Menu Zavřít

První měsíc se Fortuně nevydařil

26. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Burza

BRAND24

Ti, kteří si koupili akcie nováčka na pražské burze, teď možná litují. Během prvních týdnů totiž Fortuna ztratila na ceně více než patnáct procent a z upisovací ceny 105 korun za akcii klesla téměř k 80 korunám. Na trhu se přitom neobjevily žádné výrazně negativní zprávy.
„Myslím, že skončilo takové to stabilizační období. Po vstupu na burzu podporuje titul manažer emise, který odkupuje akcie. S tím už ale skončil, a to se projevilo,“ vysvětluje poměrně silný pokles Milan Lávička, analytik společnosti Atlantik FT. Podle něj navíc velká část investorů spoléhala na halo efekt čerstvého příchodu na trh, a když Fortuna po několik týdnů nezažila žádný výrazný růst, začali ztrácet trpělivost a akcie prodávat. Lávička ale nevěří, že se cena dostane pod 80 korun. „U Fortuny se počítá s dividendou kolem 30 eurocentů. To by mělo zamezit dalšímu propadu,“ říká analytik.
Burze se v posledních dnech obecně příliš nedaří, stejně jako ostatním evropským trhům. Ještě hůře než Fortuna jsou na tom developer ECM nebo majitelka televize Nova CETV. „Poslední týden nebo čtrnáct dní je na trhu opravdu špatná nálada kvůli Irsku a celkově evropským problémům s dluhy. Záchranný plán přilil optimismus jen na chvíli, jinak se stále potácíme v pesimismu,“ říká analytik Tomáš Sýkora z Patria Finance.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).