Menu Zavřít

Průmysl

26. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Východočeši zvýšili ztrátu

Textilní společnost Textonnia Czech z Hronova na Náchodsku, která letos na jaře ukončila výrobu, vykázala loni ztrátu 137 milionů korun. Předloni firma prodělala dokonce 270 milionů korun a celkem společnost za dobu svého působení v Hronově od roku 1995 nahromadila ztrátu přes 1,1 miliardy. Textonnia, která patří tchajwanské společnosti Hualon, vyráběla v závodech v Hronově a Červeném Kostelci polyesterové příze a režné tkaniny. Většinu produkce vyvážela. Společnost nyní doprodává skladové zásoby a zaměstnává kolem dvaceti lidí, přičemž ještě loni ve firmě pracovalo asi 370 osob.

Polymerová medaile do ČR

Nejmladší český profesor Martin Zatloukal (33 let), který působí ve zlínském Centru polymerních materiálů Univerzity Tomáše Bati, dosáhl mezinárodního úspěchu. Získal totiž cenu Exxon Mobil Chemical European Science and Engineering Award, udělovanou evropským vědcům do 40 let, kteří se věnují zpracování polymerů. Profesor Zatloukal byl oceněn za svou práci, která se zabývá problémem vzniku anomálií při výrobě vícevrstevných polymerních systémů, jako jsou například průmyslově vyráběné fólie, desky a podobně.

BRAND24

S větším rozletem

Rekordní počet letadel letos vyrobí kunovická letecké továrna Evektor. Celkem dodá zákazníkům až 190 strojů řady Eurostar a SportStar, loni jich přitom areál továrny opustilo 150. Zájem o lehké sportovní letouny přitom zřejmě poroste i v dalších letech. Dvoumístné stroje řady Eurostar a SportStar, které disponují motory s výkonem kolem sta koní, poptávají hlavně zákazníci ve Spojených státech. V USA končí zhruba polovina celého vývozu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).