Menu Zavřít

První dodávky z jihu. Unipetrol začne dovážet ropu z Chorvatska

14. 12. 2016
Autor: janaf.hr

Česká rafinerská společnost Unipetrol podepsala s chorvatskou firmou Jadranski Naftovod dlouhodobou smlouvu o dodávkách ropy. Půjde o první dodávky z jihu Evropy, kde se těží lehčí typ ropy než v Rusku. Ropa z ruských nalezišť v našem regionu dominuje.

Kromě českého Unipetrolu chorvatská strana podepsala smlouvy také s firmami Vitol z Velké Británie a Crodux z Chorvatska. Celková hodnota kontraktů je 125 milionů kun, tedy asi 450 milionů korun. Smluvní podmínky pro přepravu ropy byly se společností Jadranski Naftovod uzavřeny na tři roky.

Z terminálu v chorvatským přístavu Omišalj bude do Litvínova ke zpracování proudit surová ropa. Přesné objemy, či další výhledové navýšení zatím není známo. „Pro využití ropovodu je ještě nad rámec nedávno uzavřené smlouvy nutné vyjednat podmínky přepravy po maďarském úseku ropovodu Adria,“ uvádí pro Euro.cz mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda. K dohodě s maďarskou stranou by mělo dojít během příštího roku.

Přeprava ropovodem Adria by se mohla stát alternativní přepravní trasou k současným ropovodům Družba a IKL. Česká republika projekt podporovala, protože ho považuje za důležitý nástroj pro posílení energetické soběstačnosti. Ropovod vede z ropného terminálu Omišalj na chorvatském ostrově Krk přes Chorvatsko a následně severní větví do Maďarska a na Slovensko, kde se v Šahách napojuje na ropovod Družba. Východní část ropovodu zásobuje Bosnu a Hercegovinu a Srbsko. Klíčovým úsekem bylo slovensko-maďarské propojení, které bylo dostavěno jen před pár měsíci.

Společnost Jadranski Naftovod se zabývá nepřetržitou dopravou ropy pro rafinerie v Chorvatsku, Srbsku, Bosně a Hercegovině a Maďarsku. Zároveň ukládá ropu a ropné produkty pro významné světové ropné společnosti. Unipetrol v České republice provozuje dvě rafinerie - v Kralupech nad Vltavou a v Litvínově. Jejich celková výrobní kapacita dosahuje 8,7 milionů tun ropy za rok.

BRAND24

Česká firma aktuálně podepsala dodatek smlouvy se svým polským vlastníkem PKN Orlen. Má zajistit dostatek ropy pro rafinerii v Litvínově do roku 2019. V Litvínově se zpracovává hlavně ruská ropa, kterou Unipetrol nakupuje přes PKN od ruských firem Rosněfť a Tatněfť. Čerstvě podepsaným dodatkem smlouvy se dosud jednoletý kontrakt na ropu od Tatněfti prodloužil do konce roku 2019.

Čtěte také:

Unipetrol vyplatí dividendu. Akcionáři čekali 8 let

Unipetrol obnovil výrobu v poškozené jednotce. Oprava stála čtyři miliardy

Střídání ve vedení Unipetrolu. Switajewského nahradí Modrzejewski


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).