2019
Autor: dotFox

Hypotečním trhem se prohnala pořádná vichřice. Zdražování a zpřísňování půjček na bydlení vedl k jedinému, a to, že zájem o úvěry významně klesl. Nyní se ale blýská na lepší časy, Češi se totiž opět začínají zajímat o hypotéky a žádostí tak pomalu přibývá. Proč roste výše úvěrů a kolik činí aktuálně průměrná úroková sazba?

Zájem o hypotéky pozvolna roste

Hypoindex.cz přišel se zajímavými daty. V březnu si letos sjednalo hypotéku 6 664 klientů, což je o 26,7 % méně než tomu bylo v loňském roce, kromě počtu smluv klesla také celková půjčená suma, ta činila 14,756 miliardy Kč. I přes meziroční pokles lze mluvit v březnu oproti začátku roku 2019 o nárůstu.

Co se počtu úvěrů týká, pak ale zájem o hypotéky roste velmi pozvolna, většího navýšení se dočkal objem půjček, a to kvůli stále rostoucím cenám nemovitostí. Průměrná výše hypotéky tak meziročně stoupla o 96 000 Kč, nyní tedy činí 2 214 000 Kč.

Úvěry na bydlení začínají zlevňovat

Dobrou zprávou pro zájemce o hypotéky je, že úvěry na bydlení zlevňují. I v tomto případě se ale jedná o pozvolnou změnu směrem dolů. Meziměsíčně klesla průměrná úroková sazba o 0,09 procentního bodu. V současné době jsou tedy hypoteční úvěry nabízeny s průměrným úrokem 2,90 %, přitom ještě v únoru sazba činila 2,99 % a v lednu rovné 3,00 %. V březnu loňského roku pak průměrný úrok hypoték dosahoval 2,46 %.

Jen úrok ale o výhodnosti nerozhoduje, vždy je zapotřebí brát v potaz i další důležité faktory, jako jsou výše půjčky, doba fixace, poplatky a doba splatnosti. Vhod proto může přijít online kalkulačka, která pomůže nastavit výši splátky tak, aby vyhovovala možnostem dlužníka.

Úvěry ze stavebka nezažívají boom

Meziroční pokles zaznamenaly v březnu stavební spořitelny, a to nejen co se týká počtu poskytnutých úvěrů, ale také počtu sjednaných smluv. Oproti loňskému roku uzavřelo nové stavebko o 5 % méně klientů, a to i přestože se snaží spořitelny lákat na nejrůznější bonusy a odměny, které obvykle náleží těm, kteří si vyřídí vše online.

Podle odborníků ale za stagnací až mírným poklesem stojí takzvané předzásobení. Lidé počítali se zdražováním úvěrů a i samotných realit, proto o půjčky žádali už s předstihem v loňském roce. Díky tomu se někteří také vyhnuli očekávaným krokům ČNB, které vedly k přísnějším podmínkám pro zadlužování.

První čtvrtletí roku 2019 se rozhodně nezapíše do úvěrové historie, nejedná se o nijak silný a ani slabý začátek roku. Objem poskytnutých hypoték činil 36,6 miliardy Kč, toto číslo se za posledních pět let řadí na poslední příčku. U objemu úvěrů stavebních spořitelen lze mluvit o větším úspěchu. Celková výše činila 11,4 miliardy Kč, což je za posledních pět let třetím nejlepším výsledkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).