Menu Zavřít

Propad zisku o téměř 30 procent

17. 2. 2012
Autor: Euro.cz

Komerční banka

BRAND24

Kvůli znehodnoceným řeckým dluhopisům musela Komerční banka (KB) odepsat 5,4 miliardy korun a její zisk se za loňský rok výrazně propadl. Banka loni vydělala 9,5 miliardy korun, zatímco zisk za rok 2010 činil 13,3 miliardy korun. A řecké dluhopisy coby nejsledovanější aktivum v knihách KB si banka cení už jen na čtvrtinu původní hodnoty.
Komerční banka uvedla, že poměr úvěrů ke vkladům činí bezpečných 77,5 procenta, díky čemuž není závislá na cizích zdrojích. V oblasti úvěrů se přitom bance dařilo nejvíce. Objem poskytnutých půjček meziročně vyskočil o téměř třináct procent na 450,5 miliardy korun. Nejlépe na tom byly hypotéky, kterých KB loni poskytla oproti roku 2010 o 13,6 procenta více – celkově mají klienti rozpůjčováno už 124,1 miliardy korun. „Protože však ekonomika eurozóny, hlavního odbytiště České republiky, již v závěru roku 2011 pravděpodobně vstoupila do recese, dá se tak očekávat, že ekonomická aktivita a poskytování úvěrů v české ekonomice v roce 2012 zpomalí,“ tvrdí banka ve své prognóze.
Pokud jde o výběr poplatků a provizí, což je tradičně silná oblast všech tuzemských bank, Komerční bance se příliš nedařilo. Hlásí pokles o 5,4 procenta. V roce 2010 na klientech vydělala přes 7,7 miliardy korun, zatímco loni už to bylo jen 7,3 miliardy.
Navzdory propadu celkového zisku majitelé Komerční banky nepřijdou zkrátka, neboť na dividendách chce vedení rozdělit 160 korun na každou akcii. To je sice o 110 korun méně než za rok 2010, přesto pokud plán schválí dozorčí rada, vyplatí KB vlastníkům zhruba šest miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).