Menu Zavřít

Pronájmy podrží realitní kanceláře nad vodou

19. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Zájem o koupi bytu či domu klesá. Na druhou stranu však roste počet zájemců o pronájem bytů či domů. Zprostředkování pronájmu bude zase jedním z nejdůležitějších zdrojů příjmu realitních kanceláří.

Již delší dobu se hovoří o propadech na realitním trhu. Jak situaci na trhu vnímají samotní realitní makléři? Na tuto otázku se snažil odpovědět průzkum společnosti GoHome.cz a agentury aPRiori, jehož výsledky byly zveřejněny v souvislosti se spuštěním nového realitního vyhledávače GoHome.cz. Zdrojem informací pro následující statistiky byly telefonické rozhovory se zástupci 57 realitních kanceláří z celé České republiky.

Obchodní transakce

Situace na trhu opravdu není růžová. Bezmála tři čtvrtiny dotazovaných realitních kanceláří potvrdily, že v uplynulých 6 měsících zaznamenaly propad počtu i objemu realizovaných prodejních transakcí. Největší zpomalení vykazují realitní kanceláře na Vysočině, a to až o 50 %, dále potom v Jihočeském kraji (25 %), v Moravskoslezském kraji (23,2 %) a v Praze, kde se jednalo o 24% pokles.

O něco lepší byla situace ve Středočeském, Severočeském, Ústeckém, Karlovarském a Západočeském kraji, kde realitní kanceláře zaznamenaly propad okolo 15 %. Naopak nejnižší pokles byl zaznamenán v Jihomoravském a Zlínském kraji - shodně o devět procent. Po zprůměrování hodnot za jednotlivé kraje z průzkumu vyplývá, že celorepublikově došlo k pětinovému propadu (-19,55 %) realizovaných realitních transakcí.

Ceny nemovitostí

Zároveň s poklesem obchodních transakcí dochází také v některých regionech k poklesu cen nemovitostí. Podle průzkumu serveru GoHome.cz a agentry aPRiori registrují realitní kanceláře nejmarkantnější propad cen u bytových jednotek, a to zejména v krajích, které jsou postiženy narůstající mírou nezaměstnanosti a kde navíc hrozí další propouštění. Naopak nejméně případů, kdy dochází ke snižování ceny, je v Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském a Zlínském kraji.

Zatím v menší míře se potýkají s poklesem cen majitelé rodinných domů a nebytových prostor. Tento výsledek však může být dán menším objemem transakcí realizovaných v tomto segmentu nemovitostí.

Elasticita nabídky

Data publikovaná v předchozích odstavcích nejsou pro čtenáře sledující ceny nemovitostí žádným překvapením, o dvacetiprocentním propadu cen se hovoří již několik měsíců. Tímto zjištěním se však autoři průzkumu neuspokojili a realitních makléřů se dále zeptali, zda existují rozdíly mezi inzerovanou cenou a cenou, za kterou kupující opravdu nemovitost nakonec pořídí.

Na otázku, zda se objevují případy, kdy cena, která je uvedena v nabídce, je rozdílná než konečná prodejní, průzkum ukázal, že v 86 % případů jsou majitelé nemovitostí, případně i realitní kanceláře, ochotni přistoupit na snížení prodejní ceny nemovitosti, resp. snížení marže za zprostředkování. A ve skutečnosti potom celkem 43,9 % dotázaných uvádí, že snižují ceny ve více než 10 % případů.

Cílem snížení ceny je, jak jinak, rozhýbání prodeje nemovitosti. Z výzkumu vyplývá, že k tomu, aby transakce úspěšně proběhla, stačí snížení ceny o 50 - 100 000 Kč. V procentuálním vyjádření se realitní makléři shodli, že konečná cena se od ceny uvedené v nabídce nejčastěji liší 3 - 5 %.

**Pronájmy

Ochladnutí obchodu s nemovitostmi je evidentní, na druhou stranu stávající situace nahrává obchodu s levnějšími a menšími byty (1+kk, 1+1) a především pronájmům. „Rostoucí zájem o pronájmy se pro některé realitní kanceláře stává záchranným kruhem,“ uvádí autoři průzkumu.

BRAND24

Růst poptávky po pronájmech zaznamenalo 55 % dotázaných realitních makléřů, přičemž největší zájem je patrný ve větších městech, kde pořízení vlastního bydlení je zpravidla nákladnější než v menších obcích a kde je i větší nabídka nájemních bytů.

Více na Hypoindex.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).