Menu Zavřít

Prominenti

11. 9. 2006
Autor: Euro.cz

PSALI JSME PŘED 15 LETYPředseda Československé strany lidové Josef Lux je toho názoru, že transformace ekonomiky v naší federaci probíhá dost pomalu, pokud se vůbec důsledně uskutečňuje. Příčiny spatřuje ve faktu, že malá privatizace je z rozhodující části pouze prodejem pronájmu, což vůbec nic dlouhodobě neřeší.

PSALI JSME PŘED 15 LETY

Předseda Československé strany lidové Josef Lux je toho názoru, že transformace ekonomiky v naší federaci probíhá dost pomalu, pokud se vůbec důsledně uskutečňuje. Příčiny spatřuje ve faktu, že malá privatizace je z rozhodující části pouze prodejem pronájmu, což vůbec nic dlouhodobě neřeší. Podobně jako pomalý rytmus velké privatizace.

Tyto skutečnosti posilují úlohu státu a to jsou, podle jeho mínění, faktory, které brání fungování demokracie v plné míře, jelikož demokracie vyžaduje omezování úlohy státu na co nejmenší stupeň. V tomto ohledu je třeba podívat se kritickýma očima na kuponovou privatizaci, kde se uvažuje o 20 až 30 procentech státního podílu akcií v každém podniku. Výsledkem může být jedině vrstva nové státní byrokracie.

V souvislosti s Josefem Luxem se v dobře informovaných kruzích často hovoří jako o osobě budoucího federálního či českého premiéra. Kdyby jím byl, usiloval by mimo jiné o to, aby všichni občané byli nuceni přiznat svůj majetek, který by byl porovnán s dosaženými příjmy a progresivně zdaněn. Takto vzniklá startovací čára by pak prý každému sloužila pro možnost podnikání.

Ministr financí ČSFR Václav Klaus je mužem, jehož jméno se bude pravděpodobně od 1. října v republice skloňovat ve všech pádech více, než kdy předtím. V dobrém i špatném smyslu. Od zmíněného data se totiž zřejmě zvýší ceny za odběr elektrické energie v domácnostech o 70 % a ministr Klaus je rezolutním zastáncem tohoto zvýšení, ačkoli ví, že pro občany nepůjde v žádném případě o záležitost příjemnou. Jak by také mohla být.

BRAND24

Ovšem vezmeme-li v potaz, že cena elektrické energie pro domácnost činí pouze 35 procent ceny pro podnikatelskou sféru, je patrné, kam se zvýšením míří. K posílení možností podnikání, k jeho srovnatelným podmínkám se světem. Vždyť například podle slov ministra ve Velké Británii dosahují ceny energie pro domácnost 216 procent ceny pro podniky, v Dánsku dokonce 345 procent, a z celé západní Evropy je nejmenší poměr v Itálii, kde to činí 168 procent.

Zvýšení ceny elektrické energie pro maloodběratele považuje ministr financí ČSFR Václav Klaus proto za logické. Podle průzkumu se sníží spotřeba elektrické energie o 10 procent. Lidé budou méně s elektrickým proudem hazardovat a stát nebude nucen zvyšovat už beztak vysoké náklady na její výrobu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).