Menu Zavřít

Pššt! Nechcete koupit iPhone?

19. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Apple neotevře obchod v Pekingu dříve než příští rok

Ale pašovaný iPhone s nelegálním softwarem si můžete za 680 dolarů koupit už dnes.

Chtěli byste si v Pekingu koupit iPhone? Pak je Liou Jung vaším člověkem. Obrovsky populární mobilní přístroj společnosti Apple není v Číně legálně ke koupi. A přece si jej v Liouově krámku s elektronikou poblíž nejlepších univerzit hlavního města můžete za 680 dolarů pořídit. Nevadí, že Apple neautorizoval žádného čínského mobilního operátora k nabízeni iPhonu. Liouovy iPhony jsou upraveny tak, že mohou být v Číně používány a vkládání čínských znaků na dotykový displej je hračkou.
Je tu však velká potíž, když se telefon pokazí. „Jestli tam bude softwarový problém, můžeme vám ho opravit,“ říká Liou. „Ale pokud upadne a rozbije se, máte smůlu.“ Přístroje, jež Liou prodává, se nakupují v cizině, a pak se pašují do země. Ostatní dealeři obchodují s klony iPhonu, které jsou vyrobené přímo v Číně. Zákazníci, kteří vyžadují komfort oprávněných držitelů, by měli počkat do doby, až Apple otevře svůj první obchod, což bude v létě. V čase olympijských her v Pekingu.

BRAND24

Pro mnohé Číňany je to ale příliš dlouhé čekání. Více než 160 milionů je jich nyní připojeno na internet, který v zemi pomohl, mimo jiné, spustit iPhonovou mánii. Pro městské obyvatelstvo, které si hlídá okázalé projevy svého statusu a tudíž pravidelně vyměňuje telefony za lepší, je iPhone vynálezem který musí mít. „iPhone je mnohými Číňany považován za vůbec nejlepší telefon,“ říká Shaun Rein, marketingový manažer Skupiny pro výzkum čínského trhu ze Šanghaje.
Až nepochopitelně v klidu se zdá být Steve Jobs a spol., když se nesnaží proměnit popularitu iPhonu na největším světovém trhu s mobily (s 528 miliony uživatelů) ve velký byznys. Multimediální přístroj, který měl v USA premiéru v červnu, se minulý měsíc začal prodávat ve Velké Británii, v Německu a ve Francii. Apple plánuje otevření pekingského obchodu v polovině roku 2008; vzrušení vládne v čínských technických a telekomunikačních kruzích, kde se mluví o rozhovorech Apple s jedničkou na trhu čínských mobilních operátorů, se společností China Mobile. Ani jedna z korporací však nepotvrdila, že se mezi nimi vedou rozhovory o iPhonu.
Pakliže dojde k dohodě, počítá China Mobile s vedením tvrdých jednání, obzvláště až půjde o dělení zisku. China Mobile je největším světovým mobilním operátorem s 369 miliony zákazníků, což se rovná sedmdesáti procentům podílu na domácím trhu. „Tady v Číně není zapotřebí podepsat takovou smlouvu, jakou musejí uzavírat američtí a evropští operátoři,“ říká Dave Carini, analytik výzkumné firmy Maverick China z Pekingu.

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).