Menu Zavřít

Protlačte se k miliardám

4. 6. 2010
Autor: Euro.cz

Nová vláda bude rozhodovat o tendru na Temelín a vybírat stíhačky

Ministerstva obrany a financí budou v příští vládě rozhodovat o dvou velkých „kšeftech“ za stovky miliard korun. První musí vybrat stíhačky, na kterých se bude létat po roce 2015 – rozhodnout, zda prodloužit pronájem Gripenů či je odkoupit nebo vybrat jiné stroje. Ministerstvo financí, spravující státní dvoutřetinový podíl v ČEZ, bude soudcovat výběrové řízení na dostavbu Temelína. I proto potenciální vládní koaliční strany – ODS, TOP 09 a Věci veřejné – usilují o post šéfů resortů nebo aspoň o místa vlivných náměstků.

**Poděkujte Fischerovi **

O zakázku od ČEZ na dostavbu Temelína zhruba za 500 miliard korun usiluje francouzská Areva, americký Westinghouse a rusko-české konsorcium v čele s Atomstrojexportem. Z částky vyplývá, že tendr na Temelín je největším obchodem v Česku za několik posledních let. Elektrárna patří ČEZ, a ten zase ze dvou třetin státu. Navzdory tomu jsou současné prostředky, kterými může stát mluvit do podmínek tendru, omezené. Stát může prostřednictvím dozorčí rady přímo ovlivňovat dění ve firmě a prosazovat zásadní rozhodnutí s dopadem na budoucí chod společnosti na valných hromadách. „To však musí případné kšefty ČEZ, třeba akvizice, překročit dvě třetiny výše základního jmění firmy. I proto investice za 50 miliard korun schvaluje jen dozorčí rada, což prosazování zájmů státu trochu rozmělňuje,“ uvedl vysoký státní úředník. Tendr na dostavbu Temelína je natolik velký, že i jeho schválení musí učinit valná hromada. „Stát však nemůže přímo ovlivňovat podmínky tendru. Pokud po schválení valnou hromadou dostane od vedení firmy vítěze tendru, nic s tím neudělá.“ dodal úředník. To se však má v brzké době změnit. A možnost státu přímo ovlivnit průběh tendru včetně jeho podmínek vzroste. Současně s tím však i schopnost státních úředníků přibalit k vítězi tendru jako subdodavatele spřátelené firmy. Ještě předtím než předá posty svým nástupcům, Fischerova vláda totiž na červnové valné hromadě hodlá výrazně změnit stanovy firmy. Aby stát mohl hovořit i do podmínek miliardového tendru. Proč?
Odpověď na tuto otázku je nutné hledat v historii. Když se před několika měsíci při své pražské návštěvě americký viceprezident Joe Biden setkal s premiérem Janem Fischerem, hovořili o tendru na dostavbu Temelína. Osoby, které tenkrát byly u schůzky, tvrdí, že Fischer z ní odešel značně podrážděný. O podrobnostech tendru na Temelín totiž věděl mnohem méně než jeho americký kolega. „Krátce poté vznikly dvě komise, které se výstavbou Temelína zabývají,“ uvedl dobře informovaný zdroj. První je Rada pro dostavbu jaderných reaktorů v Česku. Ta získává především informace o vypsaném tendru. A druhou ministerská rada, která spadá přímo pod premiéra a má na průběh tendru a jeho podmínky dohlížet dohlížet.

BRAND24

**Změníme stanovy**

Pokud stát změní stanovy, bude schopný svolávat mimořádné valné hromady ČEZ a na nich měnit jednotlivá zadávací kritéria tendru. Stát by měl přímo kontrolovat svou jadernou energetiku, ale změnou stanov, a tím i rozšířením pravomoci vlády hovořit do tendru vytvořil neúmyslně větší prostor pro zájmové skupiny. Ty proto mohou získat z miliardového tendru aspoň část zakázek pro spřátelené společnosti.
Odborníci oslovení týdeníkem EURO tvrdí, že tendr na dostavbu Temelína bude patrně jedním z nejčistších v historii Česka. „Bude pod dohledem příliš mnoha lidí, aby se někdo snažil podvádět. Nebude takový prostor pro výdělky jako u některých stavebních zakázek,“ uvedl dobře informovaný zdroj.

Stíhací peruť Nová vláda bude muset navíc rozhodnout o stíhacích strojích, na nichž budou létat čeští piloti po roce 2015. Tehdy vyprší smlouva se Švédskem o pronájmu stíhaček JAS Gripen. Smlouva na pronájem čtrnácti letounů Jas-39 Gripen přijde Česko na 19,6 miliardy korun. Současný ministr obrany Martin Barták (ODS), který možná zůstane ve funkci i v nové vládě, v minulosti několikrát uvedl, že kabinet nesmí otálet. Již v příštím roce by se mělo rozhodnout, zda stát Gripeny po skončení pronájmu odkoupí nebo začne shánět jiné stroje. TOP 09 počítá s vypsáním výběrového řízení, které prokáže nejvýhodnější variantu pro Česko. Zvítězí-li první či druhá varianta, jedno je jisté. Nový ministr obrany bude rozhodovat o tendru za několik miliard korun. „Již teď je ministerstvo obrany plné lobbistů, kteří si chystají půdu pro své stroje. Ať tak či onak, minimálně několik dobrých večeří a služebních cest se pro státní úředníky určitě najde,“ uvedl zdroj.
O tom, že výběr stíhaček nebude jednoduchý, také svědčí, že pronájem Gripenů provází už několik let podezření z korupce. Dosavadní policejní vyšetřování však vyzněla do ztracena. Letos se kauzou z podnětu nejvyšší zástupkyně Renaty Vesecké začali detektivové znovu zabývat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).