Menu Zavřít

Průměrná sazba hypoték se odrazila z historického minima

17. 8. 2016
Autor: čtk

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v červenci nepatrně stoupla na 1,88 procenta a přerušila tak sérii pěti poklesů v řadě. V červnu, kdy byla na historickém minimu, činila 1,87 procenta.

Během prvního prázdninového měsíce si sjednalo hypoteční úvěr 7615 lidí, což je po lednu druhý nejnižší počet v letošním roce. Proti minulému měsíci jsou nižší i objemy. V červenci byly sjednány hypoteční úvěry za 15,225 miliardy korun. Jde o třetí nejnižší objem letošního roku. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték v ČR bez ohledu na dobu fixace.

„Sazby během července stagnovaly, lídři hypotečního trhu nepřišli s výraznými změnami a akční nabídky menších bank prakticky jen dohánějí největší hráče,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl. Obvyklé prázdninové zpomalení by podle něj mohlo plynule přejít v nižší objemy v závěru roku, kdy se banky začnou více soustředit na změny, které je čekají od prosince v souvislosti s nabytím účinnosti zákona o spotřebitelském úvěru.

Pokles trhu v červenci není žádné drama, míní ředitel poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták. Jde podle něj pouze o běžný sezonní výkyv. „Po prázdninách se opět dočkáme podobně vysokých čísel jako na jaře, protože všechny trendy, které dosud hnaly trh nahoru, přetrvávají. Úroky zůstávají nízké, platy rychle rostou a domácnosti mají velký apetit utrácet,“ dodal.

„Jediným reálným rizikem pro trh hypoték je nedostatek kvalitních nemovitostí, upozornil Ondřej Mašín ze společnosti Reality IQ . Už dnes poptávka po nemovitostech vysoce převyšuje nabídku. Pokud se bude portfolio bytů a domů nadále vyčerpávat a developeři nepostaví nemovitosti nové, může podle něj trh realit i hypoték výrazně klesnout.

Analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda připomněl, že jde o první nárůst sazeb od října 2015. Tlaky na citelnější růst sazeb jsou však podle něj i nadále slabé. Pravděpodobnější je proto další pokles sazeb. Klíčovým důvodem očekávaného dalšího poklesu je měnová politika Evropské centrální banky, která do značné míry určuje i měnovou politiku České národní banky. ECB pokračuje ve svém programu kvantitativního uvolňování, jímž extrémně uvolňuje měnové podmínky napříč eurozónou. Stlačuje tedy i sazby u dlouhodobých úvěrů typu hypoték, podotkl.

Objemy a počty hypoték sice v červenci klesly, ale zvýšila se průměrná výše hypotéky, která se zase přiblížila ke dvěma milionům korun. V průměru si lidé půjčovali 1,999405 korun, což je druhá nejvyšší částka za letošní rok.


Dále čtěte:

BRAND24

Češi kupují byty nejdráž ve střední Evropě

Průměrná sazba hypoték je na historickém minimu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).