Menu Zavřít

Pryč s desktopy – ať žije laptop

3. 11. 2003
Autor: Euro.cz

I tenoučký notebook....

…dnes dokáže totéž jako tradiční PC - a kupci se jen hrnou.

Lidé jsou do notebooků úplní blázni. Svěřují jim úlohy, o kterých si před pár lety mohli nechat jen zdát. Takový je i Tony Phan, student z Univerzity v Iowě, který je internetovým editorem novin The Daily Iowan. Letos v srpnu si za 2350 amerických dolarů koupil subnotebook Sony VAIO TR1, který váží 1,4 kg. Navzdory malým rozměrům přístroje a nevelké obrazovce s úhlopříčkou 10,6 palce teď Phan dělá na svém VAIO všechno, co potřebuje. I přípravu školních novin a náročný grafický design. Když potřebuje změnu prostředí, sbalí svůj laptop, odnese si ho do knihovny nebo do kavárny a tam pokračuje v práci bez drátů. “Kdo by chtěl pořád trčet u psacího stolu?” směje se.

Dlouhou dobu byly laptopy považovány jen za počítače pro obchodníky na cestách. Dnes se však prosazují všude. Výrobci každý rok doplňují o další funkce a přitom dokážou přístroje dál zeštíhlovat. I ty nejtenčí laptopy zvládají mnoho úloh, které obvykle řeší patnáctikilové stolní sestavy, a lákají tak počítačové nadšence, aby opustili své věrné monitory a stolní PC. Phan je přesvědčený, že laptop dnes “rozhodně dokáže nahradit desktop”.

Laptopy se postupně zdokonalovaly celé roky, skutečnou popularitu však získaly až s několika posledními novinkami. Klíčovým průlomem je Wi-Fi – bezdrátová technologie, která vám jako mávnutím kouzelného proutku umožní zbavit se kabelů doma i v kanceláři a připojit se k internetu, kde budete chtít – na letišti stejně jako ve škole. Sophie Lairdová, žákyně desátého ročníku Trevor Day School z horního Manhattanu, už vyměnila tužku a papír za laptop. Její škola má vlastní bezdrátovou síť a žáci od páté třídy výš smí nosit do hodin laptopy. “Používám ho na všech předmětech,” říká Sophie. “Je to opravdu šikovné.”

Zabudovaná bezdrátová technologie je však jen jedním z řady zdokonalení, jimiž se mohou laptopy letos chlubit. Dalším je delší životnost baterií většiny přenosných počítačů. Dříve byl uživatel rád za dvě hodiny provozu bez nabíjení, což pokročilým aktivním uživatelům ani zdaleka nestačilo. Dnes zvládnou modely často přes čtyři hodiny práce bez sítě a za tu dobu přeletíte téměř celé Spojené státy. Navíc se mohou nové laptopy pochlubit lepšími obrazovkami s širším úhlem zobrazení, takže nejsou ideální jen pro uložení tisíců hodin hudby, ale i ke sledování filmů a televizních záznamů.

Zákazník, který si koupí laptop, teď za své peníze dostane mnohem víc muziky než před pouhým rokem. Dnes už za tisíc dolarů pravděpodobně pořídí přístroj, který bude mít procesor na frekvenci 2,4 gigahertz, 256 megabajtů paměti, 40gigabajtový pevný disk a obrazovku s úhlopříčkou 14,1 palce. To většině lidí bohatě stačí. Přidejte pět set až tisíc dolarů a dostanete totéž v ultralehkém balení, nebo podstatně víc paměti a rychlejší zpracování. Abych se v nabízených možnostech trochu zorientoval, otestoval jsem pár modelů a promluvil si s lidmi, kteří se svým počítačům rádi podívají na zoubek.

Pro uživatele, kteří preferují výkon před mobilitou, jsou hitem modely, jež nahrazují velké stolní sestavy. V září představil Hewlett-Packard svůj nový Pavilion zd7000 s neuvěřitelným 3,2gigahertzovým procesorem, který počítači za 1900 dolarů rozhodně přidá na atraktivitě. Krátce předtím upravil Dell populární řadu laptopů Latitude a přidal jim různé možnosti bezdrátového připojení a enormní obrazovku s úhlopříčkou 15,4 palce.

CVALÍCI
Všechny tyto funkce a doplňky jdou obvykle na úkor přenosnosti. Programátor Michiganské státní univerzity Troy Murray vysázel v září 2100 dolarů za nadupaný Pavilion zd7000. Rychlost procesoru a 512 megabajtů paměti mu umožní pět či šest různých aplikací najednou bez velkého poklesu výkonu. Laptop sice většinou trůní na pracovním stole, ale je dostatečně přenosný, aby s ním mohl majitel cestovat po domě. “Je trochu mohutnější, ale mám rád ten pocit, že jsem mobilní,“ vysvětluje Murray, který přešel z desktopů na laptopy před dvěma lety.

Pokud chcete být opravdu mobilní, asi se vám nebudou líbit fyzické nároky takových budulínků. Pavilion zd7000 váží 4,2 kg, tedy víc než malá bowlingová koule. Latitude D800 je trochu lehčí – má “jen” 3,2 kg. A pokud vám při cestování nevadí hmotnost laptopu, tak nízká kapacita baterií určitě. Latitude D800 vydrží bez nabíjení tři hodiny a Pavilion zd7000 jen něco málo přes dvě.

Na opačném konci křivky poměru výkon – mobilita se nacházejí superlehké subnotebooky. Obvykle váží něco mezi 1,1 a 1,6 kg a nejsou tlustší než čtyři centimetry. Patří sem například Sony VAIO TR1 prodávaný od června nebo 1,3kilogramový Panasonic Toughbook W2, uvedený na trh v červenci. Díky silnějším bateriím, vestavěné CD/DVD mechanice a bezdrátové technologii jsou tyhle mašinky s cenou přes než dva tisíce dolarů mnohem víc než jen luxusní hračky.

