Menu Zavřít

Protikorupční bojovnice Krnáčová působila v Rittigově dosahu

6. 10. 2014
Autor: ČTK

Kandidátka hnutí ANO na primátorku Prahy a bývalá šéfka Transparency International Adriana Krnáčová se profiluje jako neúprosná bojovnice proti takzvaným kmotrům. Jenže sama se spolupracovníkem jednoho z nich udržovala kontakty. Konkrétně jde o Miloslava Nováka ze společnosti Datasys Services. V ní prostřednictvím offshore struktury a rakouské firmy Klymene vlastní čtvrtinový podíl lobbista Ivo Rittig. Jinak řečeno, je to síť firem, které patří do lobbistova impéria.

Krnáčová se s Novákem vystřídala na postu jednatele ve firmě New Times Publishing. Krnáčová ji v roce 2011 založila, v roce 2013 z ní vystoupila a jednatelem se stal právě Novák. Od února roku 2012 se s Novákem setkali ve správní radě obecně prospěšné společnosti Restart_edu, která pořádá semináře na podporu kvality vzdělávání a vydavatelskou činností. A jejím zakladatelem není nikdo jiný než zmiňovaná New Times Publishing.

„Spolupráci s Ing. Novákem jsem ukončila v roce 2012, což bylo datum, kdy jsem se s ním naposledy setkala,“ tvrdí Krnáčová. Její vyjádření ale koliduje s angažmá v Restart_edu. A časově se nekryje ani s údaji o ukončení činnosti v New Times Publishing. Smlouvu o převodu podílu ve firmě například společně podepsali v červenci 2013. Týdeník Euro proto oslovil rovněž Miloslava Nováka. „Na vaše otázky vám rád odpovím do konce týdne,“ napsal. Do uzávěrky ale odpovědi nedorazily.

Ve firmě Datasys Services prostřednictvím offshore struktury a rakouské firmy Klymene vlastní čtvrtinový podíl lobbista Ivo Rittig

Společnost Klymene, která do dubna 2011 sídlila na adrese Rittigovych dvorních právníků Šachta and Partners, získala mimo jiné zajímavé zakázky v ČEZ. Jednatelem Datasys Services byl v rozmezí let 2009 až 2012 jeden z Rittigových firemních administrátorů Ferdinand Überall.

Ve Vídni, kde firma sídlí, je statutárním zástupcem Čechošvýcarka s dánským pasem Jana Lütkenová, další Rittigova spolupracovnice. Přestože se vlastnická offshore struktura firmy Klymene obměnila, nic nenasvědčuje, že by se Rittig čtvrtinového podílu zbavil.


Čtěte také:

Profil: Protikorupční bojovnice chce vyčistit Prahu od lobbistů

Další změna: Kandidátku ANO v Praze nakonec povede Krnáčová

CONTENT24

ANO je bez kandidáta na pražského primátora: Z výběru vypadli Kleslová i Kasl

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).