Menu Zavřít

Psali jsme před 15 lety

10. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Jiří Machalík se obrátil na předsedu Mezinárodní helsinské federace pro lidská práva Karla Schwarzenberka s dopisem, v němž vyjádřil hluboké znepokojení nad vývojem ochrany lidských práv a základních svobod v Československu.

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Jiří Machalík se obrátil na předsedu Mezinárodní helsinské federace pro lidská práva Karla Schwarzenberka s dopisem, v němž vyjádřil hluboké znepokojení nad vývojem ochrany lidských práv a základních svobod v Československu. Ty byly údajně narušeny zákonným opatřením předsednictva Federálního shromáždění ze dne 30. srpna. Cílem tohoto zákonného opatření, napsal Jiří Machalík, se má podle veřejných prohlášení odpovědných činitelů dosáhnout urychlené a rozsáhlé výluky pracovníků nebo jejich převedení na méně placená místa z důvodů politického přesvědčení. Může jít o vlastní výklad uvedeného opatření, na který má každý právo.

Vlasta Štěpová, česká ministryně obchodu a cestovního ruchu, se nedávno vydala křížem krážem po prodejnách na Mladoboleslavsku a Českolipsku. V prodejně Hejtmánka na kraji Mladé Boleslavi se mohla pokochat pohledem na regál s jedním druhem sýru a skladem, v němž se válely haldy plesnivého chleba. Paní vedoucí prostě sýry opomněla objednat, a tak svou chybu zřejmě napravila vyšší objednávkou chleba. Kus jako kus. O nedostatcích v dalších prodejnách není třeba se rozepisovat. Paní Štěpová se prostě přesvědčila o tom, co už věděla předem. Totiž o nutnosti privatizace obchodu.

„Nechceme vyhánět ceny při privatizaci co nejvýš, půjde nám o to, abychom místo státu našli lepšího a starostlivějšího vlastníka - soukromníka. A chceme také prosadit, aby při odprodeji měli přednost současní zaměstnanci,“ prohlásila při příležitosti svého neveselého výletu ministryně.

BRAND24

Ján Langoš, federální ministr vnitra, patří mezi nejsledovanější vládní činitele. Vždyť mu také byl svěřen státní úřad s nejproblematičtější minulostí i přítomností. Nedávno musel odpovídat na dotazy členů branných a bezpečnostních výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů co se týče nečekaného úmrtí federálního ministra zahraničního obchodu S. Stračára v Brazílii, které prý mohlo mít podezřelé okolnosti. Ján Langoš požádal brazilské úřady, aby poskytly klinickou zprávu o průběhu nemoci zemřelého. Ze zprávy žádné náznaky na nepřirozenou smrt nevyplývají. Dotazy poslanců byly dost možná vedle toho motivovány skutečností, že naše zastupitelské úřady v zahraničí zůstaly bez kontrarozvědné ochrany FMV. Přitom československé hospodářské a obchodní vztahy a aktivity zajímají kdekoho právě v současné době. Obchod je prostě obchod a potlesk pro sametovou revoluci věc jiná. Je třeba to mít na paměti.

(Profit č. 7/1990)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).