Menu Zavřít

Proměňte svůj počítač na centrum zábavy

30. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Způsob využívání počítačů se během posledních pěti let dramaticky změnil. Kromě zdokonalených multimediálních schopností a nástupu širokopásmového internetu, se PC ve stále větší míře stává centrem celého digitálního světa.Umožnilo to především zmnohonásobení výkonů procesorů a pevných disků.

Způsob využívání počítačů se během posledních pěti let dramaticky změnil. Kromě zdokonalených multimediálních schopností a nástupu širokopásmového internetu, se PC ve stále větší míře stává centrem celého digitálního světa.

Umožnilo to především zmnohonásobení výkonů procesorů a pevných disků. Disky pojmou hudební alba či filmové nahrávky a procesory je umožní přečíst v dostatečné rychlosti.

Počítačové hry

Hry se stále více blíží realitě, jsou složitější a na první pohled propracovanější. Díky tak zvané umělé inteligenci zabudované v jejich programech se virtuální protivníci i spoluhráči neustále učí a zlepšují své schopnosti. Ačkoliv se stále prodává mnoho stříleček, kde teče spousta krve a mrtvoly se válejí po ulicích, stále populárnější jsou sportovní hry. Hráči při nich simulují hokejové či basketbalové utkání nebo třeba automobilové závody. Oblíbené jsou i simulátory, které věrně zobrazují kokpit moderní stíhačky, historického dvojplošníku, formule či dokonce pracoviště strojvedoucího vlaku.

Hudba

Počítače změnily poměry v hudební branži a zároveň přinesly spotřebitelům úžasnou paletu žánrů a stylů. V době internetu a formátu MP3 pro stahování zvukových nahrávek není žádná hudba nedostupná. Chcete poslouchat cikánskou muziku z Rumunska, senegalský folklor nebo nejnovější techno z Německa? Jak je libo, máte tři možnosti: 1. Zajdete do obchodu a pravděpodobně zjistíte, že nic takového v regálech nenajdete. 2. Pročešete internetové obchody a objednáte si poštou nahraná cédéčka. 3. Projdete nabídku legálních i nelegálních systémů ke stahování hudby a nahrajete si vlastní cédéčko podle chuti. Samozřejmě jsme vynechali možnost, že zajdete za kamarády, vypůjčíte si jejich kompaktní disky a v rozporu se zákonem si je přepálíte.

Video

BRAND24

Profesionální videonahrávky a filmy jsou ke koupi nebo vypůjčení na DVD nebo na starších a méně kvalitních CD-ROM. Kompaktní disky lze jednoduše kopírovat. Domácí videonahrávky lze pořizovat v analogových kamerách VHS nebo Video8 a potom je nechat v kopírovacích centrech převést do digitální podoby. Jednodušší je ovšem použít rovnou digitální kameru a z ní záznam zkopírovat rovnou do počítače. V počítači je možné pomocí jednoduchého programu nahrávku sestříhat, doplnit hudbu či komentář. Nakonec se vše vypálí na CD-ROM a film je hotový.

ILUSTRAČNÍ FOTO: ARCHIV (3x)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).