Menu Zavřít

Propad české ekonomiky je hlubší než se očekávalo

8. 9. 2009
Autor: profit

Česká ekonomika ve druhém kvartále rekordně poklesla o 5,5 % a vůči předchozímu čtvrtletí vzrostla o 0,1 % po dvou hlubokých propadech. aktuální údaje ukazují, že česká ekonomika utrpěla na začátku letošního roku podstatně hlubší propad, než ukazovala původní data.

Autor: Profit

Ve druhém čtvrtletí růst ekonomiky táhla spotřeba domácností, když se pozitivně projevilo zpomalení inflace, protože nominální růst útrat domácností byl nejnižší v historii ČR. Vyšší byly už jen vládní výdaje (2,7 %). Naopak celkové investice se propadly o čtvrtinu (-24,9 %) stejně jako v prvním kvartále kvůli masivnímu poklesu zásob. Ovšem výrazně ztrácely i fixní investice (-7,2 %). Vedle investic i zahraniční obchod zůstal brzdou ekonomiky a přispěl k celkovému poklesu HDP 0,7 p.b., což představuje snížení negativního efektu na polovinu až třetinu vůči předchozím dvěma čtvrtletím.

Nová data stále jasněji vykreslují vývoj recese české ekonomiky. Mohutný propad zahraničního obchodu na konci loňského roku se následně projevil ve velkém zmrazení investiční poptávky, která vedla k omezení dovozů. V letošním roce postupně dochází i k utahování spotřební poptávky domácností.

BRAND24

Jediné budoucí pozitivum – pokles inflace Ve zbytku roku očekáváme další stabilizaci u zahraničního obchodu. V případě investic nelze vyloučit i mezikvartální silné růsty v důsledku tvorby zásob po jejich masivní likvidaci. V prvním až druhém kvartále roku 2009 firemní sektor rozpustil zásoby v neuvěřitelném objemu 50 mld., což je víc jak průměrná celoroční tvorba zásob za posledních 5 let. Následně jenom stabilizace zásob by měla být výrazným impulzem pro domácí průmysl, ale na druhou stranu i tlak na vyšší dovozy. Naopak očekáváme další zpomalení spotřeby domácností, protože klíčové faktory – růst nezaměstnanosti, minimální růst mezd, horší přístup k úvěrům – působí proti. Jediným pozitivním faktorem, a to jen pro třetí kvartál zůstane pokles inflace. Za první pololetí letošní roku české HDP pokleslo o 5,0 %. To vzhledem k očekávanému vývoji implikuje, že celoroční propad bude pravděpodobně výrazně nad 4 % (dosud jsme čekali -3,5 %). Vývoj české ekonomiky: |Meziroční růst|1Q/09|4Q/08|3Q/08|2Q/08|1Q/08|rok 2008**|

Aktuální-4,5%0,5%2,9%4,0%2,9%2,6%
Původní-3,4%-0,1%3,1%4,6%3,8%2,8%

Pramen: ČSÚ

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).