Menu Zavřít

Prokurista s gulama

21. 1. 2016
Autor: Euro.cz

Mirek Topolánek

CONTENT24

Někdejší premiér Mirek Topolánek je po odchodu z činné politiky doslova k neutahání. Radí například bohatým obchodníkům Juraji Kamarásovi a Ladislavu Krajňákovi s investicemi v Kazachstánu, stal se předsedou výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky, donedávna byl konzultantem společnosti VAE Controls, s. r. o a je generálním ředitelem VAE Controls Group.
Možná je to jen shoda čistě náhodná: Topolánek vlastnil dříve čtvrtinový podíl ve společnosti VAE, a. s., kterou podle svých slov prodal v roce 2005 za 2,5 milionu korun. Spekulace o možném stálém držení podílu po odchodu z politiky vždy tvrdošíjně odmítal.
Před pár týdny (6. října) společnost VAE Controls zřídila nový post – prokuristu. Připomeňme, že prokurou se rozumí zvláštní plná moc, kterou podnikatel zmocňuje fyzickou osobu (prokuristu) ke všem právním úkonům, k nimž dochází při provozu podniku, i když se k nim jinak vyžaduje zvláštní plná moc. Z uvedeného vyplývá, že se jedná o obsahově velmi široké zmocnění, třebaže není bezbřehé. Kdo by hádal, že zbrusu novým prokuristou „eseróčka“ VAE Controls se stal Mirek Topolánek, hádal by správně.
Na privátních obchodních aktivitách expremiéra asi není nic až tak zaráženíhodného. Obočí se ovšem poněkud pozdvihne, když zjistíme, že firma dělá byznys s Čeprem, Letištěm Praha, Správou státních hmotných rezerv nebo armádou. Že by se Topolánek pustil střemhlavě do střetu zájmů, to snad ale nikoho nenapadne…

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).