Menu Zavřít

První soud skončil dohodou

6. 11. 2006
Autor: Euro.cz

KATALOGOVÉ FIRMY Nekalé praktiky katalogových firem, kterým v Česku naletěly stovky podnikatelů, dostává do rukou justice. Žalováni jsou přitom ti, kteří se cítí být podvedeni. První soud skončil dohodou.Obchodní ředitel společnosti Selectra Jaroslav Bílek „naletěl“ společnosti Eucodata.

KATALOGOVÉ FIRMY Nekalé praktiky katalogových firem, kterým v Česku naletěly stovky podnikatelů, dostává do rukou justice. Žalováni jsou přitom ti, kteří se cítí být podvedeni. První soud skončil dohodou.

Obchodní ředitel společnosti Selectra Jaroslav Bílek „naletěl“ společnosti Eucodata. Ta ve svém letáku budila zdání, že nabízí bezplatnou inzerci v katalogu.

„V roce 2002 nebyly tyto případy ještě tolik známé. Následovaly faktury, upomínky, hrozby a nakonec i pozvání k soudu. Nic jsem nezaplatil, několikrát jsem smlouvu vypovídal,“ vypráví Jaroslav Bílek. Eucodata na tyto snahy reagovala pouze jednou. „Zavázali jste se podpisem k členství, nelze ho vypovědět, zaplatit musíte,“ zněla odpověď.

Eucodata je jednou z takzvaných „katalogových firem“. Ty využívají nepozornosti obchodníků nebo zaměstnanců firem a do písemné nabídky bezplatné aktualizace dat v inzertních katalozích vkládají málo čitelným písmem a navíc v angličtině informaci o zpoplatnění služby. Řada poškozených tuto informaci přehlédla a současně uvěřila slovům obchodního zástupce, že jde pouze o bezplatnou aktualizaci dat.

V pondělí 30. října se v Ženevě uskutečnilo soudní řízení případu. Společnost Eucodata vznesla žádost o zaplacení 4985 švýcarských franků, kterou dokládala podepsanou smlouvou, korekturou, fakturací a upomínkami. Dále požadovala, aby společnost Selectra okamžitě zastavila „štvavou kampaň“, kterou prý rozpoutala.

Advokát Selectry mnohokrát zpochybnil a napadl praktiky Eucodaty. Po výměně názorů došlo k dohodě, že Selectra do tří týdnů zaplatí Eucodatě 1800 franků a ta už nebude za žádným účelem nikdy v budoucnu svého „obchodního partnera“ kontaktovat.

ZRUŠIT SMLOUVU NELZE

Nabídka společnosti Eucodata se líbila také pražské společnosti Complet. Zaměstnankyně marketingu podepsala formulář, který vypadal jako sběr dat a byl v angličtině. Po dvou měsících přišla korektura.

„Z té jsme pochopili, že se jedná o placenou službu, k níž jsme se měli upsat na pět let a která by nás stála 1600 franků ročně. Přímo do té korektury jsme jim napsali, že došlo k omylu. Počítali jsme s tím, že smlouvu za nějaký stornopoplatek zruší. Tak to totiž mezi slušnými firmami funguje. Byli jsme ochotni uhradit náklady, které firmě vznikly. Z jejich odpovědi jsme ovšem jasně pochopili, že o nějakém zrušení smlouvy nemůže být řeč. Že se rozhodně o slušnou firmu nejedná,“ domnívá se Jiří Mokošín, obchodní ředitel společnosti Complet.

CHYBÍ PRECEDENT

Společnost Complet zatím Eucodatě nezaplatila ani korunu. „Doufáme, že k soudu nedojde. Ale je jasné, že Eucodata může zažalovat každého. Protože soud společnosti Selectra skončil dohodou, stále chybí precedent. Kdyby Eucodata prohrála, patrně by žaloby přestaly. Pokud by vyhrála, spustila by naopak lavinu žalob na nás všechny,“ předpokládá Mokošín.

„Nedá se říci, že by jeden rozsudek přesně určil všechny následující. Jednotlivé případy se liší v tom, kdo z firmy dokument podepsal, za jakých okolností, co říkal obchodní zástupce a podobně. Samozřejmě by ale rozsudek ve prospěch Selectry pomohl,“ říká právnička Klára Přikrylová ze Sdružení na obranu spotřebitelů (SOS).

PODNIKATELÉ PODALI TRESTNÍ OZNÁMENÍ

Eucodata není jedinou společností, která používá uvedené praktiky. Podobné triky v uplynulých letech praktikovalo v Česku i několik dalších zahraničních společností. Jedná se například o společnosti Construct Data Verlag, Intercable Verlag AG či Nova Channel.

Kvůli aktivitám švýcarské společnosti Intercable Verlag AG dokonce podalo kolem tří set českých podnikatelů trestní oznámení u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5. „Cílem této aktivity je zejména to, aby orgány činné v trestním řízení konstatovaly, že došlo ke spáchání trestného činu podvodu. A to buď klamavým textem formuláře předkládaného k podpisu, nebo podvodným jednáním obchodních zástupců,“ uvedla mluvčí SOS Ivana Picková.

K soudu se ovšem zatím dostávají jen oklamaní podnikatelé. V listopadu se u Okresního soudu v Klatovech objeví společnost Emanuel Volf Sklo a u Okresního soudu v Ústí nad Orlicí firma Brastan. Žaluje je společnost Intercable Verlag AG. V prosinci jde k Městského soudu v Praze firma CS International. Žalobcem je opět Intercable Verlag AG. CS International už dokonce vyhrála u Obvodního soudu pro Prahu 7. Švýcarská firma se ale proti rozsudku odvolala.

POSTIŽEN JE I VEŘEJNÝ SEKTOR

Problémy s katalogovými firmami začínají dotazníkem, který buďto přijde e-mailem (přibližně 30 procent případů), nebo ho přinese obchodní zástupce. Dotazník vzbuzuje dojem, že se jedná jen o doplnění údajů o firmě. Bývá napsaný anglicky a někde na zadní straně je urytá informace, že jde o závaznou objednávku, a to často hned na tři až pět let.

Pokud takovou listinu podepíše kterýkoliv zaměstnanec firmy, je už jen otázka času, kdy přijde první faktura. „V České republice vím o 1400 postižených subjektech. Jsou v tom malé i velké firmy, několik pojišťoven, banky. Týká se to i veřejného sektoru - nemocnic, neziskových organizací. Je v tom dokonce i Fond ohrožených dětí. Vzhledem k obrovskému počtu postižených se to týká všech daňových poplatníků,“ říká jeden z postižených podnikatelů.

BRAND24

BRAŇTE SE ŽALOBOU

U Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5 je možné se připojit k trestnímu oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu v souvislosti s obchodními praktikami zástupců švýcarské obchodní společnosti Intercable Verlag AG. Podle mluvčí SOS Ivany Pickové je možné podat trestní oznámení také na nabídky obchodních zástupců například společností Eucodata, Construct Data Verlag či Nova Channel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).