Menu Zavřít

Průměrná mzda vzrostla na 26 500 korun, více u mužů

6. 6. 2016
Autor: Profimedia.cz

Průměrná mzda v České republice se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšila o 1119 korun na 26 480 korun. Nominální růst tak činil 4,4 procenta. Reálně, po odečtení inflace, mzda stoupla o 3,9 procenta. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se na růstu podílela více podnikatelská sféra než nepodnikatelská. Výsledek odpovídá odhadům analytiků.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že meziroční přírůstek průměrné mzdy v nominálním i reálném vyjádření je největší za šest a půl roku. „Zatímco ale tehdy zvedalo mzdovou hladinu také silné propouštění zaměstnanců s nižšími příjmy, nyní jde o skutečné přidávání na mzdách,“ uvedl.

Medián mezd činil v prvním čtvrtletí 22 533 korun a proti stejnému období předchozího roku byl vyšší o 6,5 procenta. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení, to znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián. Osmdesát procent zaměstnanců tak pobíralo mzdu mezi 12 117 a 40 997 korunami.

Nejrychleji rostou mzdy nejméně placeným lidem
Průměrná hrubá měsíční mzda nejvýrazněji vzrostla zaměstnancům v pohostinství a administrativě, které patří k nejníže odměňovaným. Informoval o tom ředitel odboru statistiky práce ČSÚ Dalibor Holý.

Výdělky se ale podle Holého zvyšují všem zaměstnaneckým skupinám. „Je to i díky růstu minimální mzdy, který se promítl zhruba u pěti procent nízko placených zaměstnanců. Jde především o ubytování, stravování a pohostinství, kde mzdy narostly o 7,2 procenta, nebo o administrativní pracovníky, jimž se odměny zvedly o 6,5 procenta,“ uvedl Holý. Měsíční minimální mzda stoupla od začátku letošního roku z 9200 na 9900 Kč.

Z hlediska pohlaví se podle ČSÚ zvýšení mezd projevilo o něco více u mužů, kterým stouply o 6,8 procenta, u žen to bylo o 6,2 procenta. Muži mají i značně vyšší mzdovou úroveň, v prvním čtvrtletí byl medián mezd žen 20 165 korun, naopak u mužů 24 570 korun, uvedli statistici.

Na růstu výdělků se podle nich podílela podnikatelská sféra, kde se zvýšily o 4,5 procenta. Zatímco v nepodnikatelské rostly platy pomaleji, a to o 4,1 procenta. Inflace činila ve sledovaném období půl procenta, reálně se tak platy v podnikatelské sféře zvýšily o čtyři procenta a v nepodnikatelské o 3,6 procenta.

Zveřejněné údaje za první čtvrtletí podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera potvrzují, že růst mezd by měl vzhledem k poklesu nezaměstnanosti pokračovat i letos. Za celý letošní rok tak předpokládá, že mzdy porostou o více než čtyři procenta proti 2,7 procenta v roce 2015. Podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala by za celý rok 2016 měly nominální mzdy vzrůst o 3,9 procenta a na konci roku přesáhnout 29.000 korun.

V Praze jako v jediném kraji mzdy klesly
Zatímco ve všech ostatních krajích mzdy vzrostly, v Praze průměrný plat klesl o 0,7 procenta na 32.934 korun měsíčně. Při započtení inflace pokles mezd dosáhl úrovně 1,2 procenta.

Ve srovnání s posledním kvartálem loňského roku byly mzdy v metropoli v prvním čtvrtletí nižší o 2451 korun. Podle statistiků je mzdový růst v hlavním městě dlouhodobě nejnižší v zemi. „Na druhou stranu v Praze přetrvává rychlý růst počtu zaměstnanců,“ uvádí zpráva ČSÚ.

„Mzdy porostou i v dalších čtvrtletích letošního roku. Silný hospodářský růst v předchozích letech vyprázdnil úřady práce a nabídka uchazečů o zaměstnání se neustále snižuje. Růst reálných mezd bude letos zároveň podporovat spotřebu domácností,“ uvedl i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Korunu není nutné dále oslabovat

Růst mezd by přitom měl podle analytika ČSOB Petra Dufka přesvědčit ČNB, že aktuálně není nutné dále uvolňovat měnové podmínky, tedy znovu oslabit korunu. „Centrální banka pro první čtvrtletí počítala s růstem o čtyři procenta a to znamená, že se její očekávání více než naplnilo,“ uvedl.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek upozornil, že po delší době mzdy a zaměstnanost rostly rychleji než produktivita práce. Tento parametr cenové konkurenceschopnosti přitom podle něj poslední tři roky setrvale klesal.

Průměrná mzda v České republice vyjádřená v paritě kupní síly dosahuje podle Marka 62 procent průměru EU. „Podobně vysoké jsou mzdy v Maďarsku či Estonsku. Na Slovensku a v Polsku se průměrná mzda pohybuje kolem 65 procent unijního průměru,“ uvedl. Za celý rok by se podle něj mohla průměrná mzda zvýšit o 4,5 až pět procent.

BRAND24


Čtěte také:

Deficit veřejných financí ČR by měl mírně růst, očekává OECD

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).