Menu Zavřít

Průmysl v EU i eurozóně se odrazil k růstu

14. 12. 2010
Autor: profit

Průmysl v Evropské unii i v eurozóně se v říjnu po zářijovém propadu vrátil k růstu.

Foto: Miloslav Hamřík

Průmysl v zemích platících evropskou jednotnou měnou meziměsíčně vzrostl o 0,7 procenta a v celé evropské sedmadvacítce o 0,3 procenta, v září se zde přitom průmyslová výroba snížila o 0,7 procenta respektive 0,3 procenta. Novináře o tom dnes informoval Eurostat.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku říjnová průmyslová výroba vzrostla v eurozóně o 6,9 procenta a v celé unii o 6,7 procenta. Průmysl však stále zdaleka nedosahuje rekordních úrovní z jara roku 2008, tedy z doby jen několik měsíců před propuknutím finanční a hospodářské krize, kterou v září před dvěma lety odstartoval krach americké investiční banky Lehman Brothers. Výroba se nicméně pozvolna blíží dlouhodobým průměrům a v současnosti se pohybuje kolem úrovní z roku 2004.

BRAND24

Nejrychlejší meziměsíční nárůst v říjnu zaznamenaly Litva o 9,7 procenta, Lucembursko o 6,4 procenta a Estonsko o 4,9 procenta. Průmyslová výroba silně rostla také v Řecku, které se začátkem letošního roku ocitlo na pokraji státního bankrotu; zvýšila se o 3,6 procenta.

Největší propad naopak postihl Irsko. V této zemi, která podobně jako Řecko požádala o finanční pomoc, v říjnu průmyslová výroba klesla proti září o 4,8 procenta. Průmysl se ale silně propadal také v Dánsku o 2,8 procenta a na Maltě o 2,5 procenta. V Česku se výroba průmyslu v říjnu snížila o 0,3 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).