Menu Zavřít

Průměrná sazba hypoték klesla pod dvě procenta

20. 4. 2016
Autor: pixabay.com

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v březnu dále propadla na historické minimum 1,97 procenta. V únoru činila 2,02 procenta. Nízké úrokové sazby v březnu přilákaly do bank 9375 klientů, což je o 1593 více než ve druhém měsíci roku.

Lidé si v březnu sjednali hypotéky za 17,9 miliardy korun. Počty ani objemy tedy rekordy v březnu nelámaly. Vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu, který sleduje průměrnou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

„S příchodem jara se banky pustily do dalšího kola snižování sazeb a výsledkem je pokles průměrných sazeb Hypoindexu pod dvě procenta. Současné minimum však nevydrží dlouho. Pokud dnes někdo s dostatečnými příjmy s požadavkem na hypotéku do 85 procent hodnoty nemovitosti i na delší fixace nedostane sazbu pod 1,9 procenta, pak je ve špatné bance,“ uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Doba extrémně výhodných hypoték zdaleka nekončí, naopak existuje další prostor k jejich poklesu, řekl analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Ke stlačení úrokových sazeb podle něj přispívají uvolněné měnové podmínky v ČR i v eurozóně, a snaha o aktivizaci úvěrových toků. „Ruku v ruce se stále intenzivním konkurenčním bojem tuzemských bank v dalších měsících povedou k pokračování poklesu sazeb hlouběji pod dvě procenta,“ odhadl.

Letošní rok může být co do objemu hypoték podle Rajdla opět rekordní. Za první čtvrtletí si lidé už sjednali 23 369 hypotečních úvěrů, zatímco ve stejném období loni to bylo 22 141 smluv. Objemy se letos vyšplhaly na 45,17 miliardy korun, před rokem to bylo 38,49 miliardy.

Boom může zesílit

Lidé si stále půjčují hodně peněz. Průměrná hypotéka se v březnu zase přehoupla přes 1,9 milionu korun. Bezkonkurenčně nejvyšší půjčky byly zaznamenány v lednu, kdy průměrná hypotéka překročila 2,1 milionu korun.

„Čísla ukazují na to, že boom hypoték pokračuje a může i zesílit. Čím dál více klientů navíc nemůže najít vhodnou nemovitost a objem hypoték se nám tak dále posouvá v čase a projeví se v dalších kvartálech. Banky inovují výrazně rychleji než loni a klienti, kteří si srovnají podmínky více produktů, se skutečně dostanou i hluboko pod dvě procenta,“ komentoval čísla ředitel finančně-poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták.

„Už několik měsíců za sebou na trhu pozorujeme velký převis poptávky nad nabídkou. Nemovitosti v dobrých lokalitách jsou často vyprodány a nové projekty se staví kvůli přebujelé byrokracii příliš pomalu,“ doplnil výkonný ředitel Reality IQ Ondřej Mašín. To logicky žene ceny vzhůru, což podle něj nahrává jak majitelům či investorům, tak hypotečním poradcům.


Čtěte dále:

Hypotéky na dně? Nebojte, dáme vám to ještě levněji

BRAND24

Hypotéky mohou překonat loňský rekord

Pět nepříjemných pravd o penězích, které vás rozesmějí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).