Menu Zavřít

Průměrná sazba hypoték v dubnu stoupla na 2,51 procenta. Jejich počet i objem klesl

16. 5. 2018
Autor: Michael Tomeš, E15

Průměrná úroková sazba hypoték letos v dubnu stoupla na 2,51 procenta z březnových 2,46 procenta, jejich růst tak zpomalil. Předloni v prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Počet i objem hypoték v dubnu klesl v meziměsíčním i meziročním srovnání.

Počet klientů, kteří uzavřeli v dubnu hypotéku, v meziměsíčním srovnání klesl o 1191 smluv na 7896. Meziročně klesl o 659. V dubnu lidé uzavřeli hypotéky za 16,871 miliardy korun. V březnu byly objemy hypoték o 2,376 miliardy vyšší, takže jde o značný pokles. V meziročním srovnání objemy také klesly. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu.

„Průměrná sazba Fincentrum Hypoindexu v dubnu mírně vzrostla. Některé banky doháněly konkurenci, když si v předchozích měsících ponechaly nižší sazby. Duben však nebyl jen o plošném růstu sazeb, u jedné z bank jsme se v rámci jarní nabídky dočkali i jejich zajímavého snížení,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

„Sazby opět mírně poskočily, není to ale již tak výrazný nárůst,“ doplnil hypoteční specialista společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák. Propad objemu i počtu není podle něj během jarních kampaní obvyklý. Na nemovitost dosáhne méně lidí, stále trvá jejich nedostatek a zvyšující se cena úvěrů žene lidi do nájemního bydlení. Hypoteční boom tedy již skončil, objemy z minulého roku se nevrátí, poznamenal.


Realitní bublina v Pařížské: byt v centru Prahy vyjde až na 260 tisíc Kč za metr

 Za výhled na Hrad se připlácí


Průměrná sazba hypoték v Česku byla naposledy vyšší v září 2014, upozornil analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda. Hypotéky letos rostou nejrychleji od roku 2008 a rostoucí sazby hypoték jsou podle něj jedním z důvodů, proč zájem o ně ochabuje. „Dalšími jsou růst cen nemovitostí a obava Čechů z cenové bubliny na trhu. Tu nerozhání ani Česká národní banka, podle níž jsou ceny nemovitostí v Česku aktuálně nadhodnoceny o zhruba desetinu. Samotná ČNB přispívá k ochlazení zájmu o hypotéky svojí regulací v podobě doporučení k omezení poskytování hypoték s vysokým podílem úvěru k hodnotě nemovitosti,“ dodal.

Růst sazeb nevidí jako hlavní problém developeři nové bytové výstavby. Větší hrozbou jsou podle nich regulační kroky České národní banky. Podle mluvčí Central Group Marcely Fialkové jsou dražší hypotéky lepší regulací než omezení objemu vlastních zdrojů, které musí kupující složit. „Při aktuální průměrné ceně nového bytu v Praze totiž musí zájemce o 80procentní hypotéku dodat z vlastních zdrojů více než milion korun, což omezuje okruh potenciálních kupujících,“ dodala.

V Česku a zejména v Praze se dlouhodobě nedaří uspokojovat vysokou poptávku po nemovitostech, což vede k nepřetržitému růstu cen. Ten má za následek pokles celkových objemů a sjednaných hypoték vůbec. „Ve druhém kvartále roku 2018 potom očekáváme další zpřísnění úvěrových podmínek pro domácnosti, které nejspíše povede k dalším poklesům,“ podotkl ředitel realitní kanceláře Bidli Ondřej Mašín.

Uvažujete o hypotéce? Spočítejte si její výši v kalkulačce

ilustrační foto

BRAND24

Dále čtěte:

Praha se stává městem pro bohaté a pro chudé, nic mezi tím, říká developer Pardubický

Michael Gubbins: Véčko by se do New Yorku hodilo

Ještě o nás uslyšíte: architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof se chystají „dobýt svět“

50 tisíc migrantů. Hypotéku letos refinancuje rekordní počet Čechů

 ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).