Menu Zavřít

PŮJČKA BEZ OPLÁTKY

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Vláda chrání AliaChem před konkursem finanční výpomocí

Banky úvěrující AliaChem se dohodly, že do konce října dají společnosti oddechový čas - pak už ale bankrot bude neodvratný. Počítaly totiž, že do té doby vláda zařadí podnik do revitalizačního programu. Protože kabinet má zpoždění, poskytne společnosti zřejmě třistamilionový úvěr státní Konsolidační banka. Vláda o něm bude rozhodovat tento týden.

Devítistránkový materiál se třemi přílohami, o němž se bude jednat ve Strakově akademii, má týdeník EURO k dispozici. Ministři podle něj kromě půjčky slibují AliaChemu „zajištění dalších stabilizačních a restrukturalizačních kroků v rámci činnosti Revitalizační agentury s cílem vyhledání strategických investorů nejpozději do 30. června 2000 .

Pomalí ministři.

Zprávu o AliaChemu měla vláda dostat dříve, než vyprší termín dohodnutý bankami. Ale nedostala, důvodem je nekoordinovaná činnost ekonomických ministrů, která trvá již několik měsíců. Jak týdeník EURO zjistil, ministr průmyslu a&nbs p;obchodu Miroslav Grégr, ministr financí Pavel Mertlík a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla o společnosti intenzivně jednali, návrh však nabral zpoždění v připomínkovém řízení. „Vývoj v podniku a ve věřitelském výboru je dramatický a otázkou je, zda údaje, které dostane vláda do ruky, odpovídají skutečnému stavu, řekl týdeníku EURO zdroj blízký ministerstvu financí.

Podle vládního materiálu je AliaChem zařazen do skupiny problematických podniků, v nichž monitoruje situaci pracovní skupina složená z příslušných ministrů, zástupců Konsolidační banky a Fondu národního majetku. Začátkem září byl AliaChem vybrán do seznamu podniků vhodných k revitalizaci.

Bankovní hrozba.

Největší hrozbu pro AliaChem, který ve svých čtyřech závodech (Synthesia, Moravské chemické závody, Fatra a Technoplast) zaměstnává přes osm tisíc lidí, nyní představují banky. „Základním problémem je prudký odliv provozního financování ze strany zahraničních bank, který vzhledem k časově velmi krátkému rozpětí nemohl být vyrovnán vnitřními finančními toky společnosti. Tak došlo u některých segmentů k tržním ztrá tám, stojí v materiálu pro vládu. Vlivem snižování úvěrových angažovaností zahraničních bank vznikly v AliaChemu závazky po lhůtě splatnosti ve výši 830 milionů korun. Podle informací týdeníku EURO se v poslední době ve věřitelském výboru vedle zahraničních bank začala nekompromisně chovat i ČSOB, která na nemoc AliaChemu zná pouze jeden recept, a to je návrh na konkurs.

Vláda musí AliaChemu poskytnout peníze proto, že dočasné uspořádání úvěrových poměrů mezi bankami, známé jako standstill agreement, které mělo vypršet 30. září 1999 a které banky prodloužily do 22. října, může být zrušeno. Generální ředitel společn osti Pavel Brůžek začátkem října prohlásil, že „se banky zavázaly, že nebudou snižovat úvěrový rámec . Vládní materiál ale říká: „Vypovězením standstill agreement by došlo k dalšímu snížení úvěrové angažovanosti, a tím k impulsu na vyhláše ní konkursu na společnost ještě před tím, než vstoupí do revitalizačního procesu. Podmínkou trvání standstill agreement je jasný signál ze strany státu, navrhovaný tímto materiálem.

Vláda tedy chce zabránit tomu, aby se AliaChem dostal do konkursu dříve, než padne do rukou manažerů Revitalizační agentury. Obava je to nepochopitelná, neboť místopředseda představenstva Revitalizační agentury Jaromír Mrkva prohlásil, že pro agenturu není na překážku, je-li revitalizovaný podnik v konkursu.

