Menu Zavřít

Průměrná mzda v prvním čtvrtletí stoupla o 7,4 procenta na 32 466 korun

4. 6. 2019
Autor: Michael Tomeš

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku letos v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,4 procenta na 32 466 korun. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Reálně, tedy při zohlednění inflace, stoupla mzda o 4,6 procenta. Průměrná mzda v Česku se nepřetržitě zvyšuje od začátku roku 2014. Statistici upozornili, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Podle analytiků růst mezd překonal očekávání.

Meziročně vyšší byl v prvním kvartále i medián mezd, který vzrostl o 7,4 procenta na 27.582 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 14 566 korun a 51 420 korun. Medián představuje mzdu přesně uprostřed rozdělení hodnot mezd.

Medián platů mužů byl v úvodním čtvrtletí 29 936 korun. U žen to bylo 24 982 korun.

Průměrná mzda za první čtvrtletí 2019 vzrostla nejenom meziročně, ale i ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Po očištění o sezonní vlivy lidé brali v průměru více o 1,9 procenta.

„Aktuální statistika překvapuje svou vysokou dynamikou,“ zhodnotil údaje statistiků ekonom Komerční banky František Táborský. Dodal, že pomalejší růst platů očekávala i Česká národní banka ve své květnové prognóze. „Finanční kapacity firem i státu dále zvyšovat mzdy a platy se postupně snižují, a tempo růstu tak zpomaluje,“ uvedl Táborský. Pro zbytek letošního roku očekává, že zpomalování mzdového růstu bude pokračovat.


Vypočítejte si svou čistou mzdu v naší kalkulačce


Nejvyšší mzdy byly podle statistiků v peněžnictví a pojišťovnictví, kde průměrná mzda dosáhla 59 869 korun. Jen zhruba o 500 korun nižší je průměrný plat pracovníků v informačních a komunikačních činnostech. Hranici 50 tisíc korun překonali ještě zaměstnanci ve výrobě elektřiny, plynu a tepla.

Naopak nejméně si vydělali lidé pracující v pohostinství, stravování a ubytovacích službách. Jejich průměrná mzda v úvodním čtvrtletí byla 19 121 korun. Následovali pracovníci administrativních a podpůrných činností s průměrem 21 774 korun.

Nejrychlejší meziroční růst mezd zaznamenali zaměstnanci v kultuře, školství nebo administrativě. „Hlavním tahounem růstu mezd tak zůstává stát,“ poznamenal Táborský.

Vedoucí oddělení statistik ČSÚ Jitka Erhartová na dnešní tiskové konferenci upozornila, že v odměňování jsou velké rozdíly podle velikosti podniku. „Platí, že s velikostí roste mzdová úroveň. Platí též obecné pravidlo, že čím je podnik větší, tím větší je i rozdíl mezi mzdou mužů a žen,“ uvedla.


Česká ekonomika se začíná přehřívat. V žebříčku stability se propadla o tři místa


V případě nejmenších podniků s maximálně deseti zaměstnanci loni pobírala podle Erhartové téměř třetina zaměstnanců méně než 15 tisíc korun měsíčně hrubého a jen šest procent více než 40 tisíc korun. Naopak v případě velkých podniků s více než 5000 zaměstnanci pobíral jen každý dvacátý méně než 20 tisíc korun. Zhruba dvě pětiny zaměstnanců velkých podniků pak měly měsíční mzdu vyšší než 40 tisíc korun.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že statistici dnes také revidovali historická data. „Mzdy tak v minulém roce nakonec nerostly o 8,1 procenta, jak se dříve uvádělo, ale o 7,6 procenta. Růst roku 2008 ve výši 7,9 procenta tak nakonec překonán nebyl,“ upozornil.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že v souvislosti se zpomalením hospodářského růstu se v 1. čtvrtletí více rozevřely nůžky mezi vývojem mezd a produktivitou práce. „Růst mezd i dál předbíhá produktivitu práce, což může mít v několikačtvrtletním nadhledu negativní dopad na konkurenceschopnost domácích podniků,“ uvedl Novák. Pozitivem v tomto ohledu podle něj zůstává to, že podobně rychlý či rychlejší růst mezd mají i Maďarsko, Polsko nebo Slovensko.

BRAND24

Ekonom Deloitte David Marek připomněl, že mzdy a zaměstnanost rostou rychleji než produktivita práce čtvrtým rokem, čímž se zvyšují mzdové náklady firem. Zatímco kurz koruny k euru či dolaru je podle něj letos stejný, či slabší než loni, reálný kurz, který zohledňuje rozdíl ve vývoji mzdových nákladů, dál posiluje. „Na jedné straně by se dalo uvažovat, že jde o konvergenci k životní úrovni v bohatších zemích. Pokud ovšem zůstává přidaná hodnota české produkce na relativně nízké úrovni, potom rychlý růst mezd a posílení reálného kurzu je spíše erozí konkurenceschopnosti než udržitelným zvyšováním životní úrovně,“ doplnil Novák.

Přečtěte si také:

Výdaje rozpočtu a fondů by neměly překročit 1,6 bilionu korun, navrhuje ministerstvo

Nevyděláváte náhodou příliš málo? Zjistěte si, jaká je průměrná mzda podle profese

Zkouška orchestru, než začne stoupat voda. Recese přijde, jsme připraveni?

Poučení z Velké recese? Jaksi nikde

Platy se zvedly, alkohol a tabák jsou dostupnější, hájí Schillerová zvýšení daní

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).