Menu Zavřít

Prostě dejte lidem byty. Brno zkouší pozoruhodný sociální experiment

17. 1. 2016
Autor: čtk

Loni v květnu zavítala na jih Moravy zajímavá návštěva z Kalifornie. Bývalá vedoucí meziresortní komise americké federální vlády pro bezdomovectví Katharine Galeová přivezla do Brna nápady, jak pomoci lidem bez domova. A hnutí Žít Brno, které ve městě významně ovlivňuje nejen kulturu, ale i sociální věci, přijalo recepty americké poradkyně za své.

Katharine Galeová na příkladu texaského Houstonu dokázala, jak si lze v relativně krátkém čase poradit s bezdomovectvím, a to v českém prostředí zcela novátorským, avšak výstižným způsobem. „Prostě dejte lidem bez domova byty,“ poradila Galeová Brňanům koncept známý jako Housing First (bydlení především).

Většina houstonských bezdomovců si přitom poskytnutou střechu nad hlavou dokázala udržet. Nejenže zvládli pravidelně platit nájem, ale po přidělení bytu si našli dokonce práci a začlenili se do normálního života. Ve většině případů.

Přelomový princip

„Ukazuje se, že tento přístup je daleko efektivnější a levnější než všechny formy ubytoven a přechodného bydlení. Že to reálně šetří peníze a skutečně dokáže pomoci lidem,“ tvrdí lídr hnutí Žít Brno a náměstek primátora Matěj Hollan. Jeho lidé začali připravovat projekty, jejichž výsledkem má být více než sto bytů obsazených lidmi, kteří dnes žijí na ulici.

Hollan věří tomu, že stát i město díky tomu dokáže ušetřit na zvyšujících se nákladech na sociální péči, a navíc vrátí bezdomovce včetně jejich dětí do normálního života. Na zdánlivě kontroverzním nápadu se s ním shodnou i lidé z ostatních politických stran. Projekt má podporu místopředsedy hnutí ANO a brněnského primátora Petra Vokřála.

Celý článek najdete v pondělním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Lůžek pro bezdomovce je v Praze dost. Zatím

BRAND24

Bezdomovectvím je ohroženo až sto tisíc lidí v ČR

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).