Situaci AliaChemu ztěžuje i jeho akcionářská struktura. Deset procent akcií drží Chemapol Group, který je v konkursu. Dalších 38 procent akcií vlastní C. H. CHEM, stoprocentní dcera bankrotující firmy. Na tyto akcie však má zástavní právo Kons olidační banka, na niž byl převeden úvěr, který Chemapol Group poskytla Česká spořitelna.

Vláda hodlá pro AliaChem vytvořit takové podmínky, které mu umožní vstoupit do vládou schváleného programu revitalizace a restrukturalizace. „Navrhovaným řešením (státní finanční injekce ve výši 300 milionů korun - pozn. red.) se dosáhne toho, že ú věrující banky budou nadále dodržovat standstill agreement a nebudou snižovat svoji úvěrovou angažovanost, což by mohlo společnosti způsobit velké komplikace vedoucí až k prohlášení konkursu. Urychlené řešení situace společnosti AliaChem je nut né právě z toho důvodu, že časová prodleva by vytvořila prostor pro uplatnění zákona o konkursu, podobně jako v případě ZPS Zlín, uvádí vládní zpráva.

Zadarmo už nedá ani stát.

Hotovost ve výši 300 milionů korun od Konsolidační banky bude zajištěna z volných aktiv firmy. AliaChem má k dispozici 10,4 miliardy korun nezastavených aktiv (budovy, pozemky a další). „Z těchto volných aktiv bude ve spolupráci s pověřenými pracovníky Konsolidační banky vybrán majetek, který bude nejvíce odpovídat poskytnuté mu úvěru, uvádí materiál.

Tato pomoc AliaChemu přinese prodloužení standstill agreement a zachování finanční stability, výrazné snížení rizika konkursu a zajištění surovin pro výrobu.

Kdyby vláda úvěr neposkytla, hrozí vedle prohlášení konkursu:

- zastavení výroby a rozprodej velké produkční skupiny správcem konkursní podstaty;

- zastavení veškerých jednání se strategickými partnery o obchodní a výrobní spolupráci zvyšující exportní potenciál státu;

- ohrožení získaných exportních trhů v hodnotě sedmi miliard korun;

- ohrožení plnění závazků AliaChemu vůči zaměstnancům a státu;

- možnost vstupu spekulativního investora do AliaChemu (prostřednictvím správce konkursní podstaty), a tím znehodnocení majetku jinak zajímavého pro strategického investora;

- ztráty spojené s dopadem do platební bilance státu;

- znejistění pozice AliaChemu u úvěrujících bank a s tím spojený rozpad standstill agreement, návazně prudké zhoršení situace v cash flow vyvolené tlakem na úhradu splatných úvěrů;

- propuštění zaměstnanců a s tím spojený sociální dopad na obyvatelstvo v regionech.

BRAND24

Poslední bod materiálu doprovází příloha vypracovaná Špidlovým resortem s názvem „Vliv AliaChemu na trh práce . V ní je popsáno, co by se stalo, pokud by se zaměstnanci společnosti octli na ulici. V případě Synthesie (4550 zaměstnanců) by uvolnění všech lidí znamenalo zvýšení míry nezaměstnanosti v okrese Pardubice z 6,5 (údaj z konce srpna 1999) na 9,5 procenta. V případě Moravských chemických závodů (1157 pracovníků) by se v okrese Ostrava-město zvýšila nezaměst nanost z 15,4 na šestnáct procent a u Fatry Napajedla (1298 lidí) by v okrese Zlín stoupla míra nezaměstnanosti ze 7,5 na devět procent.

I když AliaChem zažívá nejhorší období své existence, zpracoval strategickou vizi společnosti na období šesti let. Na plánu restrukturalizace spolupracují manažeři firmy s poradenskou firmou McKinsey & Company.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).