Menu Zavřít

Propojit, ušetřit

24. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Praha může za několik let získat podíl v O2 Aréně

Propojíme pražská sportoviště, kromě jiného O2 Arénu, Sportovní areál Strahov a Tesla Arénu v Pražských Holešovicích. Před časem to ve společném prohlášení uvedly Magistrát hlavního města Prahy, společnost Sazka a Český svaz tělesné výchovy (ČSTV). Plány počítají se vznikem nové servisní společnosti, která bude mimo jiné organizovat sportovní program tak, aby si sportovní zařízení vzájemně nekonkurovala. Správcovská firma by rovněž organizovala společný nákup materiálu a vybavení, současně by měla lepší přístup k veřejným dotacím a fondům Evropské unie. „Propojení sportovišť může přinést úspory ve výši stovek milionů korun,“ konstatoval šéf Sazky Aleš Hušák. Projekt však nakonec může skončit i majetkovým vstupem Prahy do O2 Arény. Loterijní firma, kterou ovládá ČSTV spolu s dalšími sportovními svazy, financovala výstavbu O2 Arény prostřednictvím dluhopisů. Ty bude splácet až do roku 2021. „Dovedu si osobně představit, že až Sazka dluhopisy splatí, může vzniknout nová firma, jež sportoviště zastřeší i majetkově,“ reagoval Hušák na otázku týdeníku EURO. Ve firmě, která by vlastnila především Sportovní areál Strahov, O2 Arénu a Tesla arénu, by si zřejmě rozdělily majetkový podíl město Praha a ČSTV. Menší podíl v nové firmě by mohla získat i Sazka. To je ale opravdu model, který by mohl začít – teoreticky – fungovat až po roce 2021.

NEVĚDOUCÍ ÚŘEDNÍCI V notně teoretické rovině je však i současný plán na organizační propojení uvedených sportovišť. Svědčí o tom ostatně i společné prohlášení ČSTV, pražského magistrátu a Sazky, kde tyto subjekty tvrdí, že plány jsou na samém počátku. Zhruba před dvěma týdny se uskutečnilo na magistrátu první jednání. Nic konkrétního však zatím nepřineslo. Zástupci Prahy, ČSTV a Sazky si pouze vyjasnili, komu které areály patří. Teprve v nejbližších dnech by měla vzniknout pracovní skupina, jež začne hledat možnosti případné spolupráce třech zmíněných sportovišť. Konkrétní návrh by měla předložit až letos na podzim. A to je dost času i na to, aby se s tímto projektem rovněž seznámili úředníci, kteří sice na dění v pražském sportu dohlíží, o zmíněném projektu ale vůbec nevěděli. Třeba pražský radní pro sport Milan Richter (ODS) komentoval v médiích zprávu o propojení sportovišť slovy: „Tak o tom jsem nic neslyšel.“ Obdobně reagovala pro MfD například i náměstkyně primátora Markéta Reedová (SNK ED): „Nevím o tom nic.“

CONTENT24

CO ZA TO Otázkou však zůstává, co by město Praha novou reorganizací sportovišť získalo. Bezproblémová je pět let stará O2 Aréna, která si na svůj provoz vydělá a vykazuje mírný zisk. Majitelem haly je společnost Bestsport, již ovládají sportovní svazy v čele s ČSTV, deset procent akcií vlastní Sazka. Město ovládá majetkový podíl jen v Tesla Aréně v pražských Holešovicích, kterou vlastní spolu s ČSTV. Tamní sportovní hala je však ve zbídačeném stavu a začíná se hovořit o její nutné rekonstrukci. Na kolik taková akce vyjde, si zatím nikdo netroufá přesně odhadnout. Určitě se ale bude jednat o investice v řádu stovek milionů korun. Doba rekonstrukce je odhadována na dva až tři roky. Pokud se k ní majitelé přeci jen odhodlají, a hlavně zajistí dostatečný přísun peněz, musejí vyřešit několik komplikací. Třeba kde bude hrát po dobu přestavby domácí zápasy hokejová Sparta. Jednou z možností je O2 Aréna, kde již ale hraje Slavia. Dalším sportovištěm, které by zřejmě do nově vzniklé skupiny přineslo víc problémů než užitku, je Sportovní areál Strahov. Většina zdejších sportovišť chátrá, na rozvoj zařízení mnohdy chybí peníze. I v tomto případě se hovoří o nutných investicích ve stovkách milionů korun. „Projekt mi v této fázi připadá spíš jako seznam žádostí o městské dotace. Doufám, že se na něm neobjeví další problematické pražské sportoviště,“ uvedl úředník z pražského magistrátu, jenž si nepřál zveřejnit jméno. Současně ale dodal: „Pro Prahu má projekt smysl pouze v tom případě, když se za pomoci nové organizační struktury podaří ušetřit desítky milionů korun na provozu sportovišť, a naopak nevzrostou požadavky na dotace.“

* BOX1
O2 Aréna - Zahájení výstavby v září 2002.
- Zahájení provozu v březnu 2004.
- Kapacita až 18 000 míst.
- Arénu vlastní společnost Bestsport (většinový podíl ve firmě ovládají sportovní svazy v čele s ČSTV).
- Víceúčelová hala pro sportovní, kulturní a podobné akce. BOX2
Sportovní areál Strahov - Areál tvoří několik sportovních zařízení, mimo jiné Stadion E. Rošického, Stadion Přátelství, Velký strahovský stadion, nafukovací hala, krytý plavecký bazén.
- Velký strahovský stadion je dle některých zdrojů největší stadion na světě
- Má kapacitu 240 000 míst, z toho 50 000 k sezení
- Výstavba tohoto původně dřevěného sportovního zařízení začala v roce 1926.
- Současná podoba stadionu vznikala v letech 1948 až 1975. BOX3
Tesla Aréna**
- Komunistická vláda rozhodla o výstavbě nové sportovní haly v roce 1952.
- V roce 1954 byly práce kvůli nedostatku financí přerušeny. Stavba se rozběhla opět až v roce 1958. - Hala otevřena v roce 1962.
- Kapacita hlediště je 14 080 míst k sezení.
- Koncem sedmdesátých let přistavěna malá sportovní hala.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).