Nemohl jsem se dočkat, až si takový subnotebook sám vyzkouším. Posledních pár let používám masivní IBM ThinkPad X20, ale teď jsem měl pár dní doma VAIO TR1. Bylo to jako přejít ze staré fordky na Porsche Boxster. Můžete ho brát všude sebou a internet i e-mail běhají prostě úžasně. Překvapilo mě, že mi nedělá problémy ani menší obrazovka. Firemní technologie Sony XBRITE nabízí jasný, čistý obraz, díky němuž můžete na obrazovce pohodlně pracovat s textem i sledovat DVD. Když jsem seděl na gauči a viděl, jak se drsný Harry řítí ulicemi San Franciska, rychle jsem zapomněl, že je obrazovka velká jako blahopřání. Jediný problém představovala klávesnice. Většina zpovídaných majitelů si nestěžovala, ale já měl prostě málo místa pro prsty. Ne že bych měl překlep v každém druhém slově, ale mé už tak nepříliš rychlé psaní se ještě o jeden, dva stupínky zpomalilo. Pro lidi s většíma rukama to může být nepříjemné. Nechtěl bych na takovém drobečku psát román – a vlastně ani delší zprávu.

Jestliže často cestujete a hledáte kompromis mezi mobilitou a užitnou hodnotou, zkuste Acer TravelMate 803LCi. Váží 2,75 kg a má patnáctipalcovou obrazovku, šedesátigigabajtový pevný disk a 512 megabajtů paměti. Jeho fanoušci básní o dlouhé životnosti baterií, tichém větráku a rychlých čipech na hraní počítačových her. Stojí sice 2600 dolarů, ale představuje zlatou střední cestu.

BEZDRÁTOVÉ PŘIPOJENÍ Někdy už můžete i počítače nakoupit opravdu výhodně. Za nějakých tisíc dolarů dostanete laptop, který uspokojí většinu uživatelů. Nejoblíbenější volbou je renovovaný mainstreamový model Inspiron 5150 od Dellu. Za 1050 dolarů tento stroj nabízí rychlý procesor Pentium 4 na 2,4 gigahertz, 256 megabajtů paměti, 40gigabajtový pevný disk a obrazovku s úhlopříčkou 14,1 palce. Navíc se Dell evidentně poučil od mistra stylu Steva Jobse z Apple Computer a trochu vyšperkoval design. Místo strohé šedi nastupuje dvouodstínový, modrostříbrný kufřík.

Pro chudé studenty a ty, kteří každý počítač hned rozbijí, jsou tu ještě levnější možnosti. Gateway M305S, prodávaný v cenách od sedmi set dolarů, je skromný sluha. Obsahuje jen to nejzákladnější – procesor na frekvenci 2,2 gigahertz, pevný disk dvacet gigabajtů a pouhých 128 megabajtů paměti – takže si nedělejte iluze, že by zvládal víc než pár aplikací najednou. Ovšem na semestrální práce a další základní výpočetní úlohy zcela postačí.

Ať už chcete nejdražší laptop, nebo ten nejlevnější, ujistěte se, že má zabudované rozhraní pro bezdrátovou komunikaci. Ve školách, na letištích i v obchodních domech se dnes objevují tisíce bezdrátových “horkých” zón (hot spots), kde si můžete stáhnout e-mail nebo surfovat po internetu, zatímco čekáte na svůj let nebo popíjíte kávu. Jediný problém spočívá v tom, jak se v některých zónách připojit. Navštívil jsem s jedním laptopem kavárnu Starbucks, abych si vyzkoušel jeho schopnost bezdrátové komunikace, ale nějak jsem ji nemohl rozchodit. Přes hodinu jsem procházel všechna nastavení, než jsem to frustrovaně zabalil. Naneštěstí jsme si nevšiml, že všude v kavárně nabízeli příručky s popisem připojení.

Dostal jsem tedy nepříjemnou lekci. Pravda, když člověk něco neví, má se zeptat. Ale berte to z té lepší stránky: kde je nutné pořád se něco učit, tam se obvykle i nabídka stále vyvíjí. A jestli si chcete koupit laptop, můžete si dnes vybírat ze spousty novinek. Nový hit QUICKCAM ORBIT
130 USD | Logitech | logitech.com
Otočná webová kamera, za kterou se budou lidé otáčet. Může být pevně usazená na podložce nebo připevněná na 23centimetrový stojánek, aby se každému mohla dívat do očí. Pomocí myši s ní můžete otáčet v rozmezí téměř 180 stupňů horizontálně a 54 stupňů vertikálně. Nebo ji používat jako hands-free: díky speciálnímu softwaru vás bude kamera automaticky sledovat při pohybu po místnosti.

Nový hit INTERLINK 7310
2399 USD | JVC | dynamism.com
Notebook velký jako vázaná kniha, ale nabízí výkon stolního počítače, a to i při hmotnosti pouhých 0,9 kg. Má procesor Intel Centrino, zabudované rozhraní Wi-Fi, pevný disk s kapacitou čtyřicet gigabajtů a obrazovku, která je sice menší, ale dostatečně ostrá. Jediným skutečným záporem je klávesnice, která je příliš malá na klasické psaní a příliš velká na vyťukávání. Přesto Interlink 7310 vyvolává závistivé otázky typu “kde’s to sehnal?” Původně byl určen jen pro japonský trh, dnes se ale prodává on-line i ve Spojených státech.

BRAND24

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Vladimír Nový, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).