Menu Zavřít

Průmyslová výroba v listopadu téměř stagnovala

14. 1. 2010
Autor: profit

Průmyslová produkce loni v listopadu meziročně klesla o 0,1 procenta oproti říjnovému poklesu o 7,2 procenta. Stavební produkce se zvýšila o 7,8 procenta, v říjnu byla vyšší o 0,1 procenta.

Autor: Jakub Hněvkovský

Pokles průmyslové produkce podle Českého statistického úřadu nejvíce zapříčinila výroba strojů a zařízení, výroba ostatních nekovových minerálních výrobků a výroba elektrických zařízení. Naopak produkce nejvíce rostla u motorových vozidel, potravinářských výrobků a pryžových a plastových výrobků.

BRAND24

„Český průmysl má za sebou 12 měsíců hlubokých propadů, po kterých si zřejmě na čas našel své dno. Pro rok 2010 nečekám žádné překvapení. Předpokládám, že se již pád zastavil a zůstaneme na stávající nízké hladině,“ uvedl Petr Smutný, partnera v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací PricewaterhouseCoopers ČR.

Za nejlepším výsledkem od září 2008 stojí vliv zahraničního šrotovného, což pomohlo výrobě motorových vozidel. Toto odvětví však zároveň představuje riziko pro nadcházející měsíce. „Peníze na šrotovné v zahraniční již došly, což se mimo jiné promítlo již ve slabších německých datech v posledních dvou měsících,“ uvedl analytik Jan Vejmělek z Komerční banky. Za celý loňský rok odhadl pro průmyslovou výrobu v reálném vyjádření pokles o 12,5 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).