Menu Zavřít

Průzkum: Tři pětiny českých domácností měly letos vyšší vydání

29. 11. 2011
Autor: profit

Výdaje domácností v České republice letos meziročně stouply o 60 procent, dvě pětiny domácností se potýkaly se sníženými příjmy. Údaje vyplývají z průzkumu společnosti STEM/MARK, agentura je zveřejnila dnes.

Foto: Profimedia.cz

Lidem nejvíce stouply náklady na bydlení, energie, dopravu a potraviny. U potravin nejvyšší dopad pocítili respondenti ve věku 30 až 44 let s příjmem mezi 15 a 25 tisíci korun. Vyšší vydání za bydlení, energie a dopravu hlásili lidé ve věku 45 až 59 let.

Nejvíc respondentů snížilo výdaje za zábavu a volný čas (pětina oslovených), vybavení bytu (16 procent) a ošacení (14 procent). Naopak třetina domácností za zábavu a volný čas utratila víc peněz. Zhruba pětina oslovených měla vyšší útratu i za oblečení a bytovou výbavu.

CONTENT24

Příjmy domácností u dvou pětin z nich klesly a u necelé poloviny zůstaly i v roce 2011 na stejné úrovni jako o rok dřív. Zvýšení svých příjmů uvedlo jen 15 procent oslovených.

I za stávající ekonomické situace jsou podle sociologického průzkumu tři čtvrtiny obyvatel v Česku schopné spořit. Pravidelně si peníze stranou dávají čtyři lidé z deseti, nepravidelně to dělá další třetina populace. Průměrná částka, kterou si domácnosti spoří, je zhruba tisíc až dva tisíce korun měsíčně. Čtvrtina oslovených ze svých příjmů neuspoří vůbec nic.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).