Menu Zavřít

První počin nové vlády: výměna regulátora

30. 8. 2004
Autor: Euro.cz

ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD Grossova vláda zpochybnila nezávislost Energetického regulačního úřadu. Jeho šéfa vyměnila hned na svém prvním zasedání.

Odvolaný předseda Pavel Brychta

ENERGETICKÝ REGULAČNÍ ÚŘAD Grossova vláda zpochybnila nezávislost Energetického regulačního úřadu. Jeho šéfa vyměnila hned na svém prvním zasedání. Energetický regulační úřad (ERÚ) bude mít od 1. září nového šéfa. Kabinet o tom rozhodl na svém prvním zasedání poté, co dostal důvěru parlamentu. Na návrh ministra průmyslu Milana Urbana odvolal dosavadního předsedu Pavla Brychtu a na jeho místo jmenoval ředitele sekce energetiky ministerstva Pavla Fiřta. Urban zdůvodnil odvolání dosavadního šéfa regulačního úřadu tím, že zkomplikoval život plynárenským firmám. Pro obchodování s plynem, které se od ledna příštího roku otevírá pro konkurenci, dosud nevydal závazná pravidla. Firmy - dodavatelé a přepravci plynu - se tak nemohou na tento krok včas připravit. OPOŽDĚNÁ NOVELA

Ministerstvo upřesnilo, že se Brychtův úřad provinil hlavně tím, že pro mezidobí do schválení nového energetického zákona nepřipravil příslušnou prováděcí vyhlášku. „V době, kdy je zřejmé, že novela energetického zákona bude schválena nejdříve ke konci roku 2004, bylo nutné tento předpis zpracovat podle současné legislativy,“ uvedlo v návrhu na odvolání předsedy ERÚ . Brychta tvrdí, že úřad nic takového udělat nemohl. Vyhlášku připravil, ale v souladu s novelou energetického zákona, která už odpovídá příslušné směrnici Evropské unie. Směrnice EU je od května pro Českou republiku závazná a nadřazená českým zákonům. Za náhlým odvoláním Brychty lze vystopovat jiný důvod. Energetický regulační úřad poslal v minulých dnech firmám, na které ze zákona dohlíží, návrhy regulace pro příštích pět let. Elektrárenské firmy, jež podnikají na monopolních přenosových a distribučních sítích, ho dostaly 30. července, plynárenské 13. srpna. Z návrhu metodiky pro příští regulační období se firmy mimo jiné dozvěděly, jaké jim úřad v příštích pěti letech povolí zisky a jaké náklady zohlední při rozhodování o cenách. Ministr Urban požádal o Brychtovo odvolání o týden později.

BRAND24

PŘÍLIŠ PŘÍSNÝ REGULÁTOR

Zdroje týdeníku Profit potvrdily, že se energetickým firmám návrh nelíbí. Považují ho za příliš tvrdý a usilují o jeho zmírnění. Také Brychta připustil, že se už ohradily téměř všechny. Jejich výhrady však nepovažuje za nic neobvyklého. „I když jde o návrh, je pro ně důležitý, protože se dotýká jejich ekonomických výsledků,“ vysvětlil. Energetický regulační úřad, který má v podmínkách otevřeného trhu chránit spotřebitele před přirozenou snahou energetických firem o maximalizaci zisků, vznikl v lednu 2001. Ze zákona je tento úřad nezávislý, předsedu jmenuje vláda na pětileté funkční období. Během tohoto období může předsedu odvolat jen ze závažných důvodů vyjmenovaných v zákoně. Například, pokud by spáchal trestný čin, v případě nemoci nebo při hrubém porušení povinností. Pavel Brychta, který řídí ERÚ od března 2001, pro týdeník Profit uvedl, že o žádném hrubém porušení povinností neví. O návrhu na své odvolání se dozvěděl týden před zasedáním kabinetu - z programu, který vláda zveřejňuje na své webové stránce